
Όπως γίνεται φανερό, τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις δεν κινούνται από τους φυσικούς νόμους της οικονομίας, αλλά καθορίζονται από τις πολιτικές που επιλέγει να προωθήσει κάθε χώρα. Αν οι "σκληροί" τεχνοκράτες του ΔΝΤ υποχώρησαν απέναντι στις απαιτήσεις του κεντροαριστερού Πόντα, το μέλλον φαντάζει πολύ ευοίωνο για την Ελλάδα, στην προοπτική μιας δυνατής αριστερής κυβέρνησης.
"Πρακτικά οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία (με το ΔΝΤ) ολοκληρώθηκαν με επιτυχία", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της νέας κυβέρνησης, Φλορίν Γκεοργκέσκου, μετά τη συνάντησή του με αξιωματούχους του Ταμείου. Όμως αυτή η επιτυχία δεν μοιάζει καθόλου με τις "επιτυχίες" του κ. Παπαδήμου τον τελευταίο χρόνο.
Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Ρουμανίας επιχείρησε, όπως και στην Ελλάδα, να περάσει μέτρα διάλυσης του κοινωνικού κράτους, περικόπτοντας μεταξύ άλλων τους μισθούς κατά 25% και τον Απρίλιο καταψηφίστηκε από το Κοινοβούλιο, υπό το βάρος της έντονης λαϊκής δυσαρέσκειας. Η δανειακή σύμβαση, που υπεγράφη το 2010, προέβλεπε την δανειοδότηση με 3,6 δις ευρώ, σε συνέχεια του προγράμματος διάσωσης των 20 δις ευρώ, που έλαβε χώρα το 2009-2011. Η νέα συμφωνία περιελάμβανε πρόσθετη χρηματοδότηση 1,4 δις ευρώ από την ΕΕ και 400 εκατ. ευρώ από την Παγκόσμια Τράπεζα.
left.gr