Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

«Νεοάστεγος» και με τη… βούλα!

«Νεοάστεγος» και με τη… βούλα!     Την έννοια του «νεοαστέγου» ετοιμάζεται να θεσπίσει επίσημα το υπουργείο Υγείας, καθώς οι σχετικές έρευνες δείχνουν ότι η δραματική οικονομική κρίση των τελευταίων ετών έχει αυξήσει εκρηκτικά τον αριθμό των ατόμων που βρίσκονται αντιμέτωποι με την έλλειψη στέγης...

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγγραφο/απάντηση του υφυπουργού Υγείας, Μάρκου Μπόλαρη, σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση, θα υπάρξει «νομοθετική κατοχύρωση της έννοιας του αστέγου ως ειδικής κοινωνικής κατηγορίας με συγκεκριμένες προϋποθέσεις», ενώ επισημαίνει ότι ήδη οι αρμόδιοι φορείς συλλέγουν και επεξεργάζονται τα στοιχεία που αποκαλύπτουν «μια κατ’ αρχήν αυξητική τάση του φαινομένου όσο και μια ποιοτική διαφοροποίηση του παραδοσιακού προφίλ του αστέγου».
Πιο αναλυτικά σύμφωνα με τον κ. Μπόλαρη «στις συνθήκες κοινωνικοοικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα ήδη καταγράφονται οι πρώτες ενδείξεις για την αύξηση του προβλήματος έλλειψης στέγης» και συμπληρώνει ότι «προστίθεται σταδιακά ένας αριθμός νεοαστέγων ατόμων που βρίσκονται αίφνης αντιμέτωποι ταυτόχρονα με την ανεργία, την έλλειψη/ απώλεια ιδιωτικής κατοικίας και την απουσία υποστηρικτικού οικογενειακού περιβάλλοντος».
Επιπροσθέτως, ο υφυπουργός σημειώνει ότι μια πρόχειρη έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2009 έδειξε ότι ο αριθμός των αστέγων ανερχόταν τότε σε 21.216, ωστόσο εκείνη η έρευνα «δεν ανταποκρίθηκε στο σύνολο των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων και επομένως τα στατιστικά στοιχεία ενδεχομένως υποτιμούσαν τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος».
Πάντως, το υπουργείο έχει ήδη ξεκινήσει συνεργασία με δημόσιους φορείς της κοινωνίας των πολιτών (υπουργείο Εργασίας, Δικαιοσύνης, διάφοροι ξενώνες θυμάτων, ΟΚΑΝΑ, ΟΤΑ, Εκκλησία της Ελλάδος κ.ά.), προκειμένου να γίνει μια όσο το δυνατόν πιο ενδελεχής καταγραφή.


protothema.gr