Η Κύπρος άρχισε από χθες να επουλώνει τις πληγές, όμως οι συνέπειες του τραγικού ατυχήματος είναι βαριές. Από αύριο θα αρχίσουν οι κηδείες των 12 θυμάτων, τα οποία ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA....
Μερικά από τα φέρετρα θα είναι σχεδόν άδεια, καθώς τα θύματα έχουν εξαερωθεί από την τεράστιας ισχύος έκρηξη. Τα σωστικά συνεργεία μάζεψαν εκατοντάδες κομμάτια από τις σάρκες των θυμάτων, που εκσφενδονίστηκαν σε μεγάλη απόσταση.
Επίσης, ένα χωριό, το Μαρί, είναι μισοκατεστραμμένο από το ωστικό κύμα που σάρωσε το χωριό. Δεν υπάρχει σπίτι που να μην έχει υποστεί ζημιά, είτε η στέγη είτε τα παράθυρα και οι πόρτες. Ευτυχώς, η έκρηξη έγινε σε ώρα που ο κόσμος κοιμόταν και οι δρόμοι ήταν άδειοι, διαφορετικά τα θύματα θα ήταν πολύ περισσότερα. Από τον ουρανό έβρεχε σίδερα από τα απομεινάρια των 100 εμπορευματοκιβωτίων και του περιεχομένου τους, που έχουν κυριολεκτικά εξαφανιστεί από το χώρο φύλαξής τους, αφήνοντας πίσω έναν μεγάλο κρατήρα.
Η κοινωνία είναι πραγματικά εξοργισμένη. Οι Κύπριοι δεν συνηθίζουν να βγαίνουν στους δρόμους και να διαμαρτύρονται. Ομως προχθές και χθες το βράδυ έγιναν αυθόρμητες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από το προεδρικό μέγαρο και σε πλατείες των πόλεων. Ο κόσμος είναι θυμωμένος και βαθιά προβληματισμένος, ενώ ζει την ταλαιπωρία από την έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας. Οι διακοπές είναι συχνές και η ευχή είναι να μη χαλάσουν οι γέρικες γεννήτριες που λειτουργούν σε δύο άλλους πεπαλαιωμένους ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς. Η κυβέρνηση της Κύπρου καταβάλλει προσπάθειες να καλύψει το κενό των 600 MW που υπολείπεται για να είναι αυτάρκης. Ηδη η ΔΕΗ στέλνει στην Κύπρο φορητά ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη ισχύος 90-120 MW. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΗ, η αποστολή θα γίνει σε συνεργασία με το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας και τα πρώτα 30 MW θα αποσταλούν το συντομότερο δυνατόν από τον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Αθερινόλακκου της Κρήτης.
Επίσης το Ισραήλ ενημέρωσε την κυβέρνηση της Κύπρου ότι θα στείλει ένα αεροπλάνο-ηλεκτρογεννήτρια, ενώ προσφορά ηλεκτρισμού έγινε και από το καθεστώς των Κατεχομένων. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μελετά την πρόταση και θα δεχτεί την προσφορά κατά τρόπο που δεν θα δημιουργεί πολιτικά προβλήματα. Πριν από τέσσερα χρόνια, όταν εξερράγη ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός στα Κατεχόμενα, η κυπριακή κυβέρνηση (επί Τάσσου Παπαδόπουλου) κάλυψε τις ανάγκες, για ανθρωπιστικούς λόγους.