Παρασκευή, 17 Αυγούστου 2012

Σχολεία κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς θέρμανση

Σχολεία κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς θέρμανση    Ορατός είναι ο κίνδυνος να μείνουν τα σχολεία χωρίς θέρμανση τη σχολική χρονιά που έρχεται, σε περίπου ένα μήνα...
Η περσινή σχολική χρονιά έκλεισε με τα σχολεία να έχουν εισπράξει μόνο μια δόση από τις επιχορηγήσεις για τις λειτουργικές δαπάνες, ενώ εκκρεμεί η καταβολή της δεύτερης δόσης, που αναμενόταν τον Απρίλιο.
Κατά συνέπεια επιβάλλεται η άμεση εκταμίευσή της από τους δήμους, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η δραματική οικονομική κατάσταση των σχολείων εγκυμονεί σοβαρά προβλήματα για την ομαλή λειτουργία τους από το Σεπτέμβριο.
Σημειώνεται ότι η πρώτη δόση του 2012 ήταν μειωμένη ως προς την αντίστοιχη του 2011 κατά 33%, με αποτέλεσμα να είναι σίγουρο πως τα σχολεία -με δεδομένη την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης- θα αδυνατούν να αγοράσουν το πετρέλαιο που απαιτείται για τη θέρμανση τον επόμενο χειμώνα.
Για το λόγο αυτό, από το Δήμο Βόλου θα ζητηθεί και έκτακτη επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών, ενώ τονίζεται ότι η απόδοση των κονδυλίων στις σχολικές μονάδες γίνεται άμεσα, όταν το κράτος αποδίδει τα κονδύλια.
Η αύξηση του πετρελαίου κατά 50% θα έχει ως αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος της κρατικής επιχορήγησης να δαπανάται για την αγορά καυσίμων σε βάρος της κάλυψης των υπόλοιπων ζωτικών λειτουργικών αναγκών.
Στο μεταξύ, περιορισμένες θα είναι φέτος οι συντηρήσεις στα σχολεία, καθώς ο Δήμος δεν έχει εισπράξει από το κράτος τους πόρους της ΣΑΤΑ. Μόνο επείγουσες ανάγκες θα καλυφθούν και δεν θα υπάρξουν εργολαβίες.
Όλες οι αναγκαίες παρεμβάσεις θα γίνουν με αυτεπιστασία. Σημειώνεται ότι από το Δήμο έχουν αρχίσει οι παρεμβάσεις σε 11 αύλειους σχολικούς χώρους, από κονδύλια που είχαν διατεθεί από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων για την αναβάθμιση των διδακτηρίων.
Οι παρεμβάσεις έχουν προϋπολογισμό 550.000 ευρώ και θα ολοκληρωθούν πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Με την πολιτική των περικοπών των κοινωνικών δαπανών και ειδικότερα των δαπανών για την παιδεία τα σχολεία αδυνατούν να λειτουργήσουν, καθώς σημαντικές καθημερινές ανάγκες δεν μπορούν να καλυφθούν.
Κοινό μυστικό είναι σύμφωνα με το newpost.gr, ότι όλο και πιο συχνά καλούνται οι γονείς να συμβάλλουν οικονομικά στην αγορά καθημερινών ειδών πρώτης ανάγκης για τη λειτουργία των σχολείων.


tsantiri.gr