ΚΥΜΑ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ ΕΝΩ ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΦΩΝΕΣ ΓΙΑ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ.. Με ραγδαίους ρυθμούς εξαπλώνεται το κύμα των φοιτητικών καταλήψεων στα ΑΕΙ της επικράτειας, έχοντας ήδη φτάσει τα 150 τμήματα σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Την ίδια στιγμή το γενικότερο μέτωπο των κινητοποιήσεων αρχίζει να προσλαμβάνει περισσότερες μορφές δράσης αλλά και διαφοροποιήσεις....
Οι πανεπιστημιακοί, που στη συντριπτική τους πλειονότητα εξακολουθούν να επικρίνουν το νόμο, αρχίζουν να διαχωρίζονται ανάμεσα σ' εκείνους που προτείνουν αγώνα μέσα σε ανοιχτά πανεπιστήμια και σ' εκείνους που συμμετέχουν ενεργά στις κινητοποιήσεις. Από την άλλη, εντείνονται και ενισχύονται από διάφορες κοινωνικές ομάδες οι πολύμορφες κινητοποιήσεις -διαδηλώσεις, συμβολικές καταλήψεις, μαζικές διαμαρτυρίες- σε όλες τις πόλεις της χώρας που φιλοξενούν ανώτατα Ιδρύματα. Χθες, ο σύλλογος διδασκόντων του ΕΜΠ έδωσε τον τόνο, λαμβάνοντας απόφαση για 48ωρη απεργία στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου. Σε επίπεδο συνδικαλιστικών οργάνων, οι διάφορες τάσεις αναπόφευκτα αναδύονται στην επιφάνεια. Ενδεικτική η περίπτωση των δύο κινήσεων συνεργασίας στην ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ (η ΚΙΠΑΝ που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ και η ΑΡΜΕ της Ανανεωτικής Αριστεράς), που τέθηκαν αμφότερες υπέρ των ανοιχτών πανεπιστημίων. Ωστόσο, είναι χαρακτηριστική η διαφορά στην κριτική που ασκούν στο νόμο.
Η μεν ΚΙΠΑΝ (που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ), αν και προτείνει ένα «συνοδευτικό πακέτο ενίσχυσης της εκπαιδευτικής και ερευνητικής διαδικασίας», τονίζει πως «θα στηρίξει την εφαρμογή του νόμου, στρέφοντας με τη δράση μας τις εξελίξεις προς θετική κατεύθυνση». Οσο για την κριτική του νόμου, αυτή περιορίζεται σε «σημεία που θέλουν επανεξέταση ή περαιτέρω επεξεργασία».
Σημειώνεται ότι μέλη της ΚΙΠΑΝ είναι και μέλη της συνδικαλιστικής κίνησης «Ακαδημαϊκή Πρωτοβουλία ΕΜΠ» (σε όλα ηγείται ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, Ν. Σταυρακάκης), που προχθές τάχθηκε επίσης «υπέρ των ανοιχτών πανεπιστημίων και της πλήρους ακαδημαϊκής λειτουργίας».
Από την άλλη, η πανεπιστημιακή ΑΡΜΕ (Αριστερή Μεταρρύθμιση) επισημαίνει πως ο νόμος που ψηφίστηκε «δεν αποτελεί τη μεταρρύθμιση που επιθυμούσαμε, έχει συντηρητικό πρόσημο και δεν κατάφερε να αποκτήσει τη συναίνεση και την αποδοχή της ακαδημαϊκής κοινότητας» και καλεί τους συναδέλφους «α) να προστατεύσουν την εκπαιδευτική και ερευνητική διαδικασία με ανοιχτά πανεπιστήμια και β) να δραστηριοποιηθούν για αξιοποίηση θετικών διατάξεων του νόμου και για να αποτρέψουν τις συνέπειες από τις μεγάλες δυσλειτουργίες που σχετίζονται με το συγκεντρωτικό και αυταρχικό μοντέλο διοίκησης, όσο και με τα ζητήματα περιεχομένου των σπουδών που προκαλεί η κατάργηση των τμημάτων ως θεμελιωδών ακαδημαϊκών μονάδων».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η νέα πρυτανεία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που συνεχίζει την ίδια πολιτική της προηγούμενης Αρχής του Ιδρύματος. Οπως αναφέρει: «Οι συνθήκες που διαμορφώνει η πολύπλευρη κρίση που διέρχεται η χώρα μας, σε συνδυασμό με τις αντιδράσεις που εγείρονται στις αλλαγές που επιφέρει ο νέος νόμος για την ανώτατη εκπαίδευση, καθιστούν την άσκηση διοίκησης στα ΑΕΙ έργο αφ' ενός δύσκολο και αφ' ετέρου κρίσιμο για το μέλλον της ανώτατης παιδείας. Στις συνθήκες αυτές οφείλουμε να διατηρήσουμε -ολόκληρη η ακαδημαϊκή κοινότητα του ΟΠΑ- την ενότητά μας». Στο πλαίσιο αυτό «ο χώρος του πανεπιστημίου είναι ή οφείλει να είναι ένας χώρος αρχών και αξιών, ένας χώρος αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ όλων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, ένας χώρος ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, πρότυπο δημοκρατικής λειτουργίας, πάντα ανοιχτός και προσβάσιμος σε όλα τα μέλη του. Διαφορετικά, αυτοαναιρείται».
Την ίδια στιγμή, πάντως, οι σύλλογοι διδασκόντων αρχίζουν να μπαίνουν σε ρυθμούς γενικών συνελεύσεων με πρόσημο αγωνιστικό, το οποίο φάνηκε χθες στα συλλαλητήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις. Ηταν αξιοσημείωτη η παρουσία των πανεπιστημιακών στις χθεσινές φοιτητικές πορείες διαμαρτυρίας, οι οποίες, σημειωτέον, έγιναν χωρίς να ανοίξει ρουθούνι. Ειδικά στην Αθήνα. Συγκεντρώθηκαν αργά το μεσημέρι στα Προπύλαια, ακολούθησαν τη γνωστή διαδρομή (Σταδίου, Σύνταγμα, Βουλή, Πανεπιστημίου) και διαλύθηκαν ησύχως. Σήμερα πραγματοποιούν έκτακτη σύνοδο οι πρυτάνεις. *
enet.gr