Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Ένα λεπτό λιγότερη Άνοιξη φέτος


    Η Άνοιξη μπήκε επίσημα. Στις 7 το πρωί ήταν η ώρα που ο ήλιος έλαμψε κάθετα πάνω από τον Ισημερινό. Πρόκειται για την εαρινή ισημερία που σημαίνει την επίσημη έναρξη της Άνοιξης. Αμέσως μετά ο ήλιος μετακινείται προς το Βόρειο Ημισφαίριο με αποτέλεσμα να έρθει το καλοκαίρι...

Όπως αναφέρουν οι αστρονόμοι, η διάρκεια της άνοιξης μειώνεται διαχρονικά περίπου κατά ένα λεπτό το χρόνο και του χειμώνα κατά μισό λεπτό αντίστοιχα. Το καλοκαίρι «κερδίζει» το λεπτό που χάνει η άνοιξη και το φθινόπωρο επωφελείται από το χαμένο μισό λεπτό του χειμώνα. Ο χειμώνας είναι η πιο σύντομη εποχή του έτους και, καθώς συνεχίζει να μειώνεται, αναμένεται να φθάσει στην ελάχιστη διάρκειά του (88,7 μέρες) περίπου το έτος 3500.
Αυτό λύνει την παρεξήγηση που λέει ότι οι τέσσερις εποχές του έτους διαρκούν ακριβώς το ίδιο, δηλαδή 90 μέρες η κάθε μία. Η διάρκεια των εποχών ποικίλει. Για το 2012, στο βόρειο ημισφαίριο, έχει ως εξής: Χειμώνας 88,99 μέρες, Άνοιξη 92,76 μέρες, Καλοκαίρι 93,65 μέρες και Φθινόπωρο 89,84 μέρες.
Έτσι, φέτος οι θερμότερες μέρες της άνοιξης και του καλοκαιριού είναι κατά 7,75 μέρες περισσότερες από τις πιο κρύες του φθινοπώρου και του χειμώνα.


koutipandoras.gr