Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2012

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Χρήστης ναρκωτικών ετών… 8 στο Ηράκλειο

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Χρήστης ναρκωτικών ετών… 8 στο Ηράκλειο [βίντεο]   Χρήστης ετών….8! Απίστευτο κι όμως αληθινό! Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε στο Cretalive, η κ. Μαρίνα Κοντάκη – Ψυχολόγος & υπεύθυνη μονάδας εφήβων του ΚΕΘΕΑ Ηρακλείου, στη μονάδα εφήβων υπάρχει χρήστης 8 ετών!

Ο πατέρας του ανήλικου ήταν επίσης χρήστης. Το παιδί έβλεπε, τον γονιό να κρύβει τα τσιγάρα του και άρχισε καπνίζοντας ένα από αυτά.
Όπως είπε η ίδια, αυτός ακριβώς είναι και ο καθοριστικός ρόλος της οικογένειας στη χρήση ναρκωτικών αλλά και γενικότερα στις εξαρτήσεις (ουσίες, ιντερνετ, αλκοόλ τζόγος).
Μάλιστα, συνέστησε την όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη διαπίστωση του προβλήματος, καθώς έτσι μπορεί κανείς, πιο εύκολα, να ξεφύγει.
Η κ. Κοντάκη σημείωσε ότι έχει μειωθεί δραματικά η ηλικία των παιδιών που κάνουν χρήση για πρώτη φορά. Έτσι, ενώ πριν 2-3 χρόνια, η ηλικία αυτή ήταν των 16 ετών, τώρα έχει πέσει στα 13 (!) και μειώνεται συνεχώς!!
Στις εφηβικές ηλικίες το πιο διαδεδομένο ναρκωτικό είναι το χασίς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν νεαροί χρήστες σκληρότερων ναρκωτικών
Ωστόσο, υπάρχει, όπως προαναφέρθηκε, σημαντική εξάρτηση και από το διαδίκτυο. Έτσι, βρίσκεται προ των πυλών η πιο ενεργή δραστηριοποίηση της ομάδας γονέων και εφήβων που έχουν θέματα εξάρτησης από το διαδίκτυο .
Όπως ανέφερε η κ. Κοντάκη, τα προβλήματα εξαρτήσεων οφείλονται σε:
-Χαμηλή αυτοεκτίμηση
-Δυσκολία διαχείρισης συναισθημάτων
-Μελαγχολικά συναισθήματα που οδηγούν σε υποκατάστατα όπως αλκοόλ, ίντερνετ, τζόγος
Και όπως είναι φυσικό, τα παιδιά πλέον είναι πιο κοντά στις ουσίες, καθώς έχουν πιο εύκολη πρόσβαση.