Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Τα αρχεία του Αϊνστάιν στο διαδίκτυο


    Οι σημειώσεις, οι ταχυδρομικές κάρτες αλλά και η προσωπική αλληλογραφία του Αϊνστάιν θα είναι σύντομα στο διαδίκτυο. Τα αρχεία έχουν αρχίσει ήδη να ανεβαίνουν στο ίντερνετ από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ...
Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε το Πανεπιστήμιο, ανέφερε ότι είναι διαθέσιμα ήδη 2000 έγγραφα ενώ στην συνέχεια θα «ανέβουν» ακόμα περισσότερα αρχεία.
Η ιστοσελίδα του πανεπιστημίου για τον Αϊνστάιν θα δώσει την ευκαιρία στους ερευνητές να αναζητήσουν αντικείμενα που μέχρι σήμερα δεν ήξεραν καν ότι υπάρχουν.
Μόνο 900 εικόνες των χειρογράφων του και ένας ημιτελής κατάλογος με το μισό περιεχόμενο του αρχείου είχε δημοσιοποιηθεί το 2003. Τώρα, χάρη σε μια χορηγία του βρετανικού Ιδρύματος Πολόνσκι, που είχε κάνει μια ανάλογη ψηφιοποίηση στα χειρόγραφα του Ισαάκ Νεύτωνα, και τα 80.000 αντικείμενα της συλλογής του Αϊνστάιν έχουν πλέον καταγραφεί και ταξινομηθεί σε ένα πλήρη online κατάλογο.
Η online συλλογή περιλαμβάνει 14 σημειωματάρια γεμάτα επιστημονικές εργασίες και μάλιστα με πολύ ψιλά γράμματα, επιστολές του Αϊνστάιν σε συναδέλφους του επιστήμονες, καθώς και μια χειρόγραφη εξήγηση της θεωρίας της σχετικότητας και της διάσημης εξίσωσης που συσχετίζει την μάζα (Μ) με την ενέργεια (Ε) και την ταχύτητα (C).
Να σημειωθεί ότι ο Αϊνστάιν είχε βοηθήσει στην ίδρυση του Εβραϊκού Πανεπιστημίου το 1925 και κληροδότησε σε αυτό το αρχείο του -καθώς και τα δικαιώματα χρήσης της εικόνας του- μετά το θάνατό του το 1955.


koutipandoras.gr