Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Διαγωνισμός - σκάνδαλο στην Πυροσβεστική

Διαγωνισμός - σκάνδαλο στην Πυροσβεστική    Ψευδείς υπεύθυνες δηλώσεις, πλαστά πιστοποιητικά σπουδών, ακόμη και διπλώματα οδήγησης-μαϊμού κατέθεσαν υποψήφιοι στον διαγωνισμό του Πυροσβεστικού Σώματος. Από τους 4.000 προσληφθέντες, περισσότεροι από 600 εκτιμάται ότι βρέθηκαν παράτυπα στις λίστες... Οσμή... σκανδάλου αναδύεται από τη μοναδική προκήρυξη που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα της κρίσης για την πρόσληψη 4.000 άξιων πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης.
Η αγωνία των υποψηφίων να συγκεντρώσουν τα πολυπόθητα μόρια, που θα τους εξασφάλιζαν την πρόσληψη, ώθησε αρκετούς στο να καταφύγουν σε δόλιες μεθόδους, προσκομίζοντας ψευδή πιστοποιητικά που πέρασαν κάτω από... τη μύτη της επιτροπής που παραλάμβανε τις αιτήσεις.
Ολα ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2011, όταν προκηρύχθηκε ο πολυαναμενόμενος διαγωνισμός του Πυροσβεστικού Σώματος για 4.000 θέσεις, εκ των οποίων οι 3.400 αφορούσαν εποχικούς πυροσβέστες και οι υπόλοιπες 600 θέσεις ιδιώτες.

Διαγωνισμός - σκάνδαλο στην Πυροσβεστική 
 
Η συμμετοχή ήταν πρωτοφανής, καθώς οι αιτήσεις που κατατέθηκαν ξεπέρασαν τις 27.000, εκ των οποίων οι περισσότερες αφορούσαν υποψηφίους με πολλά προσόντα. Μάλιστα διαπιστώθηκε ιδιαίτερο ενδιαφέρον από πτυχιούχους (Νομικής, ΕΜΠ, Καποδιστριακού Πανεπιστημίου κ.λπ.), παρότι ο διαγωνισμός ζητούσε απλούς αποφοίτους Λυκείου.
Και ενώ ο διαγωνισμός έγινε με αντικειμενικά κριτήρια και για πρώτη φορά με τη συμμετοχή εκπροσώπου του ΑΣΕΠ στην Κεντρική Επιτροπή, στην πορεία αποδείχθηκε πως πολλοί διέθεταν «φαινομενικά» τα κριτήρια που παρουσίαζαν στην αίτησή τους. Από τον έλεγχο των δικαιολογητικών πολλά αποδείχθηκαν ψευδή, ενώ στα γραφεία του ΑΣΕΠ υποβλήθηκαν ενστάσεις από «κομμένους» που κατήγγειλαν φαινόμενα παρατυπιών από συνυποψηφίους τους.
Η αντίδραση των υπευθύνων ήταν άμεση. Ηδη, περισσότεροι από 150 μη άξιοι έχουν αποταχθεί από τις σχολές, στις οποίες ήδη φοιτούσαν από τα μέσα Φεβρουαρίου, ενώ ο συνολικός αριθμός αυτών που βρέθηκαν παράτυπα στις λίστες των επιτυχόντων υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τους 600 - ψίθυροι αναφέρουν πως ο αριθμός μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 1.000 άτομα.
Το βασικότερο πρόβλημα που εντοπίζεται στα δικαιολογητικά είναι οι ψευδείς υπεύθυνες δηλώσεις των ανδρών υποψηφίων σχετικά με τη στρατιωτική τους ικανότητα.
Για να πληρούν τις προϋποθέσεις πρόσληψης, οι άνδρες υποψήφιοι του διαγωνισμού χρειαζόταν να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση, στην οποία δήλωναν ότι «έχουν εκπληρώσει τη στρατιωτική τους θητεία στο στράτευμα ως ικανοί κατηγορίας Ι1».
Στην πραγματικότητα, εκατοντάδες δεν διέθεταν αυτό το χαρτί -απολύθηκαν από τον στρατό με Ι2, Ι3, Ι4, ακόμη και Ι5- και προέβησαν σε αλλαγή στρατιωτικής ικανότητας... κατόπιν εορτής, αφού δηλαδή προσελήφθησαν στην Πυροσβεστική!
Στην προκήρυξη ξεκάθαρα τονίζεται ότι θα έπρεπε να έχουν υπηρετήσει τη θητεία τους με Ι1. Στην παρατυπία αυτή προστίθεται και το στοιχείο ότι οι συγκεκριμένοι έχουν δηλώσει ψευδή στοιχεία, πράξη κολάσιμη κατά την ελληνική νομοθεσία.
Παρατυπίες και σε πτυχία
Εκτός από τα πλαστά πιστοποιητικά στρατολογικής κατάστασης, έχουν υποβληθεί και ψευδή αντίγραφα πτυχίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν κρούσματα πλαστογραφίας σε πολλούς τίτλους σπουδών, με αποτέλεσμα οι αρμόδιες αρχές να υποψιάζονται την ύπαρξη κυκλώματος, στο οποίο συμμετέχουν καθηγητές αλλά και υπάλληλοι του υπ.Παιδείας.
Παρατυπίες έχουν διαπιστωθεί σε άδειες οδήγησης, ποινικά μητρώα, ακόμη και σε δικαιολογητικά που πιστοποιούν τη γνώση ξένης γλώσσας ή ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Η διασταύρωση των στοιχείων και των 4.000 πυροσβεστών υπολογίζεται να ολοκληρωθεί αμέσως μετά το Πάσχα. Στη συνέχεια θα αποπεμφθούν από τις Πυροσβεστικές Σχολές όπου φοιτούν ήδη όσοι διαπιστωμένα έχουν υποβάλει παραποιημένα δικαιολογητικά και οι φάκελοί τους θα σταλούν στον εισαγγελέα. Παράλληλα θα κληθούν οι επιλαχόντες να καλύψουν τις κενές θέσεις, αφού προηγουμένως περάσουν και εκείνοι από ενδελεχή έλεγχο.
Πυροσβεστική
Καμία παρατυπία ανεκτή
Τόσο η πολιτική ηγεσία του υπ. Προστασίας του Πολίτη όσο και το Πυροσβεστικό Σώμα έχουν δηλώσει πως δεν θα ανεχθούν καμία παρατυπία στον διαγωνισμό. Σύμφωνα με το αρχηγείο της Πυροσβεστικής, με υπουργική απόφαση έχει ήδη ξεκινήσει η αυτεπάγγελτη αναζήτηση των δικαιολογητικών των επιτυχόντων.
«Πράγματι, έχουμε βρει ατασθαλίες στα πιστοποιητικά τύπου Α του στρατού, πλαστές βεβαιώσεις σπουδών, ακόμη και αντίγραφα ποινικού μητρώου με καταδικαστικές αποφάσεις» δηλώνει στο «Εθνος» ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Νίκος Τσόγκας.
«Το αρχηγείο είναι αποφασισμένο: όσοι έχουν υπογράψει ψευδή δήλωση ότι υπηρέτησαν με Ι1 θα αποταχθούν από το Σώμα. Οπως και όλοι όσοι έχουν έστω και ένα δικαιολογητικό. Ηδη έχουν φύγει 100 άτομα και οι έλεγχοι συνεχίζονται» σημειώνει.
Καταγγελίες
Μεγάλες οι ευθύνες των συνδικαλιστών
Μέχρι σήμερα, δεκάδες επιλαχόντες του διαγωνισμού που διαθέτουν τα προσόντα και έχουν βρεθεί «εκτός» έχουν κινηθεί νομικά, προκειμένου να φύγουν από το Σώμα άνθρωποι που δεν το αξίζουν, δίνοντας τη θέση τους στους πραγματικά ικανούς.
Ανθρωποι που υπηρετούν ως εποχικοί στο Πυροσβεστικό Σώμα περισσότερο από πέντε χρόνια, οι οποίοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, μιλούν για κατάφωρες αδικίες που έχουν σημειωθεί κατά τη διαδικασία επιλογής.
Πολλοί μάλιστα έχουν καταφύγει στις εισαγγελικές Αρχές της περιοχής τους, ζητώντας το αυτονόητο: να εφαρμοστεί ο νόμος.
Οι επιλαχόντες μάλιστα καταγγέλλουν πως μεγάλο ρόλο στη διαδικασία παραπλάνησης του Πυροσβεστικού Σώματος διαδραμάτισε το συνδικαλιστικό όργανο των συμβασιούχων πυροσβεστών.
Με ανακοινώσεις του, το σωματείο προέτρεπε όσους είχαν πιστοποιητικό τύπου Α' να σπεύσουν να το αλλάξουν, ζητώντας επανεξέταση από τα στρατολογικά γραφεία. Αντίστοιχες «εκκλήσεις» γίνονταν και για όσους δεν είχαν προλάβει να τελειώσουν το σχολείο, αφού στον διαγωνισμό απαιτείτο απολυτήριο λυκείου.
Ενωση Αξιωματικών Πυροσβεστικής
Διάτρητος ο θεσμός των συμβασιούχων 5ετούς θητείας
Από πολύ νωρίς, πριν ακόμη προκηρυχθεί ο διαγωνισμός, η Ενωση Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος (ΕΑΠΣ) είχε εκφράσει τις ενστάσεις της για το «πρόχειρο του νομοθετήματος και του εγχειρήματος γενικότερα» σχετικά με τον θεσμό των 5ετών πυροσβεστών.
«Επειδή αποτελεί και δική μας θέση η εργασιακή αποκατάσταση των συμβασιούχων πυροσβεστών, αλλά και επειδή είναι αναγκαία η πρόσληψη προσωπικού στο Π.Σ., θα πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία, με επανάληψη όμως των διαδικασιών που σχετίζονται με τη διαφάνεια και τη νομιμότητα», επεσήμανε η ΕΑΠΣ με επιστολή προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τον Δεκέμβριο του 2011.
Στην επιστολή τους επεσήμαναν πως ο έλεγχος της εγκυρότητας των δικαιολογητικών, που -σύμφωνα με το υπουργείο- αποτελούσε αρμοδιότητα των επιτροπών παραλαβής των δικαιολογητικών, «δεν μπορούσε να γίνει και δεν έγινε από τους συναδέλφους που παρελάμβαναν κατά εκατοντάδες τα έγγραφα δικαιολογητικά, από τους χιλιάδες υποψηφίους, την ώρα κατάθεσής τους» και προσέθεταν πως «η διαδικασία και ο τρόπος ελέγχου εγκυρότητας-γνησιότητας των υποβαλλόμενων δικαιολογητικών δεν είχε προβλεφθεί.
Από μόνες τους, αυτές οι Επιτροπές, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, δεν δύνανται να αλληλογραφούν με τις εκδούσες, των δικαιολογητικών, υπηρεσίες».
Σε δεύτερη επείγουσα επιστολή τους προς τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Παναγιώτη Μπονάτσο στις 9 Φεβρουαρίου του 2012, ημέρα κατά την οποία οι νεοπροσληφθέντες καλούνταν να παρουσιαστούν στις Σχολές, οι αξιωματικοί καταγγέλλουν πως «έγκαιρα είχαμε επισημάνει ότι θα έπρεπε πριν από την πρόσληψη, να υλοποιηθεί ο έλεγχος της εγκυρότητας και γνησιότητας των εγγράφων των δικαιολογητικών που υποβλήθηκαν από τους επιτυχόντες.
Παρόλ' αυτά, το Αρχηγείο του ΠΣ αποφάσισε την πρόσληψη αλλά και την εκπαίδευση των επιτυχόντων από 10-02-2012 χωρίς να έχουν γίνει οι σχετικές διοικητικές πράξεις ελέγχου εγκυρότητας απ' τους έχοντες κατά τον νόμο την αρμοδιότητα αυτή», τονίζουν για ακόμη μία φορά.
«Επίσης, δεν έχει διευκρινιστεί ο τρόπος καθορισμού του αριθμού των ειδικοτήτων των προσλαμβανομένων ανά υπηρεσία εκπαίδευσης από το Αρχηγείο σε αντιστοιχία με τη βαθμολογία τους και τον προγραμματισμό της εκπαίδευσης αλλά και το επίπεδο γνώσεων εκπαίδευσής τους, ειδικότερα των οδηγών που απέκτησαν άδεια οδήγησης λίγες ημέρες πριν από την προκήρυξη του διαγωνισμού σε σχέση με τα οριζόμενα στη σχετική νομοθεσία.
Σε καμία περίπτωση οι έδρες των Πυρ/κών Υπηρεσιών δεν δύναται να αποτελέσουν παραρτήματα της Πυροσβεστικής Ακαδημίας», καταλήγουν.

Μ. Ψαρά - Α. Μαρίνου

ethnos.gr