Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Η τραγωδία της Θύρας 7....8/2/81....

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΘΩΜΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Σαν σήμερα, πριν από ακριβώς 30 χρόνια, 21 αδέλφια έχασαν τη ζωή τους στη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική τραγωδία της χώρας. "Αδέλφια ζείτε, εσείς μας οδηγείτε".

Η μοίρα έπαιξε ένα από τα σκληρότερα παιχνίδια της στις 8 Φεβρουαρίου του 1981 και λίγο μετά το τέλος του αγώνα ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ, καθώς έχασαν τη ζωή τους 21 άτομα. Οι ερυθρόλευκοι, μονομαχούσαν τότε για τον τίτλο του πρωταθλητή και αναμετρήθηκαν στο στάδιο (τότε) Καραϊσκάκη και υποδέχονταν τους κιτρινόμαυρους στο πλαίσιο της 20ής αγωνιστικής ημέρας. Ο Ολυμπιακός ήταν μπροστά από την αντίπαλό του κατά δύο βαθμούς και όπως εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς, το αποτέλεσμα της αναμέτρησης, ήταν καθοριστικό.


Ο αγώνας ξεκινούσε στις 15.15 και ήδη από τις 12 το μεσημέρι, όλος ο Πειραιάς, για να μην πούμε όλη η Ελλάδα, ζούσε στους ρυθμούς του μεγάλου αυτού αγώνα. Οπαδοί από πολλά μέρη της χώρας ήταν στο στάδιο Καραϊσκάκη, το οποίο ζούσε πρωτοφανείς στιγμές. Με τύμπανα, κασκόλ και σημαίες, οι ερυθρόλευκοι οπαδοί περίμεναν πώς και πως τον αγώνα και φυσικά τη νίκη του Ολυμπιακού, που αυτή ήρθε εν τέλει, αλλά κανείς δεν θέλει να τη θυμάται.

Λίγες στιγμές αφότου μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο οι ερυθρόλευκοι, το γήπεδο σείστηκε. Κόντεψε να… γκρεμιστεί από τις ιαχές και τα χοροπηδητά των 35.450 θεατών που είχαν βρεθεί στις εξέδρες του σταδίου και πραγματικά, όποιος ήταν εκεί θυμάται το τι ακριβώς γινόταν από τους ερυθρόλευκους οπαδούς. Το σύνθημα "Ολυμπιακός, Ολυμπιακός" ακουγόταν έως τα πέρατα της Ελλάδας και παίρνοντας δύναμη από αυτό, οι παίκτες μας έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό στο γήπεδο. Έκαναν αυτό που ήξεραν καλύτερα, έκαναν αυτό που τους έλεγε η καρδιά τους και τα κατάφεραν θαυμάσια.

Ο Ολυμπιακός είχε παραταχθεί με τους Σαργκάνη, Κυράστα, Βαμβακούλα, Παπαδόπουλο, Νοβοσέλατς, Κουσουλάκη, Περσία, Νικολούδη, Αναστόπουλο, Ορφανό και Γαλάκο και με τη συμπλήρωση 30 λεπτών αγώνα, ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με τον τελευταίο, για να γίνει το 2-0 από τον ίδιο στο 53'. Στο 68' ο Κουσουλάκης έκανε το 3-0, το 4-0 ο Ορφανός στο 75', για να ακολουθήσει από εκεί και πέρα ο θρίαμβος. Τα τέρματα των Βαμβακούλα (80') και Γαλάκου (84') ολοκλήρωσαν ένα απίστευτο απόγευμα για τον Ολυμπιακό, που πήρε αέρα τεσσάρων πόντων από την αντίπαλό του, αλλά η συνέχεια ήταν άγνωστη.

Χάθηκαν 21 ψυχές…
Το τέλος του ματς βρήκε τον Ολυμπιακό μεγάλο νικητή και φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, του δεύτερου επαγγελματικού πρωταθλήματος, καθώς είχε εξασφαλίσει και αυτό του 1980-81. Όμως, η μοίρα έπαιξε άδικο παιχνίδι σε 21 άτομα, τα οποία προσπάθησαν να βγουν από τη Θύρα 7 για να πάνε στα αποδυτήρια και να αποθεώσουν τους παίκτες. Ένα παραπάτημα, μια κατά λάθος σπρωξιά και το μοιραίο δεν άργησε να γίνει. Οι πόρτες ήταν κλειστές και ο όχλος που δεν μπορούσε να σταματήσει, "πίεσαν" 21 άτομα στον θάνατο.

Τα ουρλιαχτά και οι κραυγές απελπισίας δεν πρόκειται να ξεχαστούν ποτέ και από κανέναν. Ούτε επίσης πως οι ευθύνες δεν επιρρίφθηκαν σε κανέναν. Λίγο μετά τις 17.00, είχε συμβεί κάτι αναπάντεχο, είχε συμβεί κάτι το οποίο μπορούσε να αποφευχθεί. Οι κλειστές πόρτες οδήγησαν 21 άτομα στον θάνατο και το υπέροχο αυτό απόγευμα, μετατράπηκε σε εφιάλτη.

Το χρονικό
17:03 Ευτυχώς μερικοί αστυνομικοί κατάφεραν να αφαιρέσουν μερικά τουρνικέ και να σώσουν αρκετό κόσμο.

17:15 Οι πρώτοι τραυματίες μεταφέρονται στο Τζάνειο νοσοκομείο στον Πειραιά.

17.45 Γίνονται οι πρώτες εκκλήσεις από τα τηλεοπτικά κανάλια για βοήθεια.

18.20 Καταφθάνουν στο Τζάνειο ο υπουργός κοινωνικών υπηρεσιών κ. Δοξιάδης και οι υφυπουργοί κ.κ. Τσουκαντάς και Αποστολάτος. Μισή ώρα αργότερα κατέφθασαν και παράγοντες των δύο ομάδων.

19.00 Δίνεται εντολή να τεθεί σε επιφυλακή και το ΚΑΤ, προκειμένου να δεχτεί τραυματίες που έχουν ανάγκη από νευροχειρουργική επέμβαση.

19.35 Ο κ. Δοξιάδης ενημερώνει τον Πρωθυπουργό κ. Ράλλη που δίνει εντολή να ληφθούν όλα τα απαραίτητα και αναγκαία μέτρα. Παράλληλα, ενημερώνεται και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Καραμανλής.

20.00 Αναγνωρίζονται τα πρώτα θύματα. Είναι οι Γιάννης Κανελλόπουλος, Γιάννης Διαλυνάς και Βασίλης Μάχος.

20.30 Στο Τζάνειο φτάνει ο πρωθυπουργός κ. Γεώργιος Ράλλης. Οι σοβαρά τραυματίες μεταφέρονται στο Γενικό Κρατικό Πειραιώς και στο ΚΑΤ.

21.15 Ο διοικητής της Τζανείου κ. Απέργης κάνει έκκληση στον κόσμο να απομακρυνθεί από την είσοδο του νοσοκομείου, προκειμένου να γίνει ευκολότερη η πρόσβαση περιπολικών και ασθενοφόρων.

22.00 Ο κόσμος αρχίζει και αποχωρεί από τα δύο νοσοκομεία.

Αθάνατοι…

Πραγματικά, όσες λέξεις και να γραφτούν, δεν πρόκειται ποτέ να γίνει κατανοητό τι εκτυλίχτηκε εκείνες τις στιγμές. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να περιγραφεί η αγωνία και ο πόνος των συγγενών των θυμάτων. Ζουν κάθε μέρα, εκείνο το απόγευμα. Ζουν κάθε μέρα εκείνο το απόγευμα για 30 συναπτά έτη. Δεν ξεχνούν και πονούν. Θυμούνται, όμως, πως οι 21 ψυχές έχασαν τη ζωή τους για κάτι που αγαπούσαν. Για κάτι το οποίο τους έκανε τις Κυριακές χαρούμενες.

Και τους τις κάνει ακόμα και τώρα. Γιατί βλέπουν τον Ολυμπιακό πρωταθλητή και νικητή, όπως τον άφησαν.

Δημήτρης Αδαμόπουλος (40)
Γεράσιμος Αμίτσης (18)
Σπύρος Ανδριώτης (24)
Γιάννης Διαλυνάς (20)
Γιάννης Κανελλόπουλος (18)
Κώστας Καρανικόλας (26)
Αντώνης Κουρουπάκης (34)
Μιχάλης Κωστόπουλος (21)
Σπύρος Λεωνιδάκης (18)
Ευστράτιος Λούπος (20)
Μιχάλης Μάρκου (27)
Βασίλης Μάχας (20)
Κώστας Μπίλας (28)
Ηλίας Παναγούλης (17)
Αναστάσιος Πιτσόλης (30)
Κώστας Σκλαβούνης (16)
Γιάννης Σπηλιόπουλος (19)
Παναγιώτης Τουμανίδης (14)
Νίκος Φίλος (19)
Χρήστος Χατζηγεωργίου (34)
Ζωγραφούλα Χαϊρατίδου (23)

"Αδέλφια ζείτε, εσείς μας οδηγείτε"

gavros.gr