Δευτέρα, 16 Απριλίου 2012

Με βροχή η επιστροφή των εκδρομέων

Με βροχή η επιστροφή των εκδρομέων   Βροχερός θα είναι ο καιρός σήμερα, Δευτέρα του Πάσχα, μέρα επιστροφής των εκδρομέων, οι οποίοι φέτος ήταν αισθητά λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι...
Η κίνηση αναμένεται να είναι αυξημένη από το απόγευμα αλλά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, τόσο στις εθνικές οδούς όσο στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου. Συγκεκριμένα, αναμένονται αρχικά στα δυτικά, και βαθμιαία στα κεντρικά και βόρεια νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα βορειοδυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Σημειώνεται ότι φέτος ήταν αισθητά μειωμένη η έξοδος για το Πάσχα. Από την Παρασκευή πριν το Σάββατο του Λαζάρου, που κλείνουν τα σχολεία και υπολογίζεται οτι αρχίζει σταδιακά η έξοδος από τα μεγάλα αστικά κέντρα, μέχρι και την Μεγάλη Παρασκευή, έφυγαν από την Αθήνα και από τα δύο εθνικά δίκτυα 700.330 αυτοκίνητα. Πέρσι στο ίδιο χρονικό διάστημα έφυγαν 1.306.000 αυτοκίνητα, δηλαδή υπάρχει μείωση της τάξης του 46%.
Την Μεγάλη Πέμπτη και Μεγάλη Παρασκευή που κορυφώνεται η έξοδος έφυγαν αντίστοιχα 154.207 αυτοκίνητα (85.532 από την εθνική οδό Αθηνών- Κορίνθου και 68.684 απ;o την Αθηνών - Λαμίας) και 139.667αυτοκίνητα (79.000 από την Αθηνών - Κορίνθου και 60.167 από την Αθηνών - Λαμίας).
Πέρσι την Μεγάλη Πέμπτη έφυγαν συνολικά 175.000 αυτοκίνητα και από τα δύο εθνικά δίκτυα (δηλαδή 12% περισσότερα από εφέτος) και την Μεγάλη Παρασκευή 144.217 αυτοκίνητα (μειωμένη κατά 3% φέτος η κίνηση).
Η μειωμένη έξοδος αποδίδεται από τους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ κατά ένα μεγάλο μέρος στην οικονομική κρίση και την τιμή της βενζίνης που καθιστά απαγορευτική για πολλούς τη μετακίνηση σε μακρινούς προορισμούς.
Αυξημένη η κίνηση στα λιμάνια
Αυξημένη αλλά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα αναμένεται να είναι από σήμερα το απόγευμα η κίνηση στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, καθώς ξεκινά η επιστροφή του μεγαλύτερου μέρους των εκδρομέων του Πάσχα.
Στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να καταπλεύσουν σήμερα, Δευτέρα του Πάσχα, το απόγευμα 12 πλοία, και 20 πλοία από τον τον Αργοσαρωνικό 21, στη Ραφήνα να καταπλεύσουν 17 και στο Λαύριο 6.
Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε ένα πλοίο με 354 επιβάτες, 22 ΙΧ και 9 δίκυκλα. Από τον Αργοσαρωνικό κατέπλευσαν 24 πλοία με 3.547 επιβάτες, 2.046 ΙΧ, 2 φορτηγά και 130 δίκυκλα.
Στη Ραφήνα κατέπλευσαν 3 πλοία με 609 επιβάτες, 95 ΙΧ και 19 δίκυκλα. Επίσης στο Λαύριο κατέπλευσε 1 πλοίο με 19 επιβάτες και 9 ΙΧ.
Πάντως η ακτοπλοϊκή κίνηση φέτος ήταν αισθητά μειωμένη σε σχέση με πέρυσι με την μείωση κατά την έξοδο να ξεπερνά το 60%. Η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με τις αυξημένες τιμές στα εισιτήρια αλλά και η απεργία της ΠΝΟ, οδήγησαν πολλούς επιβάτες να αλλάξουν σχέδια για τις εορτές του Πάσχα.
Το 2011 στο σύνολο της Μεγάλης εβδομάδας διακινήθηκαν συνολικά προς τα νησιά κατά την έξοδο 181.629 επιβάτες.
Φέτος λόγω της απεργίας της ΠΝΟ, Μ.Τρίτη και Μ.Τετάρτη, οι περισσότεροι επιβάτες ακύρωσαν τα εισιτήρια τους ή τα μετέφεραν σε άλλες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας. Πάντως δρομολόγια πλοίων πραγματοποιήθηκαν και τη Μεγάλη Τετάρτη μετά τις 12 τα μεσάνυχτα.
Για το 2012 Μεγάλη Δευτέρα, Μεγάλη Τετάρτη μετά τις 12 τα μεσάνυχτα (λόγω της απεργίας της ΠΝΟ), Μεγάλη Πέμπτη, Μεγάλη Παρασκευή και Μεγάλο Σάββατο αναχώρησαν συνολικά προς τα νησιά 117.211 επιβάτες, δηλαδή 64.418 λιγότεροι από πέρυσι.
Οι εταιρείες φέτος επίσης, λόγω της αύξησης των τιμής των ακτοπλοϊκών καυσίμων αλλά και τους κόστους συντήρησης των πλοίων προχώρησαν σε μειώσεις ελεύθερων δρομολογίων- φέτος τα δρομολόγια κατά την έξοδο ήταν 249, έναντι 434 πέρυσι.
Το λιμενικό σώμα βρίσκεται και σήμερα σε αυξημένη επιφυλακή για τη διευκόλυνση των εκδρομέων και συμβουλεύει αυτούς που πρόκειται να ταξιδέψουν με αυτοκίνητο, να φτάνουν μιάμιση ώρα νωρίτερα στην αποβάθρα αναχώρησης του πλοίου, λόγω αυξημένης κίνησης στους περιμετρικούς δρόμους των λιμανιών.


ethnos.gr