Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Χίλσμπορο: 23 χρόνια μετά

   Το Χίλσμπορο δεν ήταν άλλη μία περίπτωση χουλιγκανισμού. Οπως είπε ο ίδιος ο Ντέιβιντ Κάμερον στη βουλή, τα ανώτερα στελέχη της αστυνομίας αλλοίωσαν σκόπιμα 164 καταθέσεις απλών αστυνομικών που ήταν εκείνη την ημέρα στο γήπεδο. Καταθέσεις που "φώναζαν"...
την αλήθεια. Και που δείχνουν πως από τους 96 νεκρούς, οι 41 μπορούσαν να σωθούν.
Αποδεικνύεται πια πως ο τότε ιατροδικαστής αποφάνθηκε πως ήταν όλοι νεκροί στις 3.15 μ.μ. (ο αγώνας ξεκίνησε στις 3 μ.μ.). Κι αυτό, ώστε να μην γίνει έρευνα για τις παραλείψεις και τα λάθη που έγιναν μετά από εκείνο το χρονικό σημείο.
Χθες δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα της ανεξάρτητης επιτροπής που ανέλαβε πριν αρκετούς μήνες να ερευνήσει τα 400.000 απόρρητα έγγραφα. Πρώτα έμαθαν το πόρισμα οι συγγενείς των θυμάτων, μετά ο Τύπος και τέλος ο πρωθυπουργός της Αγγλίας Ντέιβιντ Κάμερον.
Η αλήθεια πια είναι ότι οι οπαδοί δεν έχουν την παραμικρή ευθύνη για την τραγωδία. Η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά την αστυνομία, που πρώτα πήρε την λανθασμένη απόφαση να ανοίξει μια πύλη εξόδου και να στείλει την μάζα του πλήθους στην κεντρική κερκίδα στο πέταλο, την ώρα που τα πλαϊνά τμήματα ήταν μισογεμάτα, έτοιμα να υποδεχθούν εκεί τον κόσμο και μετά δεν έκανε σχεδόν τίποτα για να βοηθήσει
Χθες οι οικογένειες των θυμάτων άκουσαν να επιβεβαιώνεται αυτό που φώναζαν χρόνια, πως πολλοί από τους νεκρούς ήταν ακόμα στη ζωή στις 3.15 μ.μ. Από τους 96 νεκρούς, οι 59 θα μπορούσαν να είχαν σωθεί με μια βασική κι απλή ιατρική βοήθεια. Αφέθηκαν να πεθάνουν, με μόνη βοήθεια αυτή των υπόλοιπων οπαδών, που έκαναν φορεία τις διαφημιστικές πινακίδες και προσπαθούσαν μάταια να σώσουν όσους μπορούν.
Κι επειδή η μνήμη είναι γνώση, θυμίζουμε ότι στον ημιτελικό του Κυπέλλου Αγγλίας ανάμεσα στην Λίβερπουλ και την Νότιγχαμ Φόρεστ, στο Χίλσμπορο του Σέφιλντ στις 15 Απριλίου του 1989, 96 οπαδοί της Λίβερπουλ έχασαν την ζωή τους. Δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν. Κάποιοι έμειναν παράλυτοι για το υπόλοιπο της ζωής τους.
Η αστυνομία δεν έκανε ό,τι όφειλε, μα η επίσημη αναφορά του Λόρδου Τέιλορ τότε ήταν ότι έφταιγαν οι οπαδοί. Ειπώθηκε ότι είτε ήταν μεθυσμένοι, είτε ότι προσήλθαν στο γήπεδο χωρίς εισιτήριο με αποτέλεσμα την εισβολή και την τραγωδία που ακολούθησε.

Δείτε τις φωτογραφίες από τη συγκέντρωση χθες στο Λίβερπουλ και κάποιες από την ημέρα της τραγωδίας:













enikos.gr