Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Η Παλαιστίνη θα καταθέσει σήμερα αίτηση αναγνώρισης κράτους στον ΟΗΕ

   Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς θα επιδώσει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν το αίτημα αναγνώρισης Παλαιστινιακού Κράτους από τον Οργανισμό σήμερα στις 18:35 (ώρα Ελλάδας), δήλωσε ο παλαιστίνιος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη...

Ερωτηθείς σχετικά με το αν γνωρίζει εάν ο Αμπάς θα υποβάλλει το αίτημα στην διάρκεια της συνάντησής του με τον Μπαν, πριν από την ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης, ο πρεσβευτής, Ριάντ Μανσούρ, απάντησε θετικά.
Διπλωμάτες των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της ΕΕ και του ΟΗΕ, που συναντώνται στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού, προσπαθούν να συμφωνήσουν σε ένα κείμενο για την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων Ισραήλ-Παλαιστινίων.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα έχει δεσμευτεί να ασκήσει βέτο στο παλαιστινιακό αίτημα προς τον ΟΗΕ σε περίπτωση που εγκριθεί και τεθεί προς ψήφιση, καθώς υποστηρίζει την άποψη των Ισραηλινών για άμεσες συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών ως μονόδρομο για την ειρήνη.
Η Γαλλική πρόταση
Την Τετάρτη ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί αναφέρθηκε στις επιλογές που συζητούνται παρασκηνιακά στην ΕΕ, προτείνοντας να συνεννοηθούν οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί σε ένα σφικτό χρονοδιάγραμμα διαπραγματεύσεων και υποστηρίζοντας παράλληλα να λάβει η Παλαιστίνη ένα "ενδιάμεσο καθεστώς κράτους παρατηρητή" στον ΟΗΕ.
Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής, Σάεμπ Ερεκάτ διευκρίνισε πως ο Μαχμούντ Αμπάς θα εξετάσει τις εναλλακτικές λύσεις, ειδικά την πρόταση του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί ενώ παράλληλα θα διεξάγονται εντατικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους με στόχο την επίτευξη "μόνιμης" ειρήνης μέσα σε ένα χρόνο.
Το Ισραήλ απέρριψε την πρόταση του Γάλλου προέδρου χαρακτηρίζοντάς την "απατηλή καλή ιδέα", όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών. "Πρόκειται για μια απατηλή καλή ιδέα επειδή είναι αδύνατο να παραλειφθούν τα στάδια με το να χορηγηθεί ένα κράτος στους Παλαιστίνιους όποια κι αν είναι η ονομασία του. Ένα παλαιστινιακό κράτος δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα παρά μόνο μιας συμφωνίας με το Ισραήλ", δήλωσε ο Γιγκάλ Πάλμορ.
Την πρόταση απέρριψε και ο γραμματέας του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου Τζβι Χάουζερ, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, δηλώνοντας ότι "είναι αδύνατο να υπάρξει ένα παλαιστινιακό κράτος και να ξεκινήσουμε να διαπραγματευόμαστε από εκεί και πέρα".
Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Μπουλέντ Αρίντς απέρριψε, χθες, τη γαλλική πρόταση, συγκρίνοντάς την με την αντίθεση του Νικολά Σαρκοζί στην είσοδο της Τουρκίας στην Ε.Ε.
Τον τελευταίο καιρό, αναφορικά με την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους, "φαίνεται πως ορισμένες χώρες έχουν αλλάξει ιδέες, εξαιτίας της επιρροής του Ισραήλ", δήλωσε ο Μπουλέντ Αρίντς σε ευρωπαίους δημοσιογράφους.
"Αυτό που είπε ο Σαρκοζί σχετικά με την Παλαιστίνη είναι ανάλογο μ' αυτό που έχει πει σχετικά με την Τουρκία, όταν πρότεινε να μην είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης", σχολίασε.
Σε ετοιμότητα για διαδηλώσεις το Ισραήλ
Λόγω της ομιλίας του Αμπάς στον ΟΗΕ αναμένονται διαδηλώσεις στο Ισραήλ. Περίπου 22.000 αστυνομικοί έχουν κινητοποιηθεί σε ολόκληρο το Ισραήλ "για να διατηρήσουν την τάξη" καθώς αναμένεται η ομιλία, δήλωσε εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας.
"Η ισραηλινή αστυνομία αύξησε το επίπεδο συναγερμού μια βαθμίδα πάνω από το επίπεδο του ύψιστου συναγερμού", πρόσθεσε ο ίδιος εκπρόσωπος.
Οι αστυνομικοί θα αναπτυχθούν κατά μήκος της "πράσινης γραμμής" που χωρίζει το Ισραήλ από τη Δυτική Οχθη καθώς και στην ανατολική Ιερουσαλήμ.
Στην Ιερουσαλήμ, η αστυνομία απαγόρευσε σε άνδρες κάτω των 50 ετών την πρόσβαση στην Πλατεία των Τζαμιών στην παλιά πόλη. Μόνον οι άνω των 50 που είναι εφοδιασμένοι με την ισραηλινή κάρτα κατοίκου, κάτι που αποκλείει τους Παλαιστινίους που διαμένουν στη Δυτική Οχθη, μπορούν να επσικεφθούν την πλατεία.

enet.gr