Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Γιατί ο ήλιος ανέτειλε 48 ώρες νωρίτερα στη Γροιλανδία ;


Επί ενάμιση μήνα, δεν υπάρχει καθόλου ήλιος στην Γροιλανδία εξ αιτίας της γωνίας της κλίσης της Γης σχετικά με τον ήλιο, (η πολική νύχτα).
Οι άνθρωποι ανυπόμονα περιμένουν τις 13 Ιανουαρίου, όταν ο ήλιος ανατέλλει ξανά, κάθε χρόνο. Εκτός από εφέτος.

Αυτή την χρονιά ο ήλιος ανέτειλε 48 ώρες πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία. Γύρω στις 1 μετά το μεσημέρι, οι πρώτες ακτίνες εμφανίστηκαν στον ορίζοντα. Το γεγονός κατέπληξε τους πάντες, και τους επιστήμονες. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι άλλαξε η κλίση της γης, ή ότι βγήκε εκτός τροχιάς ή ότι ο ήλιος άλλαξε θέση.

Η μόνη εξήγηση σύμφωνα με τον Thomas Posch , του ινστιτούτου Αστρονομίας στο πανεπιστήμιο της Βιένης , είναι η τοπική αλλαγή του ορίζοντα. Καθώς τα επίπεδα του πάγου βυθίζονται, το ίδιο συμβαίνει με τον ορίζοντα. Οι ακτίνες του ήλιου, προερχόμενες από πολύ χαμηλή γωνία εξαιτίας της κλίσης της γης, δεν εμποδίζονται από την μάζα των πάγων ανατολικά και μπορούν να φτάσουν περιοχές που καλύπτονταν από την σκιά, φωτίζοντάς τες κατευθείαν.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η εξήγηση είναι συνεπής με την αύξηση της θερμοκρασίας το 2010 (3ºC του μέσου όρου στην Γροιλανδία) και την μείωση του πάγου και της χιονόπτωσης.