Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Κύκλος η ζωή; Ή μήπως όχι;

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi0Y72ELhDy_cm0giMWWgUWBIJpRCl1VQYJn15AHgntqD0uiFaQ3MKgeg7Qj-SHYg2v1BExCMHG5l13-QYiRDT6XNvIDb2X-bR-yWsUqFeMTlVf2e7d4cuzSI3fesCRjo02pqiRbtmn4M4/s320/tanks.JPG    Δεν ξέρω εάν ισχύει αυτό που λένε ότι "στη ζωή όλα είναι ένας κύκλος", αλλά στην Ελλάδα μάλλον ισχύει. Πριν λίγες δεκαετίες, στην αρχή της μεταπολίτευσης, ο δεξιός τότε Πρωθυπουργός της χώρας είχε ξεστομίσει την ατάκα: "Ή εγώ ή τα τάνκς".
Σήμερα, εν έτει 2013 και αφού έχουνε μεσολαβήσει όλα όσα έχουν μεσολαβήσει, καταφέραμε να καταντήσουμε σαν χώρα πάλι σε δεξιά κυβέρνηση και να μας απειλούν με (έμμεσες) δηλώσεις, όμοιες του Καραμανλή με σύγχρονες όμως πινελιές: "Μνημόνιο ή τανκς" (Στρουρνάρας δηλώσεις, Γεωργιάδης στο twitter).
Αναρωτιέμαι, μήπως τελικά τα θέλουμε και εμείς;; Μήπως είναι στο DNA μας αυτό, μήπως έχουμε σαν λαός κάποια μορφή βίτσιου; Γιατί μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί αυτή η στάση μας. Ναι, είμαστε ιδιόμορφος λαός με πολλές παραξενιές, αλλά να θέλουμε να ζούμε στη μαυρίλα μόνο λογικό δεν είναι. Αλλά τι να κάνουμε, δράση-αντίδραση λένε στη φυσική. Οι αρχαίοι Έλληνες δημιούργησαν την Δημοκρατία, οι σύγχρονοι Έλληνες επιζητάνε τα χρόνια προ Δημοκρατίας.
Κύκλος είναι τελικά, πείστηκα...



Δημήτρης Γάτσιος