Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Το κλουβί-έκτρωμα στο Συρράκο...

    Αποτελεί από όταν δημιουργήθηκε επίκεντρο στις συζητήσεις αρκετών συγχωριανών μας αλλά και πολλών τουριστών και επισκεπτών του Συρράκου. Φυσικά αναφέρομαι στο "κλουβί" από σιδεριές και σύρματα στο κέντρο του χωριού, λίγο πιο ψηλά από την κεντρική πλατεία.

Η ιδέα ήταν να γεννηθεί ένα ασφαλές μέρος όπου θα μπορούν να απασχολούνται με αθλητικές δραστηριότητες οι πιτσιρικάδες και μάλιστα κάπου εκτός πλατείας ώστε να μην δημιουργεί προβλήματα στους καταστηματάρχες ενοχλώντας τους τουρίστες. Σαν ιδέα την βρίσκω ορθή. Το πρόβλημα όμως ξεκινάει κάπου εδώ.
Από την μία προσπαθούμε να διατηρούμε το χωριό όσο πιο γραφικό και παραδοσιακό μπορούμε, συνεχίζοντας να χτίζουμε πέτρινα σπίτια και σοκάκια και από την άλλη δημιουργούμε ένα έκτρωμα και μάλιστα στη μέση του χωριού που μόνο αρνητική εντύπωση προκαλεί.
Επαναλαμβάνω, ήταν ανάγκη να δημιουργηθεί ένας ασφαλής χώρος όπου θα μπορούν οι νέοι να περνούν την ώρα τους, αλλά φυσικά ήταν υποχρέωση να συνάδει με την γενική εικόνα, αισθητική και αρχιτεκτονική του χωριού συνολικά. Αν ο υπεύθυνος μηχανικός θεωρεί ότι η ασφάλεια των νέων στο χώρο αυτό επιτυγχάνεται μόνο με το ψηλό σιδερένιο κλουβί, τότε η μόνη λύση θα έπρεπε να ήταν να δημιουργηθέι αυτό σε μία άκρη του χωριού , μη ορατή από μακρία, ώστε να μην χαλάει η εικόνα του τόσο όμορφου γραφικού παραδοσιακού χωριού, που τόσο πολύ υπερηφανευόμαστε όλοι οι συρρακιώτες για αυτή.
Άποψη μου είναι ότι άμεσα πρέπει να απομακρυνθεί αυτό το "πράγμα" από εκεί και αν υπάρχει η επιθυμία, να μεταφερθεί σε κάποια άκρη του χωριού, εύκολα προσβασιμη από τους νέους αλλά και μη ικανή να επηρεάσει αρνητικα την εικόνα του χωριού.

Δημήτριος Χαρ. Γάτσιος