Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Ξέπλεναν μαύρο χρήμα με μαϊμού δελτία ΟΠΑΠ

Ξέπλεναν μαύρο χρήμα με μαϊμού δελτία ΟΠΑΠ    Πολίτες υπεράνω υποψίας αγόραζαν από πράκτορες εικονικά κερδισμένα δελτία και τα εμφάνιζαν στις φορολογικές τους δηλώσεις για να καλύψουν αφανή και παράνομα εισοδήματα...
Στα ίχνη κυκλώματος που «ξεπλένει μαύρο χρήμα» εκατομμυρίων ευρώ με εικονικά κερδισμένα δελτία του ΟΠΑΠ βρίσκεται το ΣΔΟΕ και συντάσσει πόρισμα-καταπέλτη για εκατοντάδες φορολογουμένους, που σε συνεργασία με υπαλλήλους και πράκτορες εμπορεύονταν βεβαιώσεις κερδών για να δικαιολογήσουν παχυλά εισοδήματα από παράνομες δραστηριότητες και να αποφύγουν το πόθεν έσχες και τα τεκμήρια.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ έπειτα από διασταυρώσεις στοιχείων εντόπισαν ελεύθερους επαγγελματίες (γιατρούς, δικηγόρους κ.ά.), καθώς και επιχειρηματίες οι οποίοι αγόραζαν έναντι αδράς αμοιβής από πράκτορες κερδισμένα δελτία του ΟΠΑΠ μεγάλης αξίας, που σε ορισμένες περιπτώσεις έφθαναν και το ένα εκατομμύριο ευρώ, και τα εμφάνιζαν στις φορολογικές τους δηλώσεις για να καλύψουν αφανή και παράνομα εισοδήματα.
Σε όλη την Ελλάδα
Στέλεχος του ΣΔΟΕ έλεγε χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για εκατοντάδες φορολογουμένους, από τους οποίους οι δέκα εμφάνιζαν κέρδη από 500.000 μέχρι και 1.000.000 ευρώ ο καθένας. Μάλιστα, ορισμένοι από αυτούς με βάση τα κερδισμένα δελτία που προσκόμιζαν φέρονταν να έχουν «παίξει» την ίδια ημέρα σε πρακτορεία διαφόρων περιοχών της χώρας, κάτι που είναι πρακτικά αδύνατον.
Σύμφωνα με ευρήματα του ΣΔΟΕ, ελεύθερος επαγγελματίας εμφάνισε στη φορολογική του δήλωση κέρδη 800.000 ευρώ με πλήθος βεβαιώσεων από πρακτορεία του ΟΠΑΠ στον Πειραιά, στη Λαμία, στα Τρίκαλα, στην Αμφισσα και στη Θεσσαλονίκη και που ο έλεγχος αποκάλυψε ότι αντιστοιχούσαν σε δελτία που είχαν παιχθεί... με διαφορά ωρών.
Αλλος φορολογούμενος εμφάνισε στην Εφορία βεβαίωση ότι είχε κερδίσει 500.000 ευρώ, αλλά οι διασταυρώσεις στοιχείων έδειξαν ότι το συγκεκριμένο δελτίο ανήκε σε άλλον παίκτη. Οπως περιγράφουν στελέχη του ΣΔΟΕ, το κύκλωμα εκμεταλλευόμενο το παραθυράκι της ανωνυμίας των δελτίων έπαιρνε από το πρακτορείο, με το αζημίωτο βέβαια, βεβαίωση για κερδισμένο δελτίο και το χρησιμοποιούσε για να δικαιολογήσει αγορές περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας, υψηλές καταθέσεις στις τράπεζες και πολυτελή τεκμήρια διαβίωσης, όπως αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής και άλλα, τα οποία απέκτησε με «μαύρο χρήμα».
Με αυτόν τον τρόπο οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι γλίτωναν φόρους χιλιάδων ευρώ, αφού για παράδειγμα κάποιος που εμφάνιζε κέρδη 500.000 ευρώ από τον ΟΠΑΠ δεν κατέβαλλε ούτε ένα ευρώ φόρο, ενώ με βάση τη κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων θα έπρεπε να φορολογηθεί με συντελεστή 45% και να πληρώσει 225.000 ευρώ.
Σύμφωνα με το ΣΔΟΕ, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που κατά τον έλεγχο φορολογουμένων που εμφανίζουν μεγάλες διαφορές μεταξύ καταθέσεων και δηλωθέντος εισοδήματος οι ελεγχόμενοι εμφάνιζαν εικονικά δελτία, τα οποία με τα αναγραφόμενα κέρδη κάλυπταν πλήρως τη διαφορά εισοδήματος και καταθέσεων και έτσι «έβγαιναν λάδι».
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από τα ευρήματα των ελέγχων προκύπτει ότι στο κύκλωμα συμμετέχουν υπάλληλοι και πράκτορες του ΟΠΑΠ, που πουλούσαν κερδισμένα δελτία σε φορολογουμένους εισπράττοντας μεγάλα ποσά. «Υπάρχει πρόσωπο που πλήρωσε 300.000 ευρώ για να αγοράσει δελτίο με κέρδος 1.000.000 ευρώ» έλεγε χαρακτηριστικά παράγοντας του ΣΔΟΕ, επισημαίνοντας με νόημα ότι «το τανγκό θέλει δύο».
Το σχετικό πόρισμα με τα ονόματα των εμπλεκομένων στο κύκλωμα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της φοροδιαφυγής με τη χρήση δελτίων του ΟΠΑΠ αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Απριλίου και στη συνέχεια θα αποσταλεί στον εισαγγελέα για την απαγγελία των κατηγορητηρίων και την άσκηση διώξεων.
Ερευνες παντού
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έρευνες του ΣΔΟΕ στρέφονται και σε δημόσιους λειτουργούς και στελέχη της κρατικής μηχανής που στις φορολογικές τους δηλώσεις έχουν αναγράψει υψηλά κέρδη από δελτία του ΟΠΑΠ για να δικαιολογήσουν τραπεζικές καταθέσεις και αγορές περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας. Οπως λέει αρμόδιος παράγοντας, «στόχος είναι να διαπιστωθεί αν τα κερδισμένα δελτία ανήκουν πραγματικά σε αυτούς που τα εμφανίζουν ή έχουν αποκτηθεί με το γνωστό κόλπο»
Υπουργείο οικονομικών
Φακελώνουν τώρα όλους τους «τυχερούς»
Σε «φακέλωμα» των κερδισμένων δελτίων του ΟΠΑΠ και σε φορολογικούς ελέγχους προχωρούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, με στόχο να ερευνήσουν εάν οι βεβαιώσεις κερδών χρησιμοποιήθηκαν για την κάλυψη τεκμηρίων αγοράς αγαθών μεγάλης αξίας, καθώς και αν υπήρξε εμπλοκή πρακτόρων του ΟΠΑΠ στη μη σύννομη διαχείριση και διάθεση κερδισμένων δελτίων. Το ΣΔΟΕ έχει ζητήσει και λαμβάνει από την αρμόδια υπηρεσία της ΟΠΑΠ ΑΕ μηνιαία ενημέρωση σχετικά με τις εκδοθείσες βεβαιώσεις κερδών από τις αρχές του 2011.
Επίσης, έχει ζητηθεί σχετική πληροφόρηση και για τα προηγούμενα έτη και τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί διασταυρώνονται με τις φορολογικές δηλώσεις για να εντοπιστούν περιπτώσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και φοροδιαφυγής.
Η έρευνα ξεκίνησε μετά την κατεπείγουσα έρευνα που διέταξε ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ, Ι. Διώτης, με αφορμή την αποκάλυψη του κυκλώματος στη Θεσσαλονίκη, που μέσω κερδισμένων δελτίων του ΟΠΑΠ ξέπλενε μαύρο χρήμα από τοκογλυφικά δάνεια και «προστασίες» στη νύχτα.
Εδώ και χρόνια
Ασταμάτητα δουλεύει το «πλυντήριο» με τους κερδισμένους λαχνούς
Κρατάει χρόνια» το σκάνδαλο με τα κερδισμένα δελτία του ΟΠΑΠ, που χρησιμοποιούνται ως πλυντήριο για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και τη νομιμοποίηση παράνομων δραστηριοτήτων. Με τοποθετήσεις και επερωτήσεις στη Βουλή βουλευτές έχουν κατά καιρούς στιγματίσει το φαινόμενο, ζητώντας δραστικά μέτρα για τον περιορισμό και την εξάλειψή του, όπως είναι η ονομαστικοποίηση των δελτίων και η καθιέρωση της κάρτας παίχτη.
Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλη, οι δικογραφίες από το 2005 και μετά και οι εκθέσεις της Αρχής για την Καταπολέμηση Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος δείχνουν ότι κάποιοι που έχουν κερδίσει χρήματα με παράνομο τρόπο (τοκογλυφίες, εκβιασμοί, εμπόριο λευκής σαρκός, ναρκωτικά, «προστασίες») αγοράζουν ένα δελτίο του ΟΠΑΠ από κυκλώματα, στα οποία μετέχουν υπάλληλοι του ΟΠΑΠ ή επίορκοι συνεργάτες του ΟΠΑΠ, με τη δέουσα προμήθεια, κι έτσι εμφανίζονται ότι αυτά που έχουν κερδίσει από εγκληματικές δραστηριότητες τα κέρδισαν ως πολύ τυχεροί άνθρωποι, παίζοντας στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ.
Ομολογία
Για το χρονικό τέτοιων υποθέσεων ο βουλευτής αναφέρει ότι το 2005 μεγαλέμπορος ναρκωτικών ομολόγησε ότι ξέπλενε τα χρήματα μέσω κερδισμένων δελτίων του ΟΠΑΠ. Το 2007 δημόσιος λειτουργός που ήταν αρμόδιος για να ελέγχει τα τυχερά παίγνια και βρέθηκε με πάρα πολλά λεφτά στους λογαριασμούς του, τα δικαιολόγησε με κερδισμένα λαχεία του ΟΠΑΠ.
Το 2009 τεράστιο κύκλωμα πορνείας αποκαλύφθηκε ότι ξέπλενε χρήματα μέσω δελτίων του ΟΠΑΠ. Το 2011 κλώνοι της γεωργιανής και της ρώσικης μαφίας κέρδιζαν στον ΟΠΑΠ.
Στις πολύκροτες υποθέσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και φοροδιαφυγής με τη χρήση κερδισμένων δελτίων του ΟΠΑΠ έχει αναφερθεί και ο ευρωβουλευτής και υπεύθυνος του Τομέα Οικονομίας της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Θόδωρος Σκυλακάκης, που κάνει λόγο για την τεράστια έκταση που έχουν οι συγκεκριμένες περιπτώσεις διαφθοράς στην Ελλάδα.
Επισημαίνεται ότι παλαιότερα υπήρχαν ασφαλιστικές δικλίδες με τα κέρδη του ΟΠΑΠ, για να μη μετατρέπονται σε «πλυντήριο» βρώμικου χρήματος. Τα δελτία του ΠΡΟΠΟ, όταν δεν υπήρχαν άλλα παιχνίδια, ήταν επώνυμα.
Η απόφαση να αφαιρεθεί η επωνυμία από τα δελτία του ΟΠΑΠ ελήφθη όταν εκφράστηκαν φόβοι από τυχερούς μεγάλων χρηματικών ποσών ότι μπορούν να γίνουν στόχος επιθέσεων από επιτηδείους Την περίοδο εκείνη είχε γίνει μεγάλη συζήτηση, καθώς νεόπλουτοι από κέρδη του ΠΡΟΠΟ δέχτηκαν απειλητικές επιθέσεις και εκβιασμούς και φοβήθηκαν μην πέσουν θύματα απαγωγής.
Σχετικά με το θέμα της ονομαστικοποίησης των δελτίων του ΟΠΑΠ ο υπουργός Οικονομικών, Φ. Σαχινίδης, επισημαίνει ότι «δεν είναι βέβαιο ότι θα συντελέσει στην αποτελεσματικότερη άσκηση της αντεγκληματικής πολιτικής», υπογραμμίζοντας ότι «η βελτίωση της συνεργασίας των διωκτικών αρχών με τις υπηρεσίες του ΟΠΑΠ θα βοηθήσει σημαντικά στην επίτευξη του παραπάνω στόχου».
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ
antonakos@pegasus.gr


ethnos.gr