Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Η Αντζελίνα πάει... πόλεμο

«Σου ραγίζουν την καρδιά», δήλωσε για τους πρόσφυγες που αντίκρισε στον Λίβανο η Αντζελίνα Τζολί     Η Αμερικανίδα ηθοποιός και πρέσβειρα της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ επισκέφθηκε στρατόπεδα σε Ιορδανία, Λίβανο και Τουρκία. Δήλωσε συγκλονισμένη από τις ιστορίες των ανθρώπων που έχασαν τα πάντα...
«Σου ραγίζουν την καρδιά», δήλωσε για τους πρόσφυγες που αντίκρισε στον Λίβανο η Αντζελίνα Τζολί. Σε διπλωματικό ακτιβισμό επιδίδεται μία από τις πιο λαμπερές σταρ του Χόλιγουντ και πρέσβειρα της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Η Αντζελίνα Τζολί βρέθηκε στο πλευρό των Σύρων προσφύγων για να προσελκύσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον στην εντεινόμενη ανθρωπιστική κρίση που έχει προκαλέσει ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία.

Μετά τη διήμερη επίσκεψή της σε καταυλισμό Σύρων προσφύγων στον Ζαάταρι στην Ιορδανία κοντά στα σύνορα με τη Συρία, που φιλοξενεί περισσότερους από 30.000 πρόσφυγες, η Αμερικανίδα ηθοποιός επισκέφτηκε τον προσφυγικό καταυλισμό στην Κοιλάδα Μπέκα, που βρίσκεται έξω από τη Βηρυτό, αλλά και δύο καταυλισμούς χθες στην Τουρκία, στα σύνορα με τη Συρία.
Η διάσημη ηθοποιός άκουσε μαζί με τον επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτιέρες τις προσωπικές ιστορίες των ανθρώπων που αγωνίστηκαν για να γλιτώσουν από τη συνεχιζόμενη αιματοχυσία στην πατρίδα τους και πραγματοποίησε έκκληση για διεθνή βοήθεια.
Η Αντζελίνα μιλά με ένα κορίτσι από τη Συρία, σε προσφυγικό καταυλισμό του Λιβάνου
Η Αντζελίνα μιλά με ένα κορίτσι από τη Συρία, σε προσφυγικό καταυλισμό του Λιβάνου
«Γνωρίζω ότι ο λαός του Λιβάνου αντιμετωπίζει τα δικά του προβλήματα, τις δικές του οικονομικές δυσκολίες, επομένως έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία η γενναιοδωρία και η καλοσύνη που δείχνουν στους Σύρους πρόσφυγες. Η παγκόσμια κοινότητα θα πρέπει να το ξέρει αυτό», δήλωσε μεταξύ άλλων στη συνέντευξη Τύπου στη χώρα.
Εκεί η ηθοποιός μίλησε με τρεις γυναίκες που είχαν περάσει τα σύνορα της Συρίας μαζί με τα παιδιά τους, ενώ οι σύζυγοί τους παρέμειναν στη χώρα υπό τον φόβο μήπως σκοτωθούν στην προσπάθειά τους να διαφύγουν.
Μάλιστα μια από τις γυναίκες, δακρυσμένη, περιέγραψε στην 37χρονη ηθοποιό και μητέρα έξι παιδιών το τετράωρο ταξίδι της μέχρι τα σύνορα. «Εχασαν τόσα πολλά. Σου ραγίζουν την καρδιά», δήλωσε βαθύτατα συγκινημένη και συγκλονισμένη η Τζολί.
Στην Τουρκία, στον μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό, ο οποίος βρίσκεται κοντά στην πόλη Κιλίς στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, την Τζολί υποδέχτηκαν θερμά οι περίπου 12.000 εκτοπισμένοι Σύροι. Η Τουρκία, η οποία υποστηρίζει τους εξεγερμένους στον αγώνα τους εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ, έχει δαπανήσει περισσότερα από 300 εκατομμύρια δολάρια για την προσφυγική κρίση και κατασκευάζει τρεις νέους καταυλισμούς αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 14.
Η ηθοποιός με την ιδιότητά της ως πρέσβειρας της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της στις χώρες που επισκέφθηκε -αναμένεται να ολοκληρώσει την περιοδεία της με επίσκεψη σε καταυλισμούς στο Ιράκ- για το γεγονός ότι «κρατώντας τα σύνορά τους ανοικτά σώζουν τόσες ανθρώπινες ζωές».
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο αριθμός των Σύρων προσφύγων ξεπέρασε τους 250.000 ανθρώπους, ενώ οργανώσεις ακτιβιστών τοποθετούν τον αριθμό των νεκρών από την έναρξη της εξέγερσης τον Μάρτιο του 2011 στους 23.000.

ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ

ethnos.gr