Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Νέο φάρμακο υπόσχεται να «σβήνει» τις άσχημες αναμνήσεις !!!

Νέο φάρμακο υπόσχεται να «σβήνει» τις άσχημες αναμνήσεις  Μια ουσία που φυλακίζει την ορμόνη που σχετίζεται με το στρες απαλύνει τα αρνητικά φορτισμένα συναισθήματα που συνοδεύουν τις άσχημες αναμνήσεις ή «σβήνει» τις ίδιες τις οδυνηρές αναμνήσεις... Με τον τρόπο αυτό, όταν ο άνθρωπος βρίσκεται υπό την επήρεια αυτής της ουσίας, μπορεί να διαγράφει τις πιο άσχημες εμπειρίες και ο εγκέφαλός του να μην ενεργοποιεί ξανά το τραυματικό συναισθηματικό φορτίο και τον ανάλογο ψυχικό πόνο.
Ο λόγος για τη μετυραπόνη. Οι ερευνητές του καναδικού πανεπιστημίου του Μόντρεαλ και του Κέντρου Μελετών του Ανθρώπινου Στρες του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Λουί-Λαφοντέν, με επικεφαλής την Μαρίν-Φρανς Μαρέν, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κλινικής ενδοκρινολογίας και μεταβολισμού «Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ.
Η νέα μελέτη αμφισβητεί τη θεωρία ότι οι μνήμες δεν μπορούν να τροποποιηθούν από τη στιγμή που εγγράφονται και αποθηκεύονται στον εγκέφαλο. Η μετυραπόνη μειώνει σημαντικά το επίπεδο της κορτιζόλης, της κατ’ εξοχήν ορμόνης του στρες, η οποία εμπλέκεται άμεσα στην ανάκληση των αναμνήσεων. Η αύξηση της μετυραπόνης μειώνει τα αρνητικά συναισθήματα που έχουν συνδεθεί με τις αναμνήσεις.
Οι Καναδοί ερευνητές πιστεύουν ότι η μετυραπόνη μπορεί να βοηθήσει τα άτομα που κυρίως πάσχουν από μετα-τραυματικό στρες, αλλά και γενικά όσους βασανίζονται συχνά από άσχημες αναμνήσεις. Όμως ένα πρόβλημα είναι ότι η μετυραπόνη δεν παρασκευάζεται πλέον στο εμπόριο. Επιπλέον, δεν είναι σαφές με ποιο ακριβώς μηχανισμό η συγκεκριμένη ουσία «δουλεύει» στον εγκέφαλο.
Ορισμένοι άλλοι επιστήμονες υποπτεύονται ότι επειδή η μετυραπόνη αλλάζει το επίπεδο της κορτιζόλης και η τελευταία εμπλέκεται άμεσα στην ανάκληση των αναμνήσεων, μπορεί τελικά το φάρμακο να έχει ως παρενέργεια την διαστρέβλωση της μνήμης και την μερική απώλειά της σε όσους λαμβάνουν την μετυραπόνη. Σε κάθε περίπτωση, επισήμαναν ότι χρειάζονται και άλλες μελέτες πριν δοκιμαστεί σε ασθενείς αυτό το φάρμακο ή κάποιο άλλο παρεμφερές, το οποίο επίσης θα μειώνει δραστικά την κορτιζόλη.

tsantiri.gr