Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Ακόμη χειρότερες οι νέες προβλέψεις για την οικονομία

Επίσημη ανεργία 17% το 2012    Διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις συστήνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ρίχνοντας στο τραπέζι τον κατώτατο μισθό και την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Αναζητούν επιπλέον μέτρα 8,2 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 -2014...

Επίσημη ανεργία 17% το 2012 Η πέμπτη έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, που αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα στο σύνολό της (χθες ανακοινώθηκε το προσχέδιο) στο Eurogroup, οπότε θα τεθεί και το πλέον επίμαχο ζήτημα της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, δεν θέτει ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της έκτης δόσης των 8 δισ. ευρώ την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Η συμφωνία που έχει κλείσει η κυβέρνηση με την τρόικα, η οποία χαρακτηρίζει ανεπαρκή το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων και ζητάει «σύγκλιση των πολιτικών δυνάμεων», προβλέπει την προώθηση των συζητήσεων με τους κοινωνικούς εταίρους, με στόχο τη σύναψη εθνικής τριμερούς συμφωνίας για την αντιμετώπιση μακροοικονομικών προκλήσεων, ισχυρότερη ανταγωνιστικότητα, ανάπτυξη και απασχόληση, τονίζοντας ότι όλοι πρέπει να είναι ανοιχτοί ως προς το ύψος των μισθών, τα κατώτατα ημερομίσθια, την εθνική συλλογική σύμβαση, τα μη μισθολογικά κόστη εργασίας, συμπεριλαμβανομένων και των εισφορών.
Η κυβέρνηση, πάντως, χωρίς να πάει σε διάλογο υιοθετεί, σύμφωνα με την έκθεση, την αναστολή των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων μέχρι τα τέλη του 2014, προωθώντας τις επιχειρησιακές συμβάσεις και παρέχοντας τη δυνατότητα αυτή σε όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους.
Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι αποκαλυπτική τόσο ως προς την πορεία της ελληνικής οικονομίας όσο και ως προς το εύρος των επιπλέον μέτρων που θα ληφθούν:
1. Το έλλειμμα επιδεινώνεται φέτος στο 8,9% (ή μεταξύ 8,5% και 9%) αλλά και του χρόνου στο 7% έναντι του προσχεδίου του προϋπολογισμού 8,5% και 6,8% αντίστοιχα. Εκτιμά ότι παραμένει ανοιχτή η «τρύπα» στο φετινό προϋπολογισμό, τονίζοντας ότι «οι στόχοι για το έλλειμμα θα επιτευχθούν το 2012 μέσω του επιπλέον πακέτου μέτρων που έχει προετοιμάσει η Αθήνα».
2. Τη διετία 2013 και 2014 το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 5,2% και 2,9%, αντίστοιχα εφόσον «συγκεκριμενοποιηθούν» πρόσθετα μέτρα 8,2 δισ. ευρώ ή 3,4 δισ. το 2013 και 4,8 δισ. το 2014.
3. Επιδείνωση προβλέπει και για την ύφεση το 2012, στο 2,8% έναντι 2,5% του προσχεδίου.
4. Η επίσημη ανεργία θα αυξηθεί στο 17% το 2012 από 16% το 2011.
5. Παρά την αύξηση των φόρων (σ.σ. δεν αποκλείεται απόκλιση ανάλογη της περσινής) προβλέπει μείωση του πληθωρισμού κάτω από 1% το 2012 και στο 3% φέτος.
6. Χαρακτηρίζει ανησυχητική τη δυναμική του χρέους, το οποίο χαρακτηρίζει μη βιώσιμο, και προβλέπει επιδείνωση στο 162,8% το 2011 και 181,4% το 2012 έναντι προσχεδίου 161,8% και 172,7%, αντίστοιχα. Αν συνυπολογιστούν και οι εγγυήσεις που δίνονται για την εκταμίευση των δανείων, τότε το χρέος θα ανέλθει στο 198,2% του ΑΕΠ το 2012. Διαβλέπει βελτίωση από το 2013 μόνο αν προχωρήσει η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.
7. Μετατίθεται κατά ένα τρίμηνο, τέλη Μαρτίου 2012, η άντληση 5 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις. Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι τα έσοδα από την πώληση δημόσιας περιουσίας μπορεί να αυξηθούν από την ιδιωτικοποίηση των μετοχών των τραπεζών, η κατάσταση των οποίων «παραμένει ευάλωτη», που θα επανακεφαλαιοποιηθούν από το κράτος ή μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της πώλησης μεγαλύτερου μεριδίου των δημοσίων επιχειρήσεων απ' ό,τι αρχικά είχε προβλεφθεί.
Η διατηρησιμότητα του χρέους εξαρτάται και από τη μείωση των επιτοκίων, που θα συμβάλει επιπλέον και στη δημοσιονομική προσαρμογή. Θεωρεί δε ως αυτονόητο, τα δάνεια που δίνονται από τον EFSF να χρεώνουν χαμηλά επιτόκια δανεισμού.
8. Ζητάει την «Οσο το δυνατόν συντομότερα» εκταμίευση της έκτης δόσης των 8 δισ. ευρώ, τοποθετώντας την χρονικά μέσα στο Νοέμβριο κι εφόσον νομοθετηθούν «οι συμφωνηθείσες δράσεις για τη δημοσιονομική προσαρμογή, οι ιδιωτικοποιήσεις και η μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας, οι οποίες ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση».
 

enet.gr -