Από αύριο Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου ξεκινά η εκπομπή τηλεοπτικού ψηφιακού σήματος από το Κέντρο «Ακαρνανικά» και το οποίο θα καλύψει το μεγαλύτερο τμήμα των Π.Ε. Άρτας και Πρέβεζας....
Για την αναλυτική ενημέρωση δήμων και κατοίκων έγινε ημερίδα την περασμένη Παρασκευή στην Πρέβεζα, σε συνεργασία της Περιφέρειας, των Π.Ε. Άρτας – Πρέβεζας, της ΕΡΤ και της DIGEA. Παρόντες ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου, ο Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα Μεταφορών – Επικοινωνιών Γιάννης Καραμπίνας, εκπρόσωποι Δήμων και φορέων, στελέχη του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, της DIGEA και της ΕΡΤ. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί που θα εκπέμπουν από αύριο με ψηφιακό σήμα είναι οι: ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΡΤ3, ERT HD, ΜEGA, ANT1, STAR, SKAI, ALTER, ALPHA, MAKEΔΟΝΙΑ TV.
‘Oπως εξήγησαν οι ομιλητές, για την λήψη του ψηφιακού σήματος, χρειάζεται τηλεόραση με ενσωματωμένο δέκτη mpeg 4, ή η ύπαρξη εξωτερικού αποκωδικοποιητή mpeg 4. Στην αγορά κυκλοφορούν 2 τύποι, ο απλός SD και ο υψηλής ευκρίνειας HD. Οι ομιλητές ανέφεραν επίσης ότι το νέο ψηφιακό σήμα, έχει λιγότερες απαιτήσεις σε ισχύ, οπότε και πολλοί τηλεθεατές δεν χρειάζονται ενισχυτή σήματος στην κεραία.
Σε μήνυμα του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, υπογραμμίζει ότι «η Περιφέρεια η οποία δίνει ιδιαίτερη βάση στην ανάπτυξη και προώθηση των νέων τεχνολογιών αισθάνεται ιδιαίτερη ικανοποίηση που χάρη σε αυτές και στην προετοιμασία που έχουν κάνει η ΕΡΤ και η DIGEA, κάτοικοι Ηπειρωτικών πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών, θα βελτιώσουν την καθημερινότητά τους, μέσω της αναβάθμισης της τηλεοπτικής ψυχαγωγίας και ενημέρωσης, χωρίς τα προβλήματα και τις ατέλειες που παρείχε η αναλογική λήψη».
Η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση φθάνει στη Δυτική Ελλάδα
Με την έλευση του ψηφιακού σήματος, περίπου 330.000 κάτοικοι των πόλεων του Αγρινίου, της Πρέβεζας, της Λευκάδας, της Άρτας, τμημάτων των Ιονίων νήσων, καθώς και περιοχές των νομών Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Πρέβεζας και Αχαΐας, αποκτούν πρόσβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση. Θα έχουν, επομένως, την ευκαιρία να απολαύσουν τα αγαπημένα τους κανάλια εθνικής εμβέλειας, με κορυφαία και σταθερή ποιότητα ήχου και εικόνας, χωρίς ‘χιόνια’ και ‘είδωλα’.(AΡΙΣΤΕΡΑ ο αναλυτικός χάρτης με τις ακριβείς περιοχές που επηρεάζονται άμεσα, ο οποίος εμπεριέχεται και στο ενημερωτικό φυλλάδιο που διανεμήθηκε στους κατοίκους)
Όσοι τηλεθεατές επιθυμούν να λάβουν το ψηφιακό σήμα των ιδιωτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας, θα χρειαστεί να διαθέτουν ή να προμηθευτούν εξωτερικό αποκωδικοποιητή ή τηλεόραση που να υποστηρίζει την τεχνολογία MPEG4.
Για τη σύνδεση του αποκωδικοποιητή απαιτούνται τα εξής απλά βήματα:
Σύνδεση του καλωδίου της κεραίας στην ειδική υποδοχή (RF IN) του αποκωδικοποιητή
Σύνδεση του αποκωδικοποιητή με την τηλεόραση, με ένα καλώδιο τύπου SCART ή HDMI ή RCA
Τοποθέτηση του αποκωδικοποιητή στην πρίζα
Συντονισμός των καναλιών στις συχνότητες 31 (554 MHz) & 37 (602 MHz)
Η κεραία τους θα πρέπει να είναι στραμμένη προς το κέντρο εκπομπής «Ακαρνανικά»
Χρήσιμες πληροφορίες για τους τηλεθεατές αναφορικά με τη λήψη του ψηφιακού σήματος:
• Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πετάξουν την παλιά τους συσκευή
• Εάν η τηλεόραση τους δεν έχει ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη MPEG4, για να μπορέσουν να λάβουν ψηφιακό σήμα, αρκεί να εφοδιαστούν με ένα εξωτερικό αποκωδικοποιητή MPEG4 και να τον εγκαταστήσουν στην παλιά τους συσκευή
• Το κόστος των αποκωδικοποιητών ποικίλει ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους, ενώ χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες:
α) Απλής ευκρίνειας - SD (Standard Definition) με έξοδο SCART ή RCA ή χωρίς HDMI έξοδο, ο οποίος προτείνεται για τηλεοράσεις τύπου CRT (παλιές τηλεοράσεις – “κουτιά”)
β) Υψηλής ευκρίνειας - HD (High Definition) με HDMI έξοδο, ο οποίος προτείνεται για τηλεοράσεις τύπου LCD/Plasma/ LED (επίπεδες τηλεοράσεις), που έχουν είσοδο HDMI
• Στην περίπτωση που κάποιος τηλεθεατής λαμβάνει ήχο χωρίς να λαμβάνει εικόνα, είναι πιθανόν να διαθέτει εξοπλισμό τεχνολογίας MPEG2. Σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστεί να εφοδιαστεί με αποκωδικοποιητή MPEG4 για τη λήψη του ψηφιακού σήματος
Απαντήσεις σε πιθανά ερωτήματα των τηλεθεατών:
Το ψηφιακό μου σήμα είναι ασθενές ή κάνει διακοπές. Έχω ελέγξει ότι ο αποκωδικοποιητής μου είναι τεχνολογίας MPEG4. Τι πρέπει να κάνω;
Είναι πολύ πιθανό η κεραία σας να μην είναι προσανατολισμένη σωστά. Δοκιμάστε να επαναπροσανατολίσετε την κεραία σας προς το κέντρο εκπομπής «Ακαρνανικά» ή να χρησιμοποιήσετε τον κατάλληλο ενισχυτή σήματος εφόσον αυτός απαιτείται, αφού συμβουλευτείτε εξειδικευμένο τεχνικό και εφόσον η περιοχή σας ανήκει στην περιοχή κάλυψης.
Έχω συνδέσει τον αποκωδικοποιητή MPEG4 με την τηλεόραση. Πώς τον προγραμματίζω;
Χρησιμοποιώντας το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασής σας θα πρέπει να επιλέξετε μία από τις εισόδους εξωτερικών πηγών που συνήθως περιγράφονται ως AV1,2…, ΕΧΤ1,2…, HDMI1,2… κ.λπ. και στην οποία έχετε συνδέσει τον αποκωδικοποιητή. Στη συνέχεια επιλέγετε την αυτόματη αναζήτηση καναλιών. Εάν στην αυτόματη αναζήτηση δεν μπορέσει ο αποκωδικοποιητής να εντοπίσει τα ψηφιακά κανάλια για οποιοδήποτε λόγο, προτείνεται η αναζήτηση να γίνει χειροκίνητα. Χρησιμοποιώντας το τηλεκοντρόλ του αποκωδικοποιητή, θα χρειαστεί να μπείτε στο μενού της συσκευής σας και να συντονίσετε τον δέκτη σας στις συχνότητες 31 (554 MHz) & 37 (602 MHz) στις οποίες εκπέμπουν, πλέον, ψηφιακά τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας.
Σημειώνεται ότι κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλεύεστε τις οδηγίες χρήσεως του αποκωδικοποιητή.
paratiritis-artas.gr