Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Καταργούν τα καλοριφέρ στο σπίτι τους – 1,40 ευρώ το λίτρο το χειμώνα

Καταργούν τα καλοριφέρ στο σπίτι τους – 1,40 ευρώ το λίτρο το χειμώνα    Η σκέψη περνούσε από το μυαλό πολλών ενοίκων πολυκατοικιών, ήδη από τον περασμένο χειμώνα ακόμα...

Όμως τώρα, λόγω της επικείμενης εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, γεγονός που θα σημάνει εκτίναξη της τιμής του στα 1,40 ευρώ το λίτρο από 1,05 λεπτά που «έκλεισε» τον περασμένο Απρίλιο, πολλοί ζητούν δειλά δειλά από τους διαχειριστές των πολυκατοικιών να σφραγίσουν τα σώματα καλοριφέρ στα διαμερίσματά τους ή ακόμη και να τα αφαιρέσουν.
Τον τελευταίο λόγο, ωστόσο, σε μια τέτοια κίνηση, τον έχει η γενική συνέλευση των ιδιοκτητών των διαμερισμάτων. Σύμφωνα με τις σημερινές τιμές ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης διαμορφώνεται στα 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, έναντι φόρου 412 ευρώ που επιβάλλεται στο πετρέλαιο κίνησης.
Με την εξίσωση των δύο φόρων στο 80% του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης, ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης θα φτάσει από 60 ευρώ στα 329 ευρώ ανά χιλιόλιτρο.
Οι εναλλακτικές λύσεις που σκέπτονται οι ενδιαφερόμενοι, όπως αναφέρει η Καθημερινή, περιλαμβάνουν από τα κλιματιστικά και τα ηλεκτρικά καλοριφέρ, που όμως καίνε πολύ ρεύμα και ανεβάζουν τον λογαριασμό της ΔΕΗ ακόμη πιο ψηλά, μέχρι τις πάλαι ποτέ ξυλόσομπες αλλά και φουλ λειτουργία των τζακιών, όπου αυτά υπάρχουν.
Άλλοι εξετάζουν τη λύση του πέλετ, βλέποντας πιο μακριά από το φαινομενικά υψηλό κόστος της αλλαγής καυστήρα, δεδομένης της γρήγορης απόσβεσης και της καλής απόδοσής τους. Το κόστος του πέλετ υπολογίζεται σε 200 με 400 ευρώ ο τόνος.


tsantiri.gr