Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερος λόγος γίνεται γύρω απ’ την μεσογειακή διατροφή και για το αν είναι ή όχι η πιο υγιεινή διατροφή που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος......
Για το λόγο αυτό επιστήμονες μπήκαν στη διαδικασία να κάνουν έρευνα γύρω από τα βασικά χαρακτηριστικά της, προκειμένου να εξακριβώσουν τις ευεργετικές ιδιότητές της. Μετά από μελέτες τόσο στην χώρα μας όσο και αλλού αποδείχτηκε ότι πράγματι πρόκειται για την πιο υγιεινή διατροφή του κόσμου.
Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή
Έχει αποδειχθεί πως η μεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται από διατροφικές συνήθειες τις οποίες είχαν οι κάτοικοι της Κρήτης και της Νότιας Ιταλίας στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Αν δούμε διάφορες μελέτες γύρω από αυτή, θα διαπιστώσουμε πως οι κάτοικοι των Μεσογειακών περιοχών όχι μόνο ζουν περισσότερο σε σχέση με τους Αμερικάνους και τους Βορειοευρωπαίους αλλά πάσχουν αρκετά σπανιότερα από καρκίνο εντέρου και στήθους ή καρδιακές παθήσεις. Παράλληλα, άλλο ένα συν της συγκεκριμένης διατροφής είναι πως χαρακτηρίζεται από λίγες θερμίδες τονώνοντας τον οργανισμό και χαρίζοντας στο άτομο μακροζωία, υγεία και ομορφιά.
Βασικά χαρακτηριστικά της Μεσογειακής διατροφής
Ελαιόλαδο: θα μπορούσαμε να πούμε πως αποτελεί την βάση της μεσογειακής διατροφής καθώς πέρα από την υψηλή περιεκτικότητά του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ως 83%), προσφέρει επίσης μείωση της ολικής και της κακής χοληστερίνης, προστατεύει από τη στεφανιαία νόσο ενώ δημιουργεί προδιάθεση για χαμηλότερη πίεση αίματος. Άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό της μεσογειακής διατροφής είναι η κατανάλωση άφθονων φυτικών ινών όπως ψωμί, λαχανικά, όσπρια και φρούτα. Τέλος, τα γεύματα μας θα πρέπει να αποτελούνται από μεση προς μικρή κατανάλωση ψαριών, πουλερικών, γαλακτοκομικών και αυγών.
Τα πλεονεκτήματα της μεσογειακής διατροφής:
Τώρα μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος…. ‘τι κερδίζω ακουλουθώντας τη μεσογειακή διατροφή’; Ας ξεκινήσουμε λέγοντας πως ένα μεσογειακό γεύμα προσφέρει άφθονες αντιοξειδωτικές ουσίες – οι οποίες έχουν γίνει και μόδα τελευταία – μέσω των φρούτων, των λαχανικών και του ελαιόλαδου, οι οποίες καταπολεμούν την γήρανση των κυττάρων. Επίσης, τα τρόφιμα που εμπεριέχονται στη συγκεκριμένη διατροφή μπορούν να μαγειρευτούν με διάφορους τρόπους χαρίζοντας ποικιλία γευμάτων και ιδιαίτερη νοστιμιά.
Το σημαντικότερο πλεονέκτημα όμως της μεσογειακής διατροφής είναι πως αποτελεί μια ισχυρή ασπίδα για την υγεία μας, καθώς αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την παχυσαρκία, τον ζαχαρώδη διαβήτη ενώ «κλείνει την πόρτα» σε αρκετές μορφές καρκίνου. Απ’ την άλλη, οι φυτικές ίνες που βρίσκονται στα δημητριακά σχηματίζουν αντικαρκινική ομπρέλα γύρω από τους μαστούς, το ενδομήτριο και τον προστάτη. Παράλληλα, η άφθονη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών έχει αντικαρκινική δράση όσον αφορά το πεπτικό σύστημα ενώ καταπολεμά την αξείδωση των κυττάρων.
Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι οι επιστήμονες υπογραμμίζουν πως η δράση των συσαστικών και των τροφών της μεσογειακής διατροφής οφείλεται στον συνδυασμό τους και όχι σε μεμονωμένη κατανάλωση.
Παναγιώτης Βλαχουτσάκος