Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Ποιο ήταν το κορυφαίο ιατρικό επίτευγμα του 2011

Ποιο ήταν το κορυφαίο ιατρικό επίτευγμα του 2011    Μια διεθνής κλινική δοκιμή, που έδειξε ότι τα φάρμακα κατά του AIDS μπορούν να είναι το ίδιο αποτελεσματικά με τα προφυλακτικά στην παρεμπόδιση της διάδοσης του ιού HIV, ήταν το σημαντικότερο επιστημονικό επίτευγμα το 2011, σύμφωνα με το κορυφαίο αμερικανικό περιοδικό Science...

Τη λίστα με τo επίτευγμα της χρονιάς και τα εννέα «αναπληρωματικά» επιτεύγματα συντάσσει κάθε χρόνο ο κυριότερος επιστημονικός φορέας των ΗΠΑ, η Αμερικανική Εταιρεία για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS), η οποία εκδίδει και το Science.

Η έρευνα για το AIDS, που άρχισε το 2007 και αφορούσε 1.763 ετεροφυλόφιλα ζευγάρια, στα οποία ο ένας σύντροφος ήταν φορέας του ιού HIV και ο άλλος όχι, έδειξε ότι οι ασθενείς που έγκαιρα λαμβάνουν αντι-ιικά φάρμακα, μειώνουν τον κίνδυνο ετεροφυλόφιλης μετάδοσης του ιού κατά 96%.

Εδώ και χρόνια, οι επιστήμονες είχαν προτείνει ότι τα αντι-ιικά φάρμακα κατά του HIV, που δίνονται σε ασθενείς με AIDS, θα μπορούσαν επίσης να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου σε σεξουαλικούς συντρόφους που δεν είναι φορείς του ιού. Η νέα έρευνα (με την κωδική ονομασία ΗΡΤΝ 052) αποδείχνει ακριβώς αυτό, ανοίγοντας νέες στρατηγικές πρόληψης.

Η ανακάλυψη, με επικεφαλής τον Μάιρον Κοέν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine τον περασμένο Αύγουστο, χαρακτηρίστηκε ορόσημο προόδου στην 30χρονη μάχη κατά της νόσου, η οποία έχει μολύνει περίπου 33 εκατ. ανθρώπους διεθνώς και έγινε αιτία θανάτου 1,8 εκατ. ατόμων το 2009.


iatropedia.gr