Για τους οικιακούς παραγωγούς που θα βάλουν φωτοβολταϊκά στη στέγη της κατοικίας, οι μειώσεις είναι 5% και οι τιμές θα αλλάζουν ανά εξάμηνο, ενώ για τους μεγαλύτερους παραγωγούς θα είναι 12,5% και έπειτα ανά εξάμηνο 7%...
«Ψαλιδίζει» η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κατά 5% τα έσοδα των νοικοκυριών που θα βάλουν από εδώ και στο εξής φωτοβολταϊκά στη στέγη της κατοικίας τους. Λιγότερα έσοδα θα έχουν και οι μεγαλύτεροι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο.Οπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΚΑ, για τους οικιακούς παραγωγούς οι μειώσεις είναι 5% και οι τιμές θα αλλάζουν ανά εξάμηνο αντί ανά έτος, ενώ για τους μεγαλύτερους θα είναι σε πρώτη φάση από αυτόν το μήνα 12,5% και έπειτα ανά εξάμηνο οι μειώσεις θα είναι 7%.
Οι μειώσεις αυτές αφορούν τους νέους παραγωγούς και όχι όσους έχουν ήδη εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά. Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, οι μειώσεις γίνονται για τους εξής λόγους: «Στο σημερινό δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, η βιωσιμότητα του μηχανισμού χρηματοδότησης των ΑΠΕ είναι προϋπόθεση για τη διασφάλιση τόσο της συνέχισης της λειτουργίας των εγκατεστημένων μονάδων όσο και της ανάπτυξης νέων». Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί δημόσια διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους στη σχετική αγορά φορείς.
«Πράσινη» ενέργεια
Εξάλλου, το ΥΠΕΚΑ αναφέρεται στην πορεία των ΑΠΕ, η οποία είναι ανοδική: «Η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ σήμερα ξεπερνάει τα 2,4GW. Κυρίαρχες τεχνολογίες είναι τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά, ενώ ακολουθούν τα μικρά υδροηλεκτρικά και η βιομάζα. Ειδικότερα τα φωτοβολταϊκά εμφανίζουν μια πολύ δυναμική εικόνα εξέλιξης. Η εγκατεστημένη ισχύς τους τον Σεπτέμβριο του 2011 ήταν 460MW (με εκτίμηση για 580MW το τέλος του 2011), από 198MW που ήταν στο τέλος του 2010, ενώ με σύμβαση αγοραπωλησίας («κλειδωμένες τιμές») βρίσκονται περίπου 2.000MW (300% αύξηση σε σύγκριση με το τέλος του 2010)». Οι τιμές θα μειώνονται από τον Φεβρουάριο ανά εξάμηνο μέχρι και το 2019. Η απόφαση του ΥΠΕΚΑ συνυπολογίζει αφενός τη σημαντική μείωση του κόστους εγκατάστασης και τη βελτίωση της αποδοτικότητας της τεχνολογίας των φωτοβολταϊκών, αφετέρου δε την ιδιαίτερη οικονομική συγκυρία.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
ethnos.gr