Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Wikileaks: Ελληνας δημοσιογράφος «κοριός» της Stratfor και της CIA

Wikileaks: Ελληνας δημοσιογράφος «κοριός» της Stratfor και της CIA    Μια σημαντική αποκάλυψη για τον τρόπο της πληροφόρησης που έχουν οι αμερικανικές αρχές και υπηρεσίες έρχεται στο φως της δημοσιότητας μέσω του Wikileaks...

Σύμφωνα με αυτή Ελληνας δημοσιογράφος ενημέρωνε και μάλιστα… κάνοντας υπερωρίες το αμερικανικό think tank Stratfor, που αποτελεί οργανισμό ταυτισμένο με τη CIA, το καλοκαίρι του 2011 για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.
Οπως αποκαλύπτεται σήμερα από την εφημερίδα «Τα Νέα» συναγερμό σήμανε στη Stratfor η δραματική προσπάθεια του Γιώργου Παπανδρέου να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας τον περασμένο Ιούνιο, γεγονός για το οποίο η εταιρεία απαίτησε 24ωρη ενημέρωση από τον Ελληνα πληροφοριοδότη της, ο οποίος, όπως προκύπτει από ηλεκτρονικά μηνύματα που αποκτήθηκαν από το Wikileaks, είναι δημοσιογράφος.
Στις 15/6/2011 Ελληνας πληροφοριοδότης, στον οποίο αποδίδεται η ιδιότητα «ελληνικές δημοσιογραφικές πηγές» και μάλιστα χαρακτηρίζεται αξιόπιστος, στέλνει στην εταιρεία πληροφορίες για την κατάσταση που αλλάζει λεπτό προς λεπτό.
Ενημερώνει ότι σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη απεργία και πως ο Γιώργος Παπανδρέου βρίσκεται σε επαφή με τους πολιτικούς αρχηγούς για «κάποιου είδους ευρύτερη συναίνεση».
«Θα επανέλθω», γράφει ο πληροφοριοδότης, «αλλά το σενάριο των εκλογών είναι επίσης στο προσκήνιο». Λίγο αργότερα ο πληροφοριοδότης δίνει νέο «σήμα».
Σύμφωνα με αυτό, ο Παπανδρέου έχει ρίξει στο τραπέζι την ιδέα της κυβέρνησης συνεργασίας ως ύστατη προσπάθεια. «Το προνόμιο μιας τέτοιας κυβέρνησης πιθανότατα να είναι μια επαναδιαπραγμάτευση των μέτρων. Αλλά, αφού δεν υπάρχει χρόνος για διαπραγμάτευση τώρα, πρώτα θα περάσουν κάποια μέτρα από τη Βουλή (ώστε να πάρουμε τα χρήματα) «κατ’ αρχάς» και θα προσπαθήσουν να διαπραγματευθούν κάποια από τα μέτρα (φόρους κυρίως), προτείνοντας ένα διαφορετικό μείγμα», γράφει. Ο δημοσιογράφος τροφοδοτεί με πληροφορίες τους «χειριστές» του στη Stratfor επί 14-15 ώρες.
Σε άλλο ηλεκτρονικό του μήνυμα που στέλνει το βράδυ της ίδιας μέρας (15 Ιουνίου) σημειώνει ότι το σχέδιο συνεργασίας ναυάγησε και πως η κυβέρνηση θα ανασχηματιστεί την επόμενη μέρα. «Ο Παπανδρέου ίσως λάβει στο όριο ψήφο εμπιστοσύνης… Ριψοκίνδυνη υπόθεση… Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη αμφιβολία για την ικανότητα της όποιας κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ να εφαρμόσει τα μέτρα.
Οπως θα έχετε καταλάβει, αυτή είναι η ελληνική πολιτική, δεν μοιάζει με καμία! Το πιθανότερο είναι πως το αποτέλεσμα αυτού του μαϊμουδιάσματος δεν θα είναι καλό. Αλλά το ΔΝΤ υπονόησε σήμερα (μέσω των «Financial Times» και δικών μας πληροφοριών) ότι θα δώσει το δικό του μερίδιο της βοήθειας για την πέμπτη δόση μέχρι τις αρχές Ιουλίου, ακόμη κι αν δεν υπάρχει απόφαση για νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Με άλλα λόγια, η ΕΕ και το ΔΝΤ είναι πρόθυμα να κάνουν ό,τι χρειαστεί για να μη χρεοκοπήσουμε αυτή τη στιγμή. Από την άλλη πλευρά, ατυχήματα συμβαίνουν», καταλήγει ο Ελληνας πληροφοριοδότης.
Εντύπωση προκαλεί ο τρόπος με τον οποίο «κωδικοποιούν» οι αναλυτές τα ονόματα των ελλήνων πολιτικών. Ενας από τους αναλυτές γράφει ότι κατά πάσα πιθανότητα ο «Papa-C» (Παπακωνσταντίνου) φεύγει από τη θέση του, ενώ αναφέρεται στον Γ. Παπανδρέου ως «Papa-D».
Αργά το βράδυ της ίδιας μέρας ο Ελληνας πληροφοριοδότης ενημερώνει για την αποχώρησή του από τον υπολογιστή ύστερα από 15 ώρες συνεχούς ροής πληροφόρησης και σημειώνει ότι κάθε βράδυ συγκεντρώνονται άνθρωποι στο Σύνταγμα επί 22 ημέρες.
Καταλήγει δε: «Εχε στον νου σου την ευρύτερη εικόνα. Τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά, κάποιοι διεθνείς επενδυτές (τα hedge funds και, σύμφωνα με φήμες, ο Πόλσον) στοιχηματίζουν σε ένα ελληνικό ατύχημα και στην επιμόλυνση που θα ακολουθήσει».
Ο ίδιος επανέρχεται στο τέλος Ιουνίου για να ενημερώσει για τους «ύποπτους» αποσκίρτησης βουλευτές στην ψηφοφορία του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου στις 29 και 30 Ιουνίου αντιστοίχως.


tsantiri.gr