Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2011

Η μουσική μειώνει τον πόνο

Η μουσική μειώνει τον πόνο     Όταν χάνεστε στις μελωδίες της μουσικής, ο πόνος δεν είναι τόσο έντονος, σύμφωνα με νέα έρευνα. 143 άνθρωποι που συμμετείχαν και ένιωθαν έναν επίμονο πόνο στο δάχτυλο του ποδιού τους, άκουγαν μουσική...

Στην συνέχεια, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να ακούσουν τις μελωδίες και να προσδιορίσουν τους ασυνήθιστους τόνους σε μία προσπάθεια να ξεφύγει λίγο το μυαλό τους από τον πόνο που τους διακατείχε. Ο πόνος αυτός μειωνόταν όλο και περισσότερο, καθώς συνεχιζόταν να παίζει η μουσική.
«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας έδειξαν ότι κάποιες δραστηριότητες, όπως το να ακούν οι άνθρωποι μουσική, μπορεί να μειώνει τον πόνο», αναφέρει ο ερευνητής David H. Bradshaw του Πανεπιστημίου της Γιούτα.
Οι ερευνητές δεν εξέτασαν τα διαφορετικά είδη μουσικής και αν η χαλαρωτική μουσική είχε καλύτερα αποτελέσματα. Σύμφωνα με τον Bradshaw το είδος της μουσικής δεν είναι τόσο σημαντικό, αφού εξαρτάται από τον ασθενή και τα γούστα που έχει πάνω στη μουσική.
Ο Roger Fillingim, μέλος της επιστημονικής ομάδας, αναφέρει ότι η μελέτη μπορεί να είναι αποτελεσματικότερη σε ανθρώπους που είναι υπερβολικά αγχώδεις.
Δεν είναι μάλιστα τυχαίο το γεγονός ότι αρκετοί οδοντίατροι, έχουν στη διάθεση τους ακουστικά για να ακούν μουσική οι ασθενείς, προκειμένου να κάθονται ήσυχοι και ήρεμοι την ώρα μίας επέμβασης. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of pain.Γράφει η Μαρκέλλα Σαράιχα για το: 24h.gr