Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Ένα χρόνο πριν: Ο οπωροπώλης που άλλαξε την ιστορία του Αραβικού Κόσμου

    Ο άνθρωπος που άναψε τη φλόγα της επανάστασης πριν από ένα χρόνο στη Βόρεια Αφρική, δεν ήταν ένας φλογερός επαναστάτης. Ο Μοχάμεντ Μπουαζίζι ήταν απλά ένας πωλητής φρούτων και λαχανικών με... εισόδημα 150 δολάρια το μήνα. Μόνη του φιλοδοξία ήταν να συνεχίσει το εμπόριο με το οποίο ασχολούνταν και να αγοράσει ένα μικρό φορτηγό αντί για τον πάγκο που χρησιμοποιούσε.
Την ημέρα που αυτοπυρπολήθηκε «είχε φύγει από το σπίτι για να πάει να πουλήσει τα προϊόντα του ως συνήθως» αναφέρει η αδερφή του, Σαμία.
«Όταν ωστόσο τα έβαλε στο πάγκο για να τα πουλήσει, τρείς επιθεωρητές του ζήτησαν ''φιλοδώρημα'', και ο Μοχάμεντ αρνήθηκε να πληρώσει. Αυτοί τότε κατείσχαν τα προϊόντα του και τα έβαλαν στο αυτοκίνητό τους. Στην προσπάθεια τους να αρπάξουν και τις σχάρες, ο Μοχάμεντ αντέδρασε και με αποτέλεσμα να τον χτυπήσουν», λέει η αδερφή του.
Αν και αμφισβητείται το γεγονός που θέλει γυναίκα αξιωματικό να τον έφτυσε και να τον προσέβαλλε έντονα, ο Μοχάμεντ πήγε στο γραφείο του διοικητή να ζητήσει πίσω τα προϊόντα του χωρίς να καταφέρει ωστόσο να τον δει. Τότε και αυτός πήρε ένα δοχείο με βενζίνη, περιλούστηκε με αυτό και αυτοπυρπολήθηκε ανάβοντας ένα σπίρτο.



Ο 26χρονος μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο με εγκαύματα στο 90% του σώματός του, σε κωματώδη κατάσταση, ενώ αυτή η πράξη απελπισίας σε συνδυασμό με την αγανάκτηση του κόσμου για την έντονη γραφειοκρατία και την αύξηση των τιμών, ξεσήκωσε έντονες διαμαρτυρίες οι οποίες εντείνονταν παρά τις προσπάθειες των δυνάμεων ασφαλείας να διαλύσουν το πλήθος.
Όταν ο Μπουαζίζι υπέκυψε στα τραύματά του στις 5 Ιανουαρίου, οι ταραχές είχαν κορυφωθεί με εκατοντάδες νεκρούς και άλλους τόσους να έχουν συλληφθεί.
Ο επί 23 χρόνια δικτάτορας της Τυνησίας, Μπεν Αλι, απηύθυνε τηλεοπτικό κάλεσμα για ηρεμία, τονίζοντας πως η ανεργία αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα και ρίχνοντας τις ευθύνες για τα επεισόδια σε κουκουλοφόρους τους οποίους χαρακτήρισε «τρομοκράτες».
Μόλις εννέα ημέρες μετά το θάνατο του πλανόδιου προμηθευτή, οι Τυνήσιοι άκουσαν την ανακοίνωση του πρωθυπουργού ότι ο πρόεδρος ήταν «ανίκανος να ασκήσει τα καθήκοντά του».
Στην αρχή είχε φύγει ξαφνικά με την οικογένειά του, προσπαθώντας πρώτα να ξεφύγουν από τη Γαλλία, η οποία αρνήθηκε να δώσει έδαφος γα το αεροπλάνο του και στη συνέχεια, στη Σαουδική Αραβία, που του χορηγούσε άσυλο μόνο εφόσον εγκατέλειπε όλες τις πολιτικές του δραστηριότητες.
Η κυριαρχία του προέδρου Μπεν Αλι είχε τελειώσει από την αυτοκτονική πράξη ενός αγανακτισμένου οπωροπώλη, το όνομα του οποίου αναφέρεται σε ποιήματα, ομιλίες και τραγούδια σε όλο τον αραβικό κόσμο.

Επιμέλεια: Γρηγόρης Καυκιάς


tvxs.gr