Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΣΟΚ: Πρόκληση τεχνητής βροχής από ρώσικη εταιρεία

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΣΟΚ: Πρόκληση τεχνητής βροχής από ρώσικη εταιρεία  Μέθοδο πρόκλησης τεχνητής βροχής παρουσίασε σήμερα ρωσική εταιρεία σε ιθύνοντες του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων και της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Κύπρου:
«Με μικρά αεροπλάνα βομβαρδίζονται τα νέφη με ιωδιούχο άργυρο, δημιουργώντας σταγόνες. Οι ειδικοί επιλέγουν ποιά νέφη πρέπει να βομβαρδιστούν, επιλέγουν τις γομμώσεις των βλημάτων και όπως δηλώνουν, μια ώρα μετά, αρχίζει βροχή μεγάλης έντασης», δήλωσε ο διευθυντής του Τμήματος Ανάπτυξης Υδάτων Κύπρου, Σοφοκλής Αλετράρης.
Σύμφωνα με τον Σ. Αλετράρη, σε δηλώσεις του οι οποίες και φιλοξενήθηκαν στην ηλεκτρονική έκδοση της Ελευθεροτυπίας στις 23 Νοεμβρίου 2010 οι ειδικοί της εταιρείας παρουσίασαν περιπτώσεις άλλων χωρών, στις οποίες εργάστηκαν και προκάλεσαν βροχή. Συγκεκριμένα, ανέφερε, την Κύπρο ενδιαφέρει το παράδειγμα της Συρίας, που έχει το ίδιο κλίμα και όπου επιτεύχθηκε ετήσια αύξηση της βροχόπτωσης μέχρι 17%.
Η εταιρεία παρουσίασε επίσης στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η μέθοδος δεν προκαλεί περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Ωστόσο , το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, θα μελετήσει περισσότερο αυτό το ζήτημα, είπε ο Σ. Αλετράρης.
=============================================
Δεν χρειάζεται πια να χορεύει κανείς γύρω από μια φωτιά για να εξευμενίσει το θεό της βροχής.
Στον 21ο αιώνα, οι βροχοποιοί δεν είναι πια μάγοι, αλλά φυσικοί. Μια ομάδα ευρωπαίων φυσικών παρουσίασαν μια καινοτομική τεχνολογία, η οποία με τη βοήθεια λέιζερ που «στοχεύουν» τον ουρανό, μπορεί να «πυροδοτήσει» το σχηματισμό νεφών και τη δημιουργία σταγόνων νερού μέσα σε αυτά, μια τεχνική που, όταν τελειοποιηθεί, θα είναι σε θέση να προκαλεί βροχή κατά παραγγελία σε οποιαδήποτε περιοχή.

Η ανακάλυψη, που παρουσιάστηκε στο περιοδικό «Nature Photonics», έγινε από ελβετούς, γερμανούς καιγάλλους ερευνητές υπό τον οπτικό φυσικό Τζερόμ Κασπαριάν του πανεπιστημίου της Γενεύης, σύμφωνα με το «Nature» και το «New Scientist».
Εδώ και τουλάχιστον 50 χρόνια, οι προσπάθειες των επιστημόνων για τη δημιουργία τεχνητής βροχής έχουν επικεντρωθεί στη δημιουργία νεφών μέσω του διασκορπισμού στο αέρα μικροσκοπικών σωματιδίων ιωδιούχου αργύρου, τα οποία αποσκοπούν στο να δράσουν ως «πυρήνες συμπύκνωσης» γύρω από τους οποίους μπορεί να αναπτυχθούν σταγόνες βροχής. Μέχρι στιγμής, δεν έχει αποδειχθεί ότι η αυτή η μέθοδος είναι αποτελεσματική, ενώ εγείρει ανησυχίες για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν τα σωματίδια ιωδιούχου αργύρου για το περιβάλλον.
Ο Κασπαριάν και οι συνεργάτες του αναζήτησαν μια εναλλακτική τεχνική πιο φιλική προς το περιβάλλον.
Στέλνοντας στον αέρα μια ακτίνα λέιζερ, αποτελούμενη από βραχείς παλμούς, προκαλούν ιονισμό των μορίων αζώτου και οξυγόνου, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο πλάσμα ιονισμένων μορίων, τα οποία, στη συνέχεια, δρουν ως φυσικοί «πυρήνες συμπύκνωσης» για τις σταγόνες βροχής. Κάθε παλμός του λέιζερ αναπτύσσει ενέργεια 220 χιλιοστών του Τζάουλ μέσα σε μόλις 60 femtoseconds (κάθε femtosecond αντιστοιχεί στο ένα εκατομμυριοστό του ενός δισεκατομμυριοστού του δευτερολέπτου), μια ένταση που ισοδυναμεί με την ενέργεια 1.000 εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρισμού, σύμφωνα με τον Κασπαριάν.
Οι ερευνητές δοκίμασαν την μέθοδό τους αρχικά στο εργαστήριο, όπου πέτυχαν να δημιουργήσουν μικρά νέφη και μικροσκοπικές σταγόνες βροχής με διάμετρο 80 μικρομέτρων η κάθε μια. Στη συνέχεια έκαναν ανάλογες δοκιμές σε εξωτερικό χώρο, πάνω από τον φθινοπωρινό ουρανό του Βερολίνου, όπου και κατόρθωσαν να δημιουργήσουν αδιόρατα σύννεφα με μικρές σταγόνες βροχής.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την υψηλής ενέργειας φορητή συσκευή εκπομπής λέιζερ «Teramobile», που οι ίδιοι δημιούργησαν, σε διαφορετικές νύχτες και με διαφορετικές συνθήκες υγρασίας και παρατήρησαν ότι, όταν η υγρασία ήταν υψηλή στην ατμόσφαιρα (αλλά όχι όταν ήταν χαμηλή), όντως πέτυχαν να δημιουργήσουν σταγόνες βροχής σε νέφη. Το λέιζερ στόχευε σε ύψος μόλις 60 μέτρων και το αποτέλεσμα (συμπύκνωση σταγόνων στην ατμόσφαιρα) δεν ήταν ορατό με γυμνό μάτι αλλά επιβεβαιώθηκε με άλλα επιστημονικά όργανα.
Είναι η πρώτη φορά που ένα λέιζερ έχει χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθεί τεχνητή βροχή.
Όμως η πολλά υποσχόμενη τεχνική βρίσκεται ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο.«Προς το παρόν μπορούμε να δημιουργήσουμε συμπύκνωση μόνο κατά μήκος του καναλιού του λέιζερ, συνεπώς δεν μπορούμε να φτιάξουμε βροχή αύριο κιόλας», δήλωσε ο Κασπαριάν, ο οποίος ήδη προσπαθεί με τους συνεργάτες του να διευρύνει την περιοχή της συμπύκνωσης (δηλαδή της δημιουργίας σταγόνων τεχνητής βροχής), σαρώνοντας με το λέιζερ μεγάλες περιοχές του ουρανού. Οι ερευνητές προσπαθούν να βρουν το άριστο μήκος κύματος του λέιζερ, τη σωστή εστίαση και την άριστη διάρκεια του κάθε παλμού που εκπέμπεται.
Σύμφωνα με τον φυσικό της ατμόσφαιρας Τόμας Λάισνερ του γερμανικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καρλσρούης, ακόμα και αν τελικά δεν καταστεί εφικτό να δημιουργηθεί τεχνητή βροχή κατά παραγγελία, η νέα τεχνολογία μπορεί να αξιοποιηθεί στην μετεωρολογία για να προβλέπει την πιθανότητα μελλοντικής βροχής.
==========================================
«Τεχνητή βροχή»  ξεπλένει το Πεκίνο μετά τις αμμοθύελλες
Κινέζοι επιστήμονες κατάφεραν να προκαλέσουν τεχνητή έντονη βροχόπτωση για να ξεπλύνουν τις τεράστιες ποσότητες άμμου από την έρημο Γκόμπι που είχαν καλύψει τις τελευταίες εβδομάδες την κινεζική πρωτεύουσα, μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Νέα Κίνα.
Όπως αναμεταδίδει το Reuters, η Υπηρεσία Τροποποίησης Καιρού του Πεκίνου πραγματοποίησε την Πέμπτη βομβαρδισμό των νεφών με ουσίες που θεωρητικά επιταχύνουν το σχηματισμό σταγονιδίων βροχής στα νέφη.
«Συνολικά κάηκαν 163 ράβδοι σαν τσιγάρα που περιείχαν ιωδιούχο άργυρο και επτά πύραυλοι εκτοξεύτηκαν σε επτά περιφέρειες της χώρας, με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί η εντονότερη βροχόπτωση στο Πεκίνο για αυτή την άνοιξη» αναφέρει το κινεζικό πρακτορείο.
Αν και η μέθοδος είναι αμφιλεγόμενη, με τους περισσότερους επιστήμονες να αμφισβητούν την αποτελεσματικότητά της, η Κίνα συχνά βομβαρδίζει τα σύννεφα για να σταματήσει την ξηρασία στον άνυδρο βορρά.
=====================================================
Κινέζοι επιστήμονες προκάλεσαν τεχνητή βροχή
Το πείραμα έγινε για να καθαρίσει η ατμόσφαιρα εν όψει των εορτασμών της ίδρυσης της Λαϊκής Δημοκρατίας της ΚίναςΤο μεγαλύτερο επίτευγμά τους έφεραν εις πέρας Κινέζοι επιστήμονες που ειδικεύονται στον έλεγχο των καιρικών συνθηκών . Συγκεκριμένα κατάφεραν να προκαλέσουν τεχνητή βροχή στο Πεκίνο εμπλουτίζοντας με χημικές ουσίες τα σύννεφα, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.
Όπως μεταδόθηκε, το πείραμα πραγματοποιήθηκε για τον καθαρισμό της ατμόσφαιρας, αφού το νέφος, η ομίχλη και πυκνά σύννεφα απειλούσαν τους εορτασμούς και κυρίως τις επιδείξεις της αεροπορίας κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης για τον εορτασμό των 60 ετών από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
Στη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με το πρακτορείο, δεκαοκτώ αεροπλάνα και 48 κινητές μονάδες του στρατού, συνεργάστηκαν με ιδιώτες στο Πεκίνο για να εμπλουτίσουν τα σύννεφα με ιωδιούχο άργυρο και ξηρό πάγο, ο οποίος είναι παγωμένο διοξείδιο του άνθρακα, προκαλώντας βροχή και καθαρίζοντας έτσι την ατμόσφαιρα.
=========================================================
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΑΡ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΤΕΧΝΗΤΗ ΒΡΟΧΗ
Το ξέρατε ότι δημιούργησαν βροχή στο Κατάρ; Ναι καλά διαβάσατε. Επιστήμονες από το Κατάρ, κατάφεραν να σχηματίσουν σύννεφα και να προκαλέσουν βροχή, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν τον καύσωνα που έπληξε το 2010 το Κατάρ.
Το κατάφεραν, στέλνοντας αρνητικά ιόντα στον ουρανό που βοήθησαν στο σχηματισμό σύννεφων που προκαλούσαν βροχή.
Και δεν το έκαναν μόνο μία φορά αλλά πάνω από 100!
Βέβαια αυτό δεν είναι κάτι νέο, καθώς οι Κινέζοι έκαναν ακριβώς το αντίθετο το 2008 με τους ολυμπιακούς αγώνες. Αυτοί έστειλαν θετικά ιόντα έτσι ώστε να αποτρέψουν την πιθανότητα βροχής.
Όσο τρομακτικό και αν ακούγεται, οι άνθρωποι έχουν καταφέρει να ελέγχουν τον καιρό. Κάθε ανακάλυψη φυσικά έχει και την καλή και την κακή της πλευρά. Μία τέτοια ανακάλυψη θα μπορούσε να βοηθήσει τους αγρότες σε περιοχές που δεν βρέχει πολύ, αλλά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και επιθετικά πλημμυρίζοντας μία εχθρική χώρα.
Σκεφτείτε να μπορούσαν να ελέγξουν τον σεισμό, τσουνάμι, ανεμοστρόβιλους κτλ. Δεν είναι να παίζεις με αυτά τα πράγματα γιατί αργά ή γρήγορα η φύση εκδικείται…

 manostravel