Τετάρτη, 22 Αυγούστου 2012

Ακόμα δύο φόροι ακινήτων έρχονται τον Οκτώβριο – Ξεχωριστά ειδοποιητήρια ανά σύζυγο!

Ακόμα δύο φόροι ακινήτων έρχονται τον Οκτώβριο – Ξεχωριστά ειδοποιητήρια ανά σύζυγο!     Από τον Οκτώβριο και έως το τέλος του έτους, τουλάχιστον ένα εκατ. φορολογούμενοι θα πάρουν τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) για το 2010 και το 2011τα οποία θα είναι για πρώτη φορά ξεχωριστά ανά σύζυγο...

Από τον συγκεκριμένο φόρο, το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να εισπράξει περίπου ένα δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών, εντός του Σεπτεμβρίου θα είναι διαθέσιμη η ηλεκτρονική πύλη του εντύπου Ε9, προκειμένου οι φορολογούμενοι να δηλώσουν τις τυχόν μεταβολές για το 2012 στην ακίνητη περιουσία τους.
Παράλληλα, το τρέχον διάστημα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της naftemporiki.gr, η ΓΓΠΣ διαχωρίζει την ακίνητη περιουσία μεταξύ των συζύγων και θα καθορίσει και νέες ενδεικτικές τιμές αφετηρίας ανά τ.μ. για τον προσδιορισμό των φορολογητέων αξιών των κτισμάτων και των εκτός σχεδίων πόλεων οικοπέδων, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές όπου την 1-1-2010 και την 1-1-2011 δεν ίσχυε το σύστημα των αντικειμενικών αξιών.
Όσον αφορά πιο ειδικά για τους δύο νέους φόρους:
* Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) 2010. Το φόρο θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ σε ατομική και όχι οικογενειακή βάση. Ο φόρος υπολογίζεται βάσει κλίμακας με συντελεστή που ξεκινά από το 0,1% και φθάνει ακόμη και το 2% για όσους έχουν ακίνητη περιουσία άνω των 5.000.000 ευρώ.
Για ένα φορολογούμενο που έχει στην κατοχή του δυο διαμερίσματα και ένα οικόπεδο συνολικής αντικειμενικής αξίας 500.000 ευρώ ο ΦΑΠ του 2010 ανέρχεται σε 100 ευρώ.
* Φόρος Ακίνητης Περιουσίας 2011. Ο ΦΑΠ για το 2011 είναι πιο τσουχτερός καθώς το αφορολόγητο όριο μειώθηκε από τα 400.00 στα 200.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα κληθούν να τον πληρώσουν εκατομμύρια ιδιοκτήτες, ακόμη και μικρομεσαίοι οι οποίοι σημειωτέον θα πληρώσουν και το χαράτσι για την κατοικία τους μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος.
Μάλιστα εκτός από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, αυξήθηκε και ο συντελεστής του πρώτου κλιμακίου από το 0,1% στο 0,2%. Η μείωση του αφορολόγητου σε συνδυασμό με την αύξηση του συντελεστή μεταφράζεται για τον παραπάνω ιδιοκτήτη σε πληρωμή ΦΑΠ 2011 ύψους 600 ευρώ!
Ουσιαστικά ο φόρος εξαπλασιάζεται. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στο capital.gr, για ένα μικρομεσαίο ιδιοκτήτη που έχει στην κατοχή του ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας 250.000 ευρώ η λυπητερή του ΦΑΠ 2011 ανέρχεται στο ποσό των 100 ευρώ.


tsantiri.gr