Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

27 χρόνια ζωής για το TETRIS


http://episkiasis.files.wordpress.com/2011/01/tetris-story-2.jpg Το 1984 ο ρώσος μαθηματικός Αλεξέι Παγίτνοφ έφτιαχνε ένα από τα αγαπημένα του επιτραπέζια παζλ... όταν του ήρθε μια «εξωφρενική» ιδέα: Δεν θα ήταν ωραίο να υπήρχε ένα παζλ για τον υπολογιστή; Από τότε, ο Παγίτνοφ άρχισε στον ελεύθερο χρόνο του να κατασκευάζει το πρόγραμμα του ηλεκτρονικού αυτού παζλ, προσπαθώντας να το κάνει όσο το δυνατόν πιο απλό, προκειμένου να μπορεί να λυθεί κι από όσους από εμάς δεν είμαστε μαθηματικές διάνοιες. Λόγων των σχημάτων που αποτελούνταν από τέσσερα κουτάκια, ο Παγίτνοφ το ονόμασε «Tetris», από την ελληνική λέξη «τέτρα τέσσερα».
Το παιχνίδι είναι σε όλους γνωστό. Διάφορα περίπλοκα σχήματα που προσπαθείς να τα τοποθετήσεις με τέτοιο τρόπο ώστε να μην αφήνουν κενά μεταξύ τους και με μοναδικό σκοπό να εξαφανιστούν. Η πατέντα του φαίνεται να έπιασε. Μετά από 25 χρόνια, το Tetris έχει αποκτήσει εκατομμύρια φανατικούς σε όλον τον κόσμο, αφού πρόκειται για το πιο απλό ηλεκτρονικό παιχνίδι που υπάρχει (μαζί με το Pacman) αλλά και το πιο «κολλητικό».

Μάλιστα, έχουν αναφερθεί περιπτώσεις ανθρώπων που αναγκάστηκαν να βάλουν τον αντίχειρα τους σε γύψο, αφού μερικοί εξ αυτών ανέφεραν ότι έπαιζαν Tetris επί 72 ώρες συνεχόμενα! Τώρα, ο εμπνευστής του παιχνιδιού, με αφορμή τη συμπλήρωση των 25 χρόνων από τη δημιουργία του Tetris, μίλησε στο CNN για το μοναδικό παιχνίδι που έχει πουλήσει πάνω από 125 εκατομμύρια κόπιες και έχει τοποθετηθεί στο νούμερο 2 του βιβλίου των Ρεκόρ Γκίνες (με πρώτο το Super Mario) ως το πιο εθιστικό παιχνίδι όλων των εποχών. «Την πρώτη φορά που έπαιξα το παιχνίδι μου , που δεν περιελάμβανε σκορ και επίπεδα, απλώς δεν μπορούσα να ξεκολλήσω» υποστηρίζει ο ρώσος Παγίτνοφ, προσθέτοντας με σεμνότητα πως «ήξερα ότι είναι ένα καλό παιχνίδι, αλλά δεν περίμενα να γίνει τέτοιος πανικός».

Σε ερώτηση για το ποιο είναι το συστατικό που το έκανε τόσο αγαπητό σε εκατομμύρια παίκτες είπε: «Το πιο σημαντικό είναι ότι σε αυτό το παιχνίδι δεν καταστρέφεις τίποτα. Χτίζεις τουβλάκια, και για να το κάνεις αυτό χρειάζεται όλη σου τη φαντασία και τη λογική. Νομίζω ότι αυτό είναι το σημαντικό με το Tetris. Ότι είναι δημιουργικό παιχνίδι».
24wro