Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2012

Τα αθώα θύματα της οικονομικής κρίσης – 2.500 παιδιά στα ιδρύματα

Τα αθώα θύματα της οικονομικής κρίσης – 2.500 παιδιά στα ιδρύματα    Είναι τα στοιχεία που συγκλονίζουν και αποκαλύπτουν το μέγεθος του προβλήματος στο οποίο έχει φτάσει η Ελλάδα. 2.500 παιδάκια βρίσκονται σήμερα σε δημόσια ιδρύματα, καθώς η οικογένεια τους δεν έχει τους απαραίτητους πόρους για να τα συντηρήσει...

Ο συγκεκριμένος αριθμός αναμένεται να παρουσιάσει μεγαλύτερη αύξηση τους επόμενους μήνες, καθώς λόγω της οικονομικής κρίσης οι γονείς αδυνατούν πλέον να ανταπεξέλθουν στα έξοδα που χρειάζεται η φροντίδα ενός παιδιού με αποτέλεσμα 2.500 παιδιά να βρίσκουν καταφύγιο σε δημόσια ιδρύματα παιδικής προστασίας ή σε ιδιωτικές δομές φροντίδας, όπως αυτές των ΜΚΟ και της Εκκλησίας..
Παράλληλα τα ιδρύματα έχουν ήδη αρχίσει να παρουσιάζουν βασικές ελλείψεις και πολλά αυτά απειλούνται με λουκέτο, καθώς οι περικοπές πόρων απειλούν τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Σε μία προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει την πολιτεία και να μεριμνήσει για τις παιδικές αυτές ψυχές, τα αθώα θύματα της οικονομικής κρίσης ο Συνήγορος του Πολίτη έφερε στο φως της δημοσιότητας τα στοιχεία για το βάθος της φτώχειας στην Ελλάδα.
Τα προβλήματα επισημάνθηκαν  κατά την ακρόαση του Βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη Γιώργου Μόσχου,  στην κοινοβουλευτική επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και για τον υποσιτισμό των μαθητών στα σχολεία, καθώς «ολοένα και περισσότερα παιδιά δεν προσέρχονται φροντισμένα στο σχολείο, δεν έχουν ούτε ένα σάντουιτς στην τσαντούλα τους ή δεν έχουν χαρτζιλίκι για να πάρουν κάτι από το κυλικείο».
Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει λάβει επίσης αρκετές καταγγελίες από σχολικές επιτροπές για ελλείψεις βασικών λειτουργικών αναγκών, όπως το πετρέλαιο για θέρμανση.


tsantiri.gr