Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2012

Με 213 «ναι» εγκρίθηκε η νέα δανειακή σύμβαση

Με 213 «ναι» εγκρίθηκε η νέα δανειακή σύμβαση    Υπερψηφίστηκε η νέα δανειακή σύμβαση με ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής...
Στα ύψη ανέβηκε το θερμόμετρο, με έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Αστέριου Ροντούλη και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Φίλιππου Σαχινίδη. Επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε και ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

Με 213 «ναι» των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας και 79 «όχι» εγκρίθηκε η δανειακή σύμβαση, κατά τη διάρκεια ονομαστικής ψηφοφορίας την οποία ζήτησαν το ΚΚΕ και ο ΛΑΟΣ.
Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής ξεκίνησε το απόγευμα με τις ομιλίες των εισηγητών των κομμάτων και με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ να στηρίζουν τη δανειακή σύμβαση. Την διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας ζήτησαν το ΚΚΕ και ο ΛΑΟΣ, τόσο επί της αρχής, όσο και σε επιμέρους άρθρα.
Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Σοφία Γιαννακά, υποστήριξε ότι με το νέο οικονομικό πακέτο η Ελλάδα αποκτά ένα παράθυρο ευκαιρίας, που πρέπει να αξιοποιηθεί σωστά με ένα ολοκληρωμένο εθνικό στρατηγικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης
Παράλληλα επιτέθηκε σε όλους όσους αντιτίθενται και, αντί, όπως είπε, να κάνουν συγκεκριμένες προτάσεις, «αρκούνται στα κοσμικά επίθετα και τις κούφιες λέξεις».
Ο εισηγητής της ΝΔ Θόδωρος Καράογλου, έκανε λόγο για σκληρές και επώδυνες αποφάσεις που κλήθηκε να πάρει το κόμμα του, προκειμένου η χώρα να αποφύγει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας και πρόσθεσε ότι με τη νέα δανειακή σύμβαση ολοκληρώνεται η επίπονη προσπάθεια για να καταστεί το δημόσιο χρέος της χώρας βιώσιμο.
Σκληρές εκφράσεις και χειρονομίες από τον Αστέριο Ροντούλη
Σκληρές εκφράσεις και χειρονομίες από τον Αστέριο Ροντούλη
Το ΚΚΕ δια του ειδικού αγορητή του, Νίκου Καραθανασόπουλου, κατέθεσε πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία, κατηγορώντας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ότι με τη νέα δανειακή σύμβαση ολοκληρώνουν το έγκλημα τους εναντίον του ελληνικού λαού.
ΨΗΦΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ από 5 του ΠΑΣΟΚ και 7 της ΝΔ
Η ψηφοφορία για τη νέα δανειακή σύμβαση είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξουν γραμμή πλεύσης πέντε βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ και επτά από τη Νέα Δημοκρατία οι οποίοι προσφάτως είχαν τεθεί εκτός κομματικής σκέπης μετά την αρνητική στάση που τήρησαν κατά τις τελευταίες ψηφοφορίες στη Βουλή για το νέο Μνημόνιο και το PSI.
Από τους ανεξάρτητους βουλευτές οι οποίοι προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ υπερψήφισαν την κύρωση της δανειακής σύμβασης οι βουλευτές Χρήστος Κατσούρας, Χρήστος Μαγκούφης, Μιλένα Αποστολάκη, Θόδωρος Παραστατίδης και Βασίλης Τόγιας. Από τη ψηφοφορία απουσίαζαν οι Βάσω Παπανδρέου, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Σπύρος Κουβέλης και Οδ. Βουδούρης.
Αντίθετα την δανειακή σύμβαση καταψήφισαν οι Ιωάννης Αμοιρίδης, Ιωάννης Μιχελογιαννάκης, Ηλίας Θεοδωρίδης, Τσετίν Μάντατζη και Γιάννης Παπαμανώλης.
Ακόμη καταψήφισαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Λούκα Κατσέλη και Χάρης Καστανίδης πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας και πρόεδρος της ΚΟ της Κοινωνικής Συμφωνίας αντίστοιχα. Επίσης κατά τάχθηκαν και οι: Μαρία Κυριακοπούλου, Κυριακή Τεκτονίδου, Λάμπρος Μίχος, Γιώργος Κασσάρας, Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος και Τάκης Δημητρουλόπουλος οι οποίοι στηρίζουν την Κοινωνική Συμφωνία.
Οξεία αντιπαράθεση Ροντούλη - Σαχινίδη
Την έντονη αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη προκάλεσαν οι αιτιάσεις του εκπροσώπου του ΛΑΟΣ Αστέριου Ροντούλη ότι η Ελλάδα υπέγραψε μυστική συμφωνία εμπράγματων εγγυήσεων με τη Φινλανδία προκειμένου η τελευταία να συμμετέχει στη δανειοδότηση της χώρας μας.
Ο κ. Ροντούλης επέμεινε στις αιτιάσεις του, παρά τις διαψεύσεις του κ. Σαχινίδη, τον οποίο κάλεσε να παραιτηθεί χαρακτηρίζοντας τον «ψεύτη».
«Δεν υπάρχει καμία σύμβαση του ελληνικού δημοσίου με τη Φινλανδία. Ψεύτης δεν είμαι εγώ. Συκοφάντης είστε εσείς. Και με τις ασχήμιες σας δεν τιμάται αλλά υποβαθμίζεται το κοινοβούλιο», του απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός.
«Κάνει τον τζάμπα μάγκα ο κ. Σαχινίδης γιατί απλούστατα ξέρει ότι η συμφωνία είναι απόρρητη και μυστική», ανέτεινε ο κ. Ροντούλης.
Οι αναφορές αυτές του εκπροσώπου του ΛΑΟΣ προκάλεσαν και την έντονη αντίδραση του παριστάμενου αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης Σωκράτη Ξυνίδη που του συνέστησε να μην «λαϊκίζει».
«Γιατί κ. Ξυνίδη; Σας τσίμπησε καμία γουμαρόμυγα;» σχολίασε δηκτικά ο κ. Ροντούλης ενώ το επεισόδιο έληξε με την παρέμβαση της προεδρεύουσας του Σώματος Ροδούλας Ζήση.
Από την πλευρά του, ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης επιτέθηκε στα δύο συγκυβερνώντα κόμματα, χαρακτηρίζοντας τα «συνέταιρους και μελλοντικούς εταίρους με κοινό αντιλαϊκό πρόγραμμα που καταργεί κάθε έννοια κοινωνικού κράτους.
Σαχινίδης: Μονόδρομος η νέα δανειακή σύμβαση
Στην ομιλία του πάντως ο κ.Σαχινίδης επέμεινε ότι η νέα δανειακή σύμβαση αποτελεί τη μόνη λύση για τη χώρα, ενώ ταυτόχρονα εξαπέλυσε επίθεση στην Αριστερά αλλά και σε όσους ασκούν κριτική βασιζόμενοι σε υπερφίαλες προσδοκίες ή επικαλούμενοι τους όρους της, όπως ο ΛΑΟΣ.
«Δεν υπάρχει άλλη πρόταση. Ας έρθει να πει κάποιος μια εναλλακτική πρόταση» είπε και καταφερόμενος εναντίον των κομμάτων της Αριστεράς τόνισε ότι σκόπιμα και συστηματικά αποφεύγουν να τεκμηριώσουν τις θέσεις τους, ενώ η υιοθέτηση της πρότασής της θα οδηγούσε τη χώρα σε περιπέτεια και τελικά σε νέες διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές.
«Η σύμβαση δεν έχει δυσμενέστερους όρους από καμία άλλη σύμβαση δανεισμού του υπουργείου» είπε χαρακτηριστικά, απαντώντας στις επικριτικές φωνές διερωτώμενος για το τι ακριβώς πρεσβεύουν. «Ήταν δυνατό να επιτύχουμε σύμβαση που να έχει ακόμη χαμηλότερο ή μηδενικό επιτόκιο; Ή που να μην μπορεί να κάνει εκτέλεση ο δανειστής εις βάρος του δημοσίου και να ήταν κάτω από το ελληνικό δίκαιο ή που να μην μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια;» αναρωτήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών για να επισημάνει ότι καμία σύμβαση δεν μπορεί να μην λαμβάνει υπόψη της και τον δανειστή.
Ακόμη ο κ. Σαχινίδης απέρριψε με κατηγορηματικότητα την άποψη ότι η Ελλάδα επιτρέπεται να δανείζεται αλλά να μην πληρώνει τα δανεικά και επίσης χωρίς να υφίσταται κυρώσεις. «Η νοοτροπία ότι η Ελλάδα πληρώνει μόνο άμα θέλει είναι που μας οδήγησε στο υπέρογκο χρέος την ύφεση και την ανυποληψία. Πολεμώ αυτή την νοοτροπία» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Εξήγησε τέλος ότι κανείς από την κυβέρνηση δεν θριαμβολόγησε για την επιτυχή ανταλλαγή που οδήγησε στη μείωση του δημοσίου χρέους και πρόσθεσε πως εκ των πραγμάτων είναι μια εξέλιξη που βοηθάει τη χώρα να εξυπηρετήσει το χρέος της ενώ για πρώτη φορά διαμορφώνονται θετικές προσδοκίες.
Καρατζαφέρης: Κρύβετε την αλήθεια για τα νέα μέτρα τον Ιούνιο
Επίθεση σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, κατηγορώντας τα δύο κόμματα ότι ενόψει των εκλογών κρύβουν την αλήθεια από τον ελληνικό λαό, καθώς από τον Ιούνιο θα επιβληθούν νέα σκληρότερα μέτρα.
Παράλληλα, κάλεσε τους δύο πολιτικούς αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, Ευάγγελο Βενιζέλο και Αντώνη Σαμαρά, να εμφανιστούν μαζί του σε τηλεοπτική μονομαχία για να ακουστούν, όπως είπε, εκείνες οι αλήθειες που προσπαθούν να κρύψουν.
«Ομολογήστε τι προβλέπει το μνημόνιο για τον Ιούνιο. Υπάρχει πρόβλεψη για 14 δισ. ευρώ μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι μισθοί και συντάξεις θα κοπούν και θα φθάσουν στα επίπεδα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αυτές είναι αλήθειες που πρέπει να λεχθούν αλλά δεν τις λέτε», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, αιτιολογώντας την αποχώρησή του από την συγκυβέρνηση ανέφερε ότι όταν πιεστικά προσπαθούσαν να του υποκλέψουν την υπογραφή του, ζήτησε ρητές διαβεβαιώσεις τις οποίες όμως δεν πήρε.
«Είπα ότι θα βοηθήσω την κυβέρνηση με 4 προϋποθέσεις. Όχι μειώσεις μισθών και συντάξεων, όχι απώλεια εθνικής κυριαρχίας, όχι ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και λύση του προβλήματος των λαθρομεταναστών. Τίποτα από αυτά δεν έγινε», σημείωσε ο κ. Καρατζαφέρης.
Όπως υποστήριξε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κατέστρεψαν τη χώρα με τις πολιτικές τους και τώρα ζητάνε από τον ελληνικό λαό την ψήφο του για να ολοκληρώσουν τη καταστροφή τους.
«Πολύ φοβάμαι ότι έχετε διαφορετική έννοια και της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας, Εμείς θα τα λέμε στον ελληνικό λαό. Και την Κυριακή, το βράδυ των εκλογών, δεν θα ξέρετε που να κρυφτείτε παρά την επικοινωνιακή ομάδα της τρόικας με χρήματα που ακουμπάνε σε γραφίδες και μικρόφωνα για να παίξουν το παιχνίδι τους. Δεν θα μπορέσετε να έχετε αυτοδυναμία και ο ελληνικός λαός θα σας δείξει την έξοδο» κατέληξε ο κ. Καρατζαφέρης.
Αιχμηρό ήταν το σχόλιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη για την τοποθέτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ. «Για να συνεχίσει να περπατά η χώρα χρειάζεται σύνεση και συνεννόηση. Κάποια στιγμή ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είχε κατανοήσει την ανάγκη αυτή και είχε αναγνωρίσει τις θετικές αποφάσεις του Ιουλίου. Τώρα καταθέτει άλλες απόψεις. Πότε είχε δίκιο; Τότε, ή σήμερα που τις καταρρίπτει;», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Σύνεση και συνεννόηση την επέβαλα εγώ. Αλλά πήγα, είδα, τρόμαξα και έφυγα», απάντησε ο κ. Καρατζαφέρης.
Κόντρα και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων
Τα ξίφη τους διασταύρωσαν και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων.
Ο Κωνσταντίνος Μουσουρούλης της ΝΔ επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση Παπανδρέου για την «διάλυση της Οικονομίας» αλλά και στον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος "ως υπουργός μέχρι χθες υπήρξε συμμέτοχος". «Υπάρχουν συνάδελφοι που πολιτεύονται υπό νέα σκέπη λες και δεν είχαν λάβει μέρος σε αυτό ζούμε» ανέφερε και άσκησε κριτική και στην Αριστερά ότι εκφράζει μόνο άρνηση χωρίς να καταθέτει πρόταση.
«Υπογράφουμε την τελευταία πράξη για την σωτηρία της χώρας» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαπας επισημαίνοντας πως και η αναμενόμενη αποψινή ψηφοφορία είναι συνέχεια των προηγούμενων. Απαντώντας στον κ. Μουσουρούλη, παρατήρησε ότι αναφέρθηκε στον κ. Βενιζέλο γιατί δεν του άρεσε η συσπείρωση του κόμματος κατά την διαδικασία της εκλογής του.
Για προεκλογική ομιλία του κ. Πρωτόπαπα μίλησε ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, και διερωτήθηκε που απευθύνεται το ΠΑΣΟΚ και αν θεωρεί ότι και σήμερα αυτά που έλεγε για να παγιδεύσει τον κόσμο, μπορούν να «περάσουν» τόσο εύκολα.
Καταφέρθηκε όμως και εναντίον της ΝΔ που ψήφισε το νέο μνημόνιο και καταλόγισε και στα δύο κόμματα ότι αποκρύπτουν ότι έρχονται νέα μέτρα.
Για αποικιοκρατική σύμβαση με βάση το αγγλικό δίκαιο έκανε λόγο ο Αλέκος Χρυσανθακόπουλος του ΛΑΟΣ, ο οποίος πρόσθεσε πως με τους «απαράδεκτους όρους» που έχει υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση εξασφαλίζεται πλήρως ο δανειστής. Ακόμη απάντησε στην κριτική προς το κόμμα του ότι ψήφισε την πρώτη σύμβαση κι όχι τη δεύτερη λέγοντας πως αυτή είναι χειρότερη.
Αποικιακή χαρακτήρισε την νέα δανειακή συμφωνία και εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιπλέον δεν δίνει καν εξηγήσεις για τη συμφωνία.
 
 
ethnos.gr