Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Πρωτοφανείς ανατροπές στις κοινοβουλευτικές ομάδες. Στους 63 οι ανεξάρτητοι βουλευτές

 
     Μετά από μια επεισοδιακή συνεδρίαση όπου κυριάρχησε η ένταση και οι αντεγκλήσεις η Βουλή έδωσε το «πράσινο φως» για την νέα δανειακή σύμβαση και το PSI με 199 ψήφους...
Tο ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, είχαν πάνω από 40 απώλειες, ενώ το ΛΑΟΣ απουσίαζε πλην των Μ.Βορίδη και Αδ.Γεωργιάδη που ψήφισαν «ναι». «Όχι» από ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Αριστερά, «ναι» από τη Δημοκρατική Συμμαχία, πλην του κ. Αυγενάκη που δήλωσε «παρών». Διεγράφησαν 22 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, 21 της ΝΔ και 2(Βορίδης, Γεωργιάδης) του ΛΑΟΣ.
Σήμερα, μετά την ψήφιση και της δεύτερης δανειακής σύμβασης, η δύναμη των κομμάτων έχει περιοριστεί σημαντικά, με δεύτερη κοινοβουλευτική δύναμη τους ανεξάρτητους βουλευτές. Παραιτήσεις και ανεξαρτοποιήσεις βουλευτών, από τις εκλογές μέχρι και σήμερα, περιόρισαν τη δύναμη του ΠΑΣΟΚ στις 131 έδρες, τη ΝΔ στις 62 έδρες, τον ΛΑΟΣ στις 14, τον ΣΥΡΙΖΑ στις 9 έδρες, με δεύτερη δύναμη τους ανεξάρτητους βουλευτές που φθάνουν ήδη τους 63. Μόνο στο ΚΚΕ δεν υπήρξε αλλαγή δύναμης που παραμένει στη Βουλή με 21 βουλευτές.

Ποιοι διεγράφησαν χθες

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου διέγραψε όσους καταψήφισαν την δανειακή σύμβαση ή ήταν απόντες από την ψηφοφορία ή δήλωσαν παρόν επί της αρχής.

Οι βουλευτές που διεγράφησαν είναι:

Βάσω Παπανδρέου, Σπύρος Κουβέλης, 'Αννα Βαγενά, Λούκα Κατσέλη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Λάμπος Μίχος, Μαρία Κυριακοπούλου, Ανδρέας Τριανταφυλόπουλος, Βασίλης Τόγιας, Γιώργος Κασάρας, Κυριακή Τεκτονίδου, Χάρης Καστανίδης, Χρήστος Κατσούρας, Γιάννης Μιχελογιαννακης, Θόδωρος Παραστατίδης Αλεξάνδρος Αθανασιάδης, Γιώργος Παπαμανώλης, Οδυσσέας Βουδούρης Τσετίν Μάτατζιν, Ηλίας Θεοδορίδης, Γιάννης Αμοιρίδης, Χρήστος Μαγκούφης

Οι Βουλευτές, Γιάννης Κουτσούκος, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, Παναγιώτης Δημητρουλόπουλος, Βασίλης Κεγκέρογλου, Χρύσα Αράπογλου, Δημήτρης Κουσελάς, Δημήτρης Καρύδης, Μαρία Μίχου, Μιχαήλ Τζελέπης, που ψήφισαν ναι επί της αρχής και δεν υπερψήφισαν συγκεκριμένα άρθρα του νομοσχεδίου, δεν θα συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ και παραπέμπονται στην Επιτροπή Δεοντολογίας του Κινήματος. Πριν την ψηψοφορία ο βουλευτής Χαλκιδικής Αργύρης Λαφαζάνης υπέβαλε την παραίτηση του από την κοινοβουλευτική ομάδα του κινήματος.

Με απόφαση του προέδρου της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά, διεγράφησαν οι 21 βουλευτές του κόμματος που καταψήφισαν το πακέτο μέτρων στην ψηφοφορία που έγινε στην Βουλή.

Είναι οι κ.κ.: Έλενα Κουντουρά, Δημήτρης Σταμάτης, Κώστας Παπασιώζος, Γιώργος Βλάχος, Μιχάλης Γιαννάκης,Τσαμπίκα Ιατρίδου, Μαργαρίτης Τζίμας, Κώστας Μαρκόπουλος, Κώστας Γκιουλέκας, Ζήσης Τζηκαλάγιας, Χρήστος Ζώης, Σπύρος Γαληνός, Παναγιώτης Μελάς, Γιώργος Καρασμάνης, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Αναστάσιος Καρυπίδης, Μαρία Κόλια, Γιώργος Βαγιωνάς, Ελίζα Βόζενμπεργ, Δερμετζόπουλος Αλέξανδρος και Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Οι βουλευτές αυτοί καθώς και ο εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας, αλλά μέλος του κόμματος Π. Καμμένος παραπέμπονται απο τον κ Σαμαρά στα κομματικά όργανα με το ερώτημα της οριστικής διαγραφής.

Εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας του ΛΑΟΣ έθεσε ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Καρατζαφέρης τους βουλευτές Μάκη Βορίδη και 'Αδωνη Γεωργιάδη μετά την απόφαση τους να υπερψηφίσουν την νέα δανειακή σύμβαση και να μην συνταχθούν με την γραμμή του κόμματος που απείχε από την ψηφοφορία.

Οι δηλώσεις των διαγραφέντων
«Δεν έχω καμία πικρία», δήλωσε ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος διεγράφη χθες από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΛΑΟΣ, μετά την απόφασή του να υπερψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι αγαπά και τιμά τον Γιώργο Καρατζαφέρη, καθώς και ότι κατανοεί την απόφασή του για τη διαγραφή, ενώ διευκρίνισε ότι ούτε τον ενδιαφέρει ούτε έχει ψάξει να βρει άλλη πολιτική στέγη.

«Με διέγραψαν από το ΠΑΣΟΚ αλλά και δεν μπορούν να διαγράψουν ούτε τις απόψεις ούτε την πορεία μου», δήλωσε η Βάσω Παπανδρέου μετά τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή και τη διαγραφή της από την κοινοβουλευτική ομάδα του Κινήματος.

«Έχω ήσυχη τη συνείδησή μου. Η Νέα Δημοκρατία είναι το σπίτι μας και η στάση μου αυτή, βοηθά την Νέα Δημοκρατία και την Ελλάδα», δήλωσε ο βουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο οποίος δεν παρέστη στην ψηφοφορία για το μνημόνιο και διεγράφη από τη ΝΔ.

Έπραξα κατά τη συνείδηση μου σε μια κρίσιμη για το έθνος ψηφοφορία, δήλωσε ο διαγραφείς βουλευτής του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης. Σημείωσε ότι ο βουλευτής πράττει κατά το Σύνταγμα και τόνισε ότι τώρα πρέπει να προχωρήσουμε ως έθνος στα βήματα που είναι απαραίτητα, ενώ ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα επαναφοράς του στην κυβέρνηση. Ξεκαθάρισε ακόμη ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη για ένταξή του στη ΝΔ.


tvxs.gr