Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΥΠΟΣ: «Η ελληνική αριστερά επιτίθεται στην "βάρβαρη" λιτότητα»

«Η ελληνική αριστερά επιτίθεται στην  βάρβαρη  λιτότητα» Στο επίκεντρο των διεθνών μέσων ενημέρωσης βρίσκεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έχει την διερευνητική εντολή για να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας, προκαλώντας ανησυχία στην Ευρώπη με την πρότασή του στους αρχηγούς ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να ανακαλέσουν με επιστολές τους προς την ΕΕ και το ΔΝΤ τις εγγυήσεις που έχουν αναλάβει για πιστή τήρηση του Μνημονίου...

Στα πρόθυρα σύγκρουσης με τους διεθνείς δανειστές βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς που ήρθε δεύτερο στις βουλευτικές εκλογές της 6ης Μαΐου κάλεσε σε απόσχιση από το «βάρβαρο» πρόγραμμα λιτότητας που ενισχύει το χρέος της και γεννώνται ερωτήματα για το μέλλον της χώρας στην ζώνη του ευρώ, γράφουν οι Financial Times.
Οπως αναφέρει η εφημερίδα, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε ένα σχέδιο πέντε σημείων στους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, στην προσπάθειά του να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας, ζητώντας την ανατροπή των αυστηρών μέτρων που βοήθησαν την Ελλάδα στην περικοπή του χρέους της.
Παρόλα αυτά, σε μία ασυνήθιστα απερίφραστη παρέμβαση, ο Γεργκ Ασμουσεν, στέλεχος της ΕΚΤ, για πρώτη φορά αύξησε τις πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, μία προοπτική την οποία η ΕΚΤ είχε αρνηθεί κατηγορηματικά στο παρελθόν.
«Η Ελλάδα χρειάζεται να λάει υπ'όψιν της ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές στη συμφωνία του προγράμματος, εάν θέλει να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης», δήλωσε στην Handelsblatt ο Ασμουσεν.
Οι Financial Times αναφέρουν ότι οι φόβοι για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, με τις αγορές σε όλη την Ευρώπη να βρίσκονται στο κόκκινο, ο δείκτης S&P 500 έφτασε σε χαμηλό δύο μηνών στην Νέα Υόρκη.
Το BBC χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ απειλή για απόρριψη του σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας. Αναφερόμενος στον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα ανέφερε ότι προσπαθεί να σχηματίσει μία κυβέρνηση συνεργασίας που θα βασίζεται στην απόρριψη των όρων για την τήρηση της δανειακής σύμβασης με την ΕΕ και το ΔΝΤ, τους οποίους θεωρεί «βάρβαρους».
Το βρετανικό δίκτυο επισημαίνει ότι το οικονομικό χάος ππροκάλεσε μεγάλη αναταραχή στην Ελλάδα και οδήγησε σε συντριβή τα κόμματα που θεωρούνται «αρχιτέκτονες» της λιτότητας.
Η οικονομική συντάκτρια του δικτύου, Στέφανι Φλάντερς, επισημαίνει ότι «οι πιθανότητες της Ελλάδας -που είναι άνω κάτω- να εγκαταλείψει το ευρώ είναι μεγαλύτερες σε σχέση με λίγους μήνες νωρίτερα».
Ο Guardian τονίζει πως «Οι Βρυξέλλες καλούν σε αλλαγή προς την ανάπτυξη, καθώς ο ηγέτης της Αριστεράς, Αλέξης Τσίπρας εντείνει την ελληνική ανταρσία».
«Σε αποτέλεσμα των εκλογικών σεισμών στην Ελλάδα και τη Γαλλία, οι Βρυξέλλες ζητούν στροφή προς την ανάπτυξη στην ΕΕ, την ώρα που ο νέος αριστεριστής ηγέτης στην Αθήνα ανεβάζει τους τόνους κατά της λιτότητας στη χώρα», αναφέρει το δημοσίευμα.
Μια ακόμη βρετανική εφημερίδα, ο Independent, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τον κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας μας, καθώς «ο λαός απορρίπτει τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πακέτο διάσωσης».
Η θέση της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ κρέμεται από μία κλωστή, προειδοποιούν οι αναλυτές, καθώς η αριστερά κέρδισε μεγάλο μέρος των Ελλήνων ψηφοφόρων απορρίπτοντας τους όρους της διεθνούς συμφωνίας διάσωσης που έχει συνάψει η προηγούμενη κυβέρνηση. «Χωρίς συμφωνία για κυβέρνηση συνεργασίας και δεδομένης της πολυκομματικής βουλής που ανέδειξαν οι εκλογές, το πιθανότερο είναι να γίνουν νέες εκλογές τον επόμενο μήνα», αναφέρει το άρθρο.
Με τον τίτλο «Η Αριστερά ανάβει φωτιές στην Ευρώπη» η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρεται στις προτάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έρχεται σε σύγκρουση με τους δανειστές της Ελλάδας.
Με μία κατά μέτωπο επίθεση προς τους διεθνείς δανειστές της Ελλάδας, ο αρχηγός της της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, έλαβε χθες την διευρευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Ο κ.Τσίπρας κάλεσε τα κόμματα της προηγούμενης κυβέρνησης να εξηγήσουν στις Βρυξέλλες, ότι οι υπογραφές τους για το πρόγραμμα σταθερότητας δεν ισχύουν πλέον, σημειώνει η εφημερίδα.
Από την πλευρά του, το Spiegel υπογραμμίζει πως απαιτείται νέα ευρωπαϊκή στρατηγική αναφέροντας παράλληλα πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει προκαλέσει τρόμο στην Ευρώπη και ότι οι διαδικασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ελλάδα έχουν φανερώσει την πολιτική κρίση εντός της ΕΕ.


ethnos.gr