Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Πρώτα τα ελληνόπουλα στο διάβασμα εξωσχολικών βιβλίων!


Μπορεί πρόσφατη έρευνα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) να είχε δείξει ότι οι Έλληνες μαθητές δεν είναι ιδιαίτερα επιμελείς... αλλά νέα έρευνα του οργανισμού φανερώνει μια πολύ ευχάριστη πρωτιά των Ελλήνων μαθητών: είναι πρώτοι μεταξύ των μαθητών των 33 χωρών μελών του οργανισμού στην ανάγνωση εξωσχολικών βιβλίων!


Οι Έλληνες μαθητές δήλωσαν ότι διαβάζουν εξωσχολικά βιβλίασε ποσοστό 82,5% αφήνοντας στη δεύτερη θέση τους γείτονες τους Τούρκους. Αυτό που κάνει την είδηση ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι το γεγονός ότι -σε σχέση με το 2000- ενώ ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ έχει πέσει κατά 5 μονάδες, το ελληνικό ποσοστό παρουσίασε αύξηση 4,5 μονάδων!
Ανάμεσα στα δύο φύλα, τα κορίτσια εμφανίζονται να έχουν καλύτερη σχέση με το εξωσχολικό διάβασμα σε σχέση με τα αγόρια με μια διαφορά 12 μονάδων. Τα κορίτσια στην Ελλάδα διαβάζουν για δική τους ευχαρίστηση σε ποσοστό 86,4% έναντι ποσοστού 74,4% των αγοριών.
Όπως επισημαίνεται στην έρευνα (η οποία έγινε σε μαθητές ηλικίας 15 ετών), η ανάγνωση εξωσχολικών βιβλίων αφορά τόσο λογοτεχνικά βιβλία όσο και περιοδικά και κόμικς. Προτού προλάβουν όμως κάποιοι να σχολιάσουν πικρόχολα «ε, πες έτσι από την αρχή, τώρα δικαιολογείται…», το πρόγραμμα PISA του ΟΟΣΑ για την αποτελεσματικότητα των εκπαιδευτικών συστημάτων των χωρών μελών του οργανισμού είχε καταλήξει στο συμπέρασμα το διάβασμα εξωσχολικών βιβλίων (συμπεριλαμβανομένων των κόμικς και των περιοδικών) συντελεί στην επίτευξη σημαντικά υψηλότερων επιδόσεων στο σχολείο…
star.gr