Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Τρόικα: Απολύσεις εδώ και τώρα

Τρόικα: Απολύσεις εδώ και τώρα    Με αιχμή του δόρατος την εφεδρεία η κυβέρνηση συνεχίζει σήμερα το απόγευμα τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, με στόχο να οριστικοποιηθεί την Κυριακή ο προϋπολογισμός...

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές αμφισβητούν σφόδρα την επάρκεια των ανακοινώσεων για την εφεδρεία, και ζητούν απολύσεις εδώ και τώρα. Επίσης δεν έχει κλειδώσει το νέο μισθολόγιο, ενώ ζητούνται άμεσα διασφαλίσεις για τις αποκρατικοποιήσεις, τις παρεμβάσεις στις συντάξεις, στο εργασιακό, στα κλειστά επαγγέλματα και στα υπόλοιπα μέτωπα στα οποία έχει καθυστερήσει η κυβέρνηση.
Πρώτος στόχος που τίθεται είναι έως την Κυριακή να κλειδώσει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, να εγκριθεί από υπουργικό συμβούλιο για να κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή. Η μεγαλύτερη «τρύπα» στα μέτρα είναι το ύψος της εφεδρείας – απολύσεων για φέτος αλλά και το 2012.
Η τρόικα φέρεται οργισμένη με τη λίστα μόλις 300 υπαλλήλων -υποψήφιων εφέδρων- που προέκυψε από τους 151 φορείς του ευρύτερου δημοσίου (έπρεπε να μαζευτούν 3.500 άτομα). Στην υπουργική σύσκεψη που έγινε αργά χθες το βράδυ, σύμφωνα με πληροφορίες, έπεσαν στο τραπέζι όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και αυτό των απολύσεων στο στενό δημόσιο καθώς δεν προβλέπεται αποζημίωση των υπαλλήλων και έτσι έχει μηδενικό δημοσιονομικό κόστος, εν αντιθέσει με τους υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου των οποίων η «αποχώρηση» είναι κοστοβόρα.
Επισήμως η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για 30.000 εφέδρους εντός του 2011 και άγνωστο ακόμη πόσους για το 2012. Ωστόσο, αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι το θέμα των απολύσεων παραμένει προϋπόθεση για την τρόικα. Ενδεχομένως η διαπραγμάτευση να μην ολοκληρωθεί τη Κυριακή, αλλά με την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Μνημονίου λίγο αργότερα.
Στο πεδίο των μισθών, η τρόικα φέρεται ενοχλημένη από την παράταση για 1 μήνα της επίσημης έναρξης του μέτρου. Θεωρεί ότι τόσο αυτό το μέτρο, όσο και το τέλος στα ακίνητα θα έχουν μειωμένη απόδοση και έτσι πιέζει για πρόσθετες παρεμβάσεις εντός του 2011 ώστε να ικανοποιηθεί ο στόχος.
Η τρόικα μετά το προσχέδιο του προϋπολογισμού, θα δώσει έμφαση στο ενιαίο μισθολόγιο που θα κατατεθεί στην Βουλή –σύμφωνα με τον προγραμματισμό– την προσεχή εβδομάδα. Επίσης περιμένει τις κινήσεις στον ΟΠΑΠ και στον Αερολιμένα Αθηνών για να κλείσει ο στόχος των αποκρατικοποιήσεων (1,3 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο) αλλά και δεσμεύσεις για την επιτάχυνση των παρεμβάσεων και την αύξηση των προσδοκώμενων εσόδων. Εκκρεμεί επίσης το νομοσχέδιο για την μείωση των βασικών, των επικουρικών και των αναπηρικών συντάξεων, των κοινωνικών επιδομάτων, η λίστα με τα βαρέα, η νέα «απελευθέρωση» στο εργασιακό, αλλά και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
Οι συζητήσεις γίνονται μετ΄ εμποδίων λόγω των αποκλεισμών των υπουργείων από τους εργαζομένους. Από το Γενικό Λογιστήριο τα στελέχη φέρονται να ολοκληρώνουν κανονικά τον προϋπολογισμό. Άγνωστο είναι όμως αν θα σταλούν σήμερα κανονικά στο Λουξεμβούργο τα στοιχεία για το έλλειμμα από την ΕΛΣΤΑΤ, λόγω του αποκλεισμού του κτηρίου που στεγάζει την ανεξάρτητη υπηρεσία.


capital.gr