Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Που οφείλεται το χασμουρητό μας;

   Αλήθεια έχετε σκεφτεί γιατί χασμουριέστε; Αν και το χασμουρητό θεωρείται σημάδι της… πλήξης, της αϋπνίας ή της κόπωσης, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως το πρόβλημα αυτό μπορεί να οφείλεται και στην θερμοκρασία του εγκεφάλου μας...
Μελέτη με επικεφαλής τον μεταδιδακτορικό ερευνητή Άντριου Γκάλουπ, στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον του τμήματος Οικολογίας και Εξελικτικής Βιολογίας, δείχνει πως η συχνότητα του χασμουρητού ποικίλλει ανάλογα με την εποχή και ότι οι άνθρωποι είναι λιγότερο πιθανό να χασμουριούνται όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, ξεπερνά την θερμοκρασία του σώματος.
Ο Γκάλουπ μαζί με τον συν-συγγραφέα της μελέτης Ομάρ Ελντακάρ του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, σε έκθεσή τους που δημοσιεύεται στο τεύχος Σεπτεμβρίου 2011, στο περιοδικό "Frontiers in Evolutionary Neuroscience", υποστηρίζουν πως η εποχιακή διαφορά δείχνει ότι το χασμουρητό μπορεί να χρησιμεύσει ως μέθοδος για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του εγκεφάλου.
Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 160 εθελοντών διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι χασμουριούνται διπλάσιες φορές το χειμώνα, όταν δηλαδή η θερμοκρασία του σώματος τους είναι υψηλότερη από το περιβάλλον γύρω τους. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το χασμουρητό δεν έχει κανένα όφελος αφού ο εισπνεόμενος αέρας είναι θερμότερος από το σώμα, έτσι η θερμοκρασία του εγκεφάλου επηρεάζεται από την ποσότητα της πληροφορίας που πρέπει να επεξεργαστεί, τη θερμοκρασία και τον ρυθμό ροής του αίματος προς τον εγκέφαλο.
Ο επικεφαλής της έρευνας Άντριου Γκάλουπ περιγράφει τα ευρήματα, ως εξής: "Ένας υπερβολικά ζεστός εγκέφαλος προκαλεί αίσθημα νύστας, γι αυτό χασμουριόμαστε όταν νιώθουμε την ανάγκη να κοιμηθούμε. Όταν το σώμα μας λόγο της θερμοκρασίας είναι πιο ζεστό, το πιο πιθανό είναι να αισθανόμαστε κουρασμένοι. Τη νύχτα πριν κοιμηθούμε η θερμοκρασία του σώματός μας σκαρφαλώνει στο υψηλότερο σημείο της. Επιπλέον κατά την ανάλυση των δεδομένων παρατηρήσαμε ότι για κάθε εποχή ξεχωριστά, το χασμουρητό έχει σχέση με τη διάρκεια του χρόνου, όταν δηλαδή το άτομο βρίσκεται εκτιθέμενο σε κλιματικές αλλαγές".
Αυτή είναι η πρώτη έκθεση που αποδεικνύει πως το χασμουρητό μπορεί να αλλάζει συχνότητα από εποχή σε εποχή. Οι εφαρμογές αυτής της έρευνας είναι ενδιαφέρουσες, όχι μόνο όσον αφορά βασικές φυσιολογικές γνώσεις, αλλά και για την καλύτερη κατανόηση των διαταραχών του εγκεφάλου, όπως είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας και η επιληψία.
Τα αποτελέσματα της έρευνας παρέχουν πρόσθετη υποστήριξη για την άποψη ότι το υπερβολικό χασμουρητό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διαγνωστικό εργαλείο για τον εντοπισμό περιπτώσεων δυσλειτουργιών του εγκεφάλου που έχουν σχέση με τη μειωμένη θερμορύθμιση.

24wro