Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Δικαιοσύνη made in Greece

     Αν πριν από λίγο καιρό έλεγε κάποιος ότι ο ηγούμενος Εφραίμ έχει κοινά στοιχεία με τον Λάκη Γαβαλά, λογικά θα γελούσαμε. Κι όμως, αυτοί οι δύο φαινομενικά διαφορετικοί άνθρωποι έχουν πλέον κοινά στοιχεία....
Και οι δύο έχουν προφυλακιστεί, για διαφορετικά αδικήματα ο καθένας, ενώ και οι δύο έχουν καταθέσει αίτηση αποφυλάκισης. Ο πρώτος υποστηρίζει ότι πρέπει να βγει από την φυλακή επειδή έχει προβλήματα υγείας, ο δεύτερος ζητάει  να αποφυλακιστεί γιατί πολύ απλά, όπως λέει στην σχετική αίτηση του, η αστυνομία γνωρίζει που βρίσκεται η κατοικία του και άρα μπορεί να τον (ξανά) συλλάβει όποτε κριθεί απαραίτητο.
Η ουσία όμως όλης αυτής της ιστορίας βρίσκεται σε ένα απλό ερώτημα. Θα ζητούσαν με την ίδια ευκολία τα δύο αυτά άτομα να βγουν από την φυλακή, αν είχαν προφυλακιστεί σε κάποια άλλη πολιτισμένη χώρα; Μάλλον όχι. Ακολουθούν  την συγκεκριμένη τακτική γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι η δικαιοσύνη στην χώρα μας είναι… πολύ ελαστική.  Δεν μπορεί να συλλαμβάνεται, έστω και με καθυστέρηση, ο άνθρωπος που το όνομα του έχει ταυτιστεί με ένα από τα μεγαλύτερα ελληνικά σκάνδαλα, αυτό του Βατοπεδίου, και αμέσως να κάνει αίτηση αποφυλάκισης. Βέβαια τίποτα δεν γίνεται τυχαία. Ο Εφραίμ γνωρίζει ότι έχει πιθανότητες να κερδίσει την αποφυλάκιση του μέχρι  να δικαστεί, και η αλήθεια είναι ότι συνήθως οι δίκες στην Ελλάδα αργούν να γίνουν, ενώ οι τελικές αποφάσεις αργούν ακόμα περισσότερο.
Η σοβαρότητα της ελληνικής δικαιοσύνης φαίνεται άλλωστε και από το σχετικά πρόσφατο φιάσκο με την περίπτωση του Μάκη Ψωμιάδη. Μήνες ολόκληρους τον ψάχνανε, τελικά τον συλλάβανε για να τον ξανά αφήσουν ελεύθερο (με περιοριστικούς όρους), λόγω διαφωνίας εισαγγελέα και ανακριτή για το αν θα έπρεπε να προφυλακιστεί. Φυσικά μόλις τον αναζήτησαν για δεύτερη φορά διαπίστωσαν ότι κ Ψωμιάδης είχε γίνει «Λούης». Τελικά εντοπίστηκε κάπου στα Σκόπια όπου συνελήφθη ξανά.
Διάβαζα πριν λίγες μέρες σε μια εφημερίδα ότι και ο απαγωγέας του εφοπλιστή, Περικλή Παναγόπουλου, κυκλοφορεί ελεύθερος μέχρι να καταδικαστεί, διασκεδάζοντας μάλιστα σε μπουζούκια και clubs. Υπενθυμίζεται, ότι η συγκεκριμένη απαγωγή του γνωστού επιχειρηματία είχε γίνει πριν από 3 ολόκληρα χρόνια, κι όμως το δικαστήριο δεν έχει βγάλει ακόμα οριστική απόφαση. Αλλά θα μου πείτε, ποιος νοιάζεται τώρα για όλους αυτούς, έτσι και αλλιώς οι φυλακές… είναι γεμάτες.


*Ο Γιάννης Μπελεγρίνης είναι δημοσιογράφος.

protagon.gr