Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Πρωτότυπη βασιλόπιτα για τις γιορτές και όχι μόνο

    Δοκιμάστε να φτιάξετε μια βασιλόπιτα-κρουασάν.  Λοιπόν: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι....

Ανοίξτε ένα λάκκο στο κέντρο και ρίξτε μέσα το χλιαρό γάλα, το βούτυρο, το ένα αυγό και τον κρόκο από το δεύτερο αυγό. Ζυμώνετε βάζοντας λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να γίνει μια ζύμη απαλή.

Στη συνέχεια σκεπάστε τη ζύμη και αφήστε την να ξεκουραστεί 5 λεπτά. Στο μεταξύ ανακατεύετε σε ένα μπολ τη ζάχαρη, την κανέλα, τα κερασάκια και τα καρύδια. Αφήστε τα στην άκρη και χωρίστε τη ζύμη σε 3 ίσα μέρη.

Ανοίξτε κάθε μέρος σε χοντρό φύλλο με διάμετρο 30 εκατοστά. Τοποθετήστε το πρώτο φύλλο σε ένα αντικολλητικό ταψί. Απλώστε στην επιφάνεια του το μισό μαλακό βούτυρο και πασπαλίστε με το μισό μείγμα των καρυδιών.

Τοποθετήστε τώρα το δεύτερο φύλλο, απλώστε το υπόλοιπο βούτυρο και πασπαλίστε με το υπόλοιπο μείγμα καρυδιών. Τοποθετήστε μετά το τρίτο φύλλο και βάλτε στο κέντρο του ένα μικρό πιατάκι διαμέτρου 5 εκατοστών.

Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόψτε ξεκινώντας από το πιατάκι προς την περιφέρεια 16 κομμάτια. Στρίψτε κάθε κομμάτι στριφογυρίζοντας το 3 φορές σε σπιράλ.

Αφαιρείτε το πιατάκι και σκεπάστε με πλαστική μεμβράνη και αφήστε το να φουσκώσει 15-40 λεπτά ή όσο χρειαστεί για να διπλασιαστεί σε όγκο. Χτυπήστε ελαφριά το ασπράδι με ένα κουταλάκι ζάχαρη και αλείψτε την επιφάνεια της πίττας.

Ψήστε σε 180 για 25 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Όταν κρυώσει στολίστε την με κερασάκια γλυκά στο κέντρο.

Υλικά για 8-10 άτομα:
3 ½ κούπες αλεύρι

2 κουταλιές μαγιά ξηρή

1/3 της κούπας ζάχαρη

1 κουταλάκι αλάτι

1 κούπα γάλα χλιαρό

2 κουταλιές βούτυρο λιωμένο

2 αυγά

1/2 κούπα ζάχαρη

1 κουταλιά κανέλα

1/2 κούπα κερασάκια γλασέ κομμένα

1/2 κούπα καρύδια χοντροκομμένα

1/3 κούπας βούτυρο μαλακό
 
 
 
sarotiko