Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Τραγωδία στην Ελβετία - Νεκρά 22 παιδιά σε τροχαίο

Τραγωδία στην Ελβετία - Νεκρά 22 παιδιά σε τροχαίο    Τουλάχιστον 28 νεκροί, εκ των οποίων 22 μαθητές, και 24 τραυματίες, επίσης μαθητές, είναι ο απολογισμός τροχαίου δυστυχήματος με βελγικό λεωφορείο που σημειώθηκε αργά την νύχτα της Τρίτης στο Βαλέ της Ελβετίας, κοντά στα σύνορα με την Ιταλία, σύμφωνα με την ελβετική αστυνομία...Νεκροί ανασύρθηκαν έξι ακόμη ενήλικες, μεταξύ των οποίων και οι δύο οδηγοί του λεωφορείου, ενώ οι τραυματίες μαθητές διακομίστηκαν με ελικόπτερα σε νοσοκομεία της Λωζάνης, της Βέρνης και άλλων πόλεων.
Η αστυνομία ανέφερε ότι στις 21.15 (τοπική ώρα) το λεωφορείο, το οποίο μετέφερε 52 Βέλγους (Φλαμανδούς), προσέκρουσε στον τοίχο σήραγγας της εθνικής οδού μεταξύ της ανατολικής και της δυτικής εξόδου της Σιέρε, καθώς επέστρεφε από εκδρομή για σκι.
Αφού πέρασε την πεδιάδα, ο οδηγός του λεωφορείου πήρε τον αυτοκινητόδρομο A9 με κατεύθυνση Σιόν-Λωζάνη. Δύο χιλιόμετρα μετά και για άγνωστο λόγο προσέκρουσε στο κράσπεδο και στη συνέχεια έπεσε μεγάλη δύναμη επάνω στο τσιμεντένιο τοίχωμα της σήραγγας.
Τραγωδία στην Ελβετία - Νεκρά 22 παιδιά σε τροχαίο
Η μετωπική σύγκρουση ήταν εξαιρετικά σφοδρή. Το μπροστινό μέρος του λεωφορείου καταστράφηκε παγιδεύοντας πολλούς από τους επιβαίνοντες, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας. Ο αυτοκινητόδρομος έκλεισε για την κυκλοφορία, ενώ πολλοί από τους επιβαίνοντες χρειάστηκε να απεγκλωβιστούν.
Οπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, το βελγικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι οι περισσότεροι μαθητές ήταν ηλικίας περίπου 12 ετών και το λεωφορείο ήταν κατά το 1/3 μισθωμένο από χριστιανικό σύλλογο.
Τραγωδία στην Ελβετία - Νεκρά 22 παιδιά σε τροχαίο
Σύμφωνα με τον επικεφαλής των υπηρεσιών αρωγής του καντονίου Βαλέ, Ζαν-Πιερ Ντελάρζ, «όλοι όσοι βρέθηκαν στον τόπο του δυστυχήματος σοκαρίσθηκαν από ό,τι είδαν».
«Ο σκοπός είναι να συνοδεύσουν τις οικογένειες που θέλουν τα μεταβούν στην Ελβετία», είπε.
Οι μαθητές των δύο σχολικών τάξεων - που κατάγονταν από τις πόλεις της Φλάνδρας, Λόμελ και Χέβερλεε- επέστρεφαν στην χώρα τους τους μετά από μία εβδομάδα διακοπών για σκι στο Βαλ ντ' Ανιβιέρ, στις ελβετικές Αλπεις.
Τραγωδία στην Ελβετία - Νεκρά 22 παιδιά σε τροχαίο
«Δύο αεροσκάφη του βελγικού στρατού θα μεταφέρουν τις οικογένειες των θυμάτων του δυστυχήματος στην Ελβετία», όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρεντέρ, ενώ ομάδα ψυχολογικής υποστήριξης θα βρίσκεται στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Μέλσμπρεκ, από όπου θα απογειωθούν τα δύο αεροσκάφη.
Ηδη έχει δημιουργηθεί τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης για τις οικογένειες και πολλοί από τους γονείς των θυμάτων αναμένεται να φτάσουν σύντομα στην Ελβετία.
Τραγωδία στην Ελβετία - Νεκρά 22 παιδιά σε τροχαίο
Ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης συστάθηκαν επίσης για να είναι παρούσες στα δύο σχολεία για τους γονείς, για τους μαθητές και για τους καθηγητές.
Στο Εβερλεε, κοντά στη Λουβέν, μία από τις δύο πόλεις από τις οποίες προέρχονται τα θύματα, η ατμόσφαιρα είναι πολύ βαριά, δήλωσε ανταποκριτής του RTBF, τη στιγμή μάλιστα που οι ταυτότητες των νεκρών δεν έχουν γίνει γνωστές στο σύνολό τους.
Τραγωδία στην Ελβετία - Νεκρά 22 παιδιά σε τροχαίο
Το καθολικό σχολείο Sint-Lambertus υποδέχεται τις οικογένειες των θυμάτων και οι μαθητές κατευθύνονται προς τις αίθουσες άλλου εκπαιδευτηρίου.
Ελιο Ντι Ρούπο: Τραγική μέρα για όλο το Βέλγιο
Συγκλονισμένος από την είδηση της τραγωδίας ο Βέλγος πρωθυπουργός, Ελιο ντι Ρούπο, δήλωσε ότι «είναι μία τραγική ημέρα για όλο το Βέλγιο». Ο Ελιο ντι Ρούπο και ετοιμάζεται να αναχωρήσει για τον τόπο της τραγωδίας.
Τραγωδία στην Ελβετία - Νεκρά 22 παιδιά σε τροχαίο
«Είμαι άφωνος, τρομερά ταραγμένος, τρομερά συγκινημένος. Σκεπτόμαστε όλοι σαν γονείς, κάνουμε αυτήν την τρομακτική σκέψη για τους ανθρώπους που δεν θα δουν τα παιδιά τους να επιστρέφουν σήμερα . Χθες, χαίρονταν που θα τα έβλεπαν, αλλά δεν θα τα δουν», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών του Βελγίου, Μελχιόρ Βατελέ.
«Αυτή η τραγωδία θα συγκλονίσει το Βέλγιο. Δεν έχω ξαναζήσει κάτι τέτοιο. Είναι δύσκολο να χωνέψει κανείς το μέγεθος του δυστυχήματος προς τον παρόν επικεντρώνομαι στα πρακτικά θέματα. Τα συναισθήματα θα έλθουν μετά όταν θα συναντήσουμε τις οικογένειες», δήλωσε ο Βέλγος πρεσβευτής που έφθασε αμέσως στον τόπο του δυστυχήματος.
Συλλυπητήρια από τον Νικολά Σαρκοζί
Τα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των θυμάτων της τραγωδίας εξέφρασε ο πρόεδρος της Γαλλίας
«Θα ήθελα ως πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου προς τους βέλγους φίλους μας. Φανταζόμαστε τις οικογένειες, την οδύνη τους. Δεν υπάρχει φοβερότερη τραγωδία Φυσικά, οι γαλλικές αρχές θα σταθούν στο πλευρό των βελγικών αρχών για να τις βοηθήσουν σε οτιδήποτε χρειασθεί», δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί.
«Εξαιρετικής φήμης η εταιρεία του λεωφορείου»
Στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Μεταφορών του Βελγίου Μελχιόρ Βατελέ δήλωσε ότι η εταιρεία στην οποία ανήκε το λεωφορείο έχει «εξαιρετική φήμη».
«Η εταιρεία Toptours, με έδρα το Ααρσοτ, έχει εξαιρετική φήμη και πάντοτε τηρούσε τους κανόνες ασφαλείας», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTBF.
«Οι δύο οδηγοί του λεωφορείου, που σκοτώθηκαν στο δυστύχημα, είχαν φθάσει την προηγούμενη ημέρα στην Ελβετία και κατά συνέπεια τα όρια του χρόνου οδήγησης είχαν τηρηθεί», δήλωσε ο βέλγος υπουργός διευκρινίζοντας ότι το λεωφορείο είχε τεθεί στην κυκλοφορία το 2002.


ethnos.gr