Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2012

Τριάντα χρόνια χωρίς τον Μάνο Λοΐζο

ΒΙΝΤΕΟ: Τριάντα χρόνια χωρίς τον Μάνο Λοΐζο    Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το θάνατο του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Μάνου Λοΐζου, ο οποίος έφυγε πρόωρα από τη ζωή σε ηλικία 45 ετών, στις 17 Σεπτεμβρίου του 1982...

Ο Μάνος Λοΐζος γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια και είχε κυπριακή καταγωγή.
Ξεκίνησε να ασχολείται με τη μουσική από πολύ μικρός, πριν αρχίσει να συνθέτει όμως πέρασε ως φοιτητής και από την Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ήταν μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Είχε συνεργαστεί με τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, τον Φώντα Λάδη, τον Στέλιο Καζαντζίδη, τη Μαρία Φαραντούρη, την Χάρις Αλεξίου και το Γιώργο Νταλάρα.
Μεταξύ των πιο γνωστών τραγουδιών του που άφησαν Ιστορία είναι «Ο δρόμος«, «Καλημέρα ήλιε«, «Όλα σε θυμίζουν«, ο «Μέρμηγκας«, κτλ.
Τον Μάρτιο του 1965 παντρεύεται την πρώτη του σύζυγο Μάρω Λύμνου. Μαζί της αποκτά και μία κόρη την Μυρσίνη. Όταν επιβλήθηκε η Χούντα των Συνταγματαρχών έφυγε για την Αγγλία τον Σεπτέμβριο του 1967, για να επιστρέψει πάλι στην Ελλάδα στις αρχές της επόμενης χρονιάς.
Το 1971 γνωρίζει την δεύτερη σύζυγό του την ηθοποιό Δώρα Σιτζάνη. Το 1972 θα αποτελέσει ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών Ελλάδος (ΕΜΣΕ) που συστήνεται για την καταπολέμηση της κασετοπειρατείας και της λογοκρισίας.
Το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου θα συλληφθεί στο σπίτι του στο Χολαργό και θα κρατηθεί για δέκα ημέρες.
Το 1978 θα παντρευτεί την ηθοποιό Δώρα Σιτζάνη και την ίδια χρονιά θα γίνει πρόεδρος της Ένωσης Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών Ελλάδος. Τον Οκτώβριο του 1981 εισήχθη στο Γενικό Κρατικό νοσοκομείο με περικαρδίτιδα και νεφρική ανεπάρκεια και στο τέλος του χρόνου ταξίδεψε στη Μόσχα για ιατρικές εξετάσεις.
Στις 8 Ιουνίου του 1982 υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και νοσηλεύεται για ένα μήνα σε νοσοκομείο. Τον Αύγουστο ταξίδεψε για νοσηλεία στη Μόσχα, όπου στις 7 Σεπτεμβρίου υφίσταται δεύτερο εγκεφαλικό επεισόδιο. Πεθαίνει δέκα ημέρες αργότερα στις 17 Σεπτεμβρίου του 1982.
To 2007 χαρακτηρίστηκε από το μουσικό χώρο ως έτος Μάνου Λοΐζου τιμώντας τα 70 χρόνια από τη γέννησή του και τα 25 χρόνια από το θάνατό του.


tsantiri.gr