Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Σε κλοιό σιβηρικού ψύχους η χώρα

Σε κλοιό σιβηρικού ψύχους η χώρα     Πολικές θερμοκρασίες θα εξακολουθήσουν να επικρατούν και σήμερα με ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο να προβλέπονται για την ανατολική ηπειρωτική χώρα, την Εύβοια, τις Σποράδες, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Επίσης, επικρατεί παγετός τοπικά ολικός στα βόρεια ηπειρωτικά...

Οι άνεμοι πνέουν βόρειοι στο Αιγαίο τοπικά 8 με 9 μποφόρ.
Απαγορευτικό απόπλου εξακολουθεί να είναι σε ισχύ στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στα πελάγη.
Εν τω μεταξύ, λόγω της χιονόπτωσης, την νύχτα απαγορεύτηκε διέλευση των οχημάτων στην περιφερειακή οδό Πεντέλης, ενώ μόνο με αλυσίδες επιτρέπεται η κυκλοφορία στη λεωφόρο Πάρνηθας, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.
Ο περιφερειακός της Πεντέλης είναι κλειστός από το ύψος του 414 στρατιωτικού νοσοκομείου έως τον ιερό ναό του Αγίου Πέτρου, ενώ στη λεωφόρο Πάρνηθας η κυκλοφορία των αυτοκινήτων επιτρέπεται μόνο με αλυσίδες από το τελεφερίκ έως το καζίνο.
Σε κλοιό σιβηρικού ψύχους η χώρα
Παράλληλα, σε ετοιμότητα βρίσκεται ο Δήμος Κηφισιάς και η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας λόγω της χιονόπτωσης. Από τη νύχτα που ξεκίνησε να χιονίζει τα συνεργεία του Δήμου έριξαν αλάτι στο οδικό δίκτυο της πόλης ώστε να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα οι πολίτες στις μετακινήσεις τους.
Αλάτι υπάρχει στα εξής σημεία του Δήμου Κηφισιάς: Κοκκιναρά και Καραμανλή στη Δημοτική Ενότητα Κηφισιάς, Ισμήνης και Παλαιολόγου στη Δημοτική Ενότητα Νέας Ερυθραίας, Λεωφόρος Θησέως στο ύψος της Πλατείας Σπήλιου Αγαπητού στη Δημοτική Ενότητα Εκάλης.
Σε κλοιό σιβηρικού ψύχους η χώρα
Κλειστά σχολεία
Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στο Μενίδι, στους Θρακομακεδόνες, στον Ωρωπό και στο Πόρτο Ράφτη. Τα υπόλοιπα σχολεία στην Αττική θα λειτουργήσουν κανονικά.
Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στο Καρπενήσι και στους Δήμους Διρφίων - Μεσσαπίων, Μαντουδίου και Λίμνης - Αγίας Άννας, στην Εύβοια, στην περιοχή της Αμφίκλειας και στην ορεινή δυτική Φθιώτιδα στην περιοχή της Υπάτης. Ακόμη, ορισμένα περιφερειακά σχολεία της Λαμίας θα ανοίξουν στις 10 το πρωϊ.
Σε κλοιό σιβηρικού ψύχους η χώρα
Καταφύγια αστέγων
Στην Αθήνα σε πρώτη φάση, από το μεσημέρι της Πέμπτης 26 Ιανουαρίου θα παραμείνουν ανοιχτοί οι ακόλουθοι χώροι:
  • Πολιτιστικός Χώρος 4ης Δημοτικής Κοινότητας, Λένορμαν και Αλεξανδρείας
  • Λέσχη Φιλίας Αγίου Μελετίου και Ξεναγόρα 6
  • Λέσχη Φιλίας Κίου 5, Κυψέλη
  • Κλειστό Γυμναστήριο Ρουφ, Πειραιώς και Εχελιδών 69
Επίσης, τρεις ειδικά διαμορφωμένους χώρους εξασφάλισε ο δήμος Θεσσαλονίκης προκειμένου να βρουν καταφύγιο οι άστεγοι πολίτες όσο διάστημα διαρκέσει η κακοκαιρία.
Σε κλοιό σιβηρικού ψύχους η χώρα
Πρόκειται για τα:
  • Ε' ΚΑΠΗ (Γαμβέτα 56 και Φλέμιγκ 36, από τις 8 το πρωί έως τις 9 το βράδυ)
  • 13ο Γυμνάσιο (Εθνικής Αμύνης 26, από τις 9.30 το βράδυ έως τις 8 το πρωί)
  • Β' ΚΑΠΗ (Λαγκαδά 35, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ).
Αναλυτική πρόγνωση του καιρού
Στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις με ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο κυρίως στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από μείον -01 έως 04 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια και ανατολικά του νομού από -04 έως 01 βαθμούς Κελσίου.
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες το πρωί με πιθανότητα για ασθενή χιονόπτωση στα δυτικά του νομού σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και το θερμόμετρο θα δείξει από μείον -05 έως 03 βαθμούς Κελσίου.
Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στη δυτική Μακεδονία. Πιθανώς τις πρωινές ώρες να σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις.
Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -06 έως 04 βαθμούς Κελσίου. Στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί τοπικά ολικός παγετός με την ελάχιστη να φτάνει τοπικά στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη τους -12 βαθμούς Κελσίου.
Νησιά Ιόνιου, Ηπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες.
Ανεμοι: ανατολικοί 4 με 6 μποφόρ στα θαλάσσια τοπικά 7 και στα νότια 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: από -1 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο τοπικά από -4 έως 4 βαθμούς Κελσίου.
Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις με ασθενείς κατά κανόνα χιονοπτώσεις ή χιονόνερο, εκτός από τη βόρεια Εύβοια, την κεντρική Στερεά και τη Μαγνησία όπου πρόσκαιρα τα φαινόμενα θα είναι εντονότερα.
Ανεμοι: βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά 8 τοπικά 9 μποφόρ με εξασθένηση το βράδυ.
Θερμοκρασία: από μείον -05 έως 04 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Κυκλάδες - Κρήτη
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα νότια πεδινά και ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις στα υπόλοιπα.
Ανεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου.
Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: λίγες νεφώσεις, στα βόρεια αυξημένες όπου πιθανώς να σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις.
Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: στα Δωδεκάνησα από 5 έως 10 και στα νησιά του βόρειου Αιγαίου από -1 έως 4 βαθμούς Κελσίου.
Προσάραξε σε αβαθή το «Θάσος 6»
Μία απίστευτη έζησαν χθες το απόγευμα οι επιβάτες του πλοίου «Θάσος 6», το οποίο, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, δεν μπορούσε να δέσει στο λιμάνι της Θάσου, προερχόμενο από Κεραμωτή.
Το πλοίο, το οποίο μετέφερε 104 επιβάτες, εννέα ΙΧ αυτοκίνητα, πέντε φορτηγά και ένα λεωφορείο, λόγω των ισχυρών ανέμων, παρασύρθηκε και προσάραξε σε αβαθή.
Τελικά, οι επιβάτες αποβιβάστηκαν, μετά από ώρες, με ασφάλεια στο λιμάνι με τη βοήθεια γερανοφόρου καλαθοφόρου οχήματος από την ξηρά, που επιστρατεύθηκε γι αυτόν τον λόγο. Η όλη διαδικασία ξεκίνησε στις 6.35 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε στις 04:30 τα ξημερώματα.
Το πλοίο παραμένει στα αβαθή και εντός της ημέρας αναμένεται ρυμουλκό στην περιοχή, προκειμένου να το βοηθήσει να δέσει στο λιμάνι και να αποβιβάσει τα οχήματα. 



ethnos.gr