Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Ωρα μηδέν για το καθεστώς Καντάφι

   Σε ασφυκτικό κλοιό βρίσκεται τις τελευταίες ώρες το καθεστώς Καντάφι στη Λιβύη, με τις δυνάμεις των επαναστατών να έχουν μπει στην πρωτεύουσα Τρίπολη και τη διεθνή κοινότητα να καλεί τον μέχρι πρότινος ισχυρό άνδρα της χώρας να απομακρυνθεί από την εξουσία...
Οι δύο μεγαλύτεροι γιοί του Καντάφι βρίσκονται στα χέρια των εξεγερμένων, οι οποίοι έχουν καταλάβει καίριες θέσεις στην πόλη.
Οπως μεταδίδουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία ομάδες των επαναστατών βρίσκονται στην Πράσινη Πλατεία την οποία και μετονόμασαν σε "Πλατεία των Μαρτύρων". Νωρίτερα, είχαν συλλάβει τους δύο μεγαλύτερους γιούς του Καντάφι, ο οποίος σε μηνύματα που μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση την Κυριακή κάλεσε τους υποστηρικτές του να συνεχίσουν τις μάχες.
Το Αλ Τζαζίρα επικαλείται εκπρόσωπο των ανταρτών σύμφωνα με τον οποίο οι προσκείμενες στον Καντάφι δυνάμεις ελέγχουν "το 15-20% της Τρίπολης".
Οι κυβερνητικές δυνάμεις φαίνεται να ελέγχουν τμήματα της λιβυκής πρωτεύουσας, αν και σύμφωνα με άλλες αναφορές πολλοί από τους στρατιώτες έχουν παραδώσει τα όπλα τους στους επαναστάτες. "Σας προειδοποιώ πως υπάρχουν θύλακες αντίστασης εντός και γύρω από την Τρίπολη" προειδοποίησε ένας από τους ηγέτες των αντικαθεστωτικών που εμφανίστηκε αισιόδοξος πως "με το θέλημα του Θεού, η νίκη μας θα έχει ολοκληρωθεί σε λίγες ώρες".
Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Jamahiriyah της Λιβύης σταμάτησε να εκπέμπει σήμερα και εκπρόσωπος των εξεγερμένων δήλωσε ότι πήραν τον έλεγχο των κεντρικών του γραφείων στην Τρίπολη. "Οι επαναστάτες κατέλαβαν το κτίριο της τηλεόρασης... αφού σκότωσαν τους στρατιώτες που το είχαν περικυκλώσει. Βρίσκεται τώρα υπό τον έλεγχό τους", είπε ο εκπρόσωπος.
Για το μεγαλύτερο από τους γιους του Καντάφι, τον Σαιφ αλ Ισλάμ, δεν αποκλείεται να δρομολογηθεί η έκδοσή του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο έχει απευθύνει κατηγορίες εναντίον του για τον βασανισμό και τη δολοφονία μεγάλου αριθμού πολιτών.
Όσον αφορά στον ίδιο τον Καντάφι, διπλωμάτης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του δήλωσε στα διεθνή ΜΜΕ ότι ο συνταγματάρχης βρίσκεται στην κατοικία του, στην Μπαμπ αλ-Αζιζίγια. Αντικαθεστωτικοί δήλωσαν στο Αλ Τζαζίρα πως, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τεθωρακισμένα βγήκαν από το συγκρότημα όπου βρίσκεται η κατοικία του συνταγματάρχη και βομβάρδισαν περιοχή της Τρίπολης.

Οπως όλα δείχνουν, οι δυνάμεις των επαναστατών κατόρθωσαν στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας να κάνουν ό,τι δεν μπορούσαν να πράξουν κατά τους τελευταίους 6 μήνες, όταν και ξεκίνησε η εξέγερση στη χώρα εναντίον του καθεστώτος Καντάφι. Οι αντικαθεστωτικοί κατόρθωσαν να κάμψουν την αντίσταση των πιστών στον Καντάφι δυνάμεων και να τις αναγκάσουν σε υποχώρηση μπαίνοντας στην πρωτεύουσα της Λιβύης.
Όπως μάλιστα δήλωσε σήμερα το πρωί στο Λονδίνο ο λίβυος επιτετραμμένος, επικεφαλής της λιβυκής διπλωματικής αντιπροσωπείας το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης, το οποίο έχουν συγκροτήσει στη Βεγγάζη οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις, θα μεταφερθεί στην Τρίπολη.

Λιβύη χωρίς Καντάφι σχεδιάζουν οι Ευρωπαίοι

"Φαίνεται ότι είμαστε μάρτυρες των τελευταίων λεπτών ζωής του καθεστώτος Καντάφι, τον οποίο καλούμε να παραιτηθεί χωρίς άλλη καθυστέρηση και να αποτρέψει περαιτέρω αιματοχυσία", δήλωσε ο Μάικλ Μαν, εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, μετά την προέλαση των αντικαθεστωτικών δυνάμεων.
Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος εξετάζονται διάφορα σενάρια για την για την μετά Καντάφι εποχή και την σχέση της με την Ευρώπη, ενώ η ευρωπαϊκή Ένωση μελετά ήδη την παροχή βοήθειας της σε “μια Λιβύη μετά τον Καντάφι”.
Παράλληλα η ΕΕ κάλεσε τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις που μάχονται για την εκδίωξη του Καντάφι από την εξουσία, να ενεργήσουν με υπευθυνότητα και να προστατεύσουν τους πολίτες καθώς προελαύνουν στην Τρίπολη.
Ο Γάλλος υπουργός εξωτερικών Αλέν Ζιπέ ανακοίνωσε ότι η Γαλλία σκοπεύει να φιλοξενήσει μια σύνοδο των διεθνών εταίρων ίσως κι εντός της ερχόμενης εβδομάδας για να συζητηθεί ένας “οδικός χάρτης” για το μέλλον της Λιβύης, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί θα συνομιλήσει αργότερα σήμερα τηλεφωνικά με τον Μαχμούντ Τζιμπρίλ, επικεφαλής του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης, ο οποίος αναμένεται να επισκεφθεί το Παρίσι "τις επόμενες ημέρες".
Στο μεταξύ ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε είπε σήμερα ότι ο Μουάμαρ Καντάφι πρέπει να συλληφθεί και να δικαστεί ώστε “να λογοδοτήσει ενώπιον δικαστηρίου. Ο χρόνος του δικτάτορα τέλειωσε".
Ο Βεστερβέλε χαρακτήρισε τον Καντάφι απάνθρωπο δεσπότη που κήρυξε πόλεμο στο λαό της χώρας του και τόνισε ότι πρέπει να δικαστεί είτε στη Λιβύη είτε από ένα διεθνές δικαστήριο. Κάλεσε επίσης τους εξεγερμένους να εγκαθιδρύσουν μια δημοκρατία και προσέφερε γερμανική βοήθεια.
Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως θα χρειαστεί ειρηνευτική δύναμη στην περιοχή, λέγοντας χαρακτηριστικά "στοιχηματίζουμε ότι στην μετά τον Καντάφι εποχή, η χώρα θα διατηρήσει τη σταθερή της δομή, όπως και άλλα αραβικά κράτη. Αυτό συνέβη στην Τυνησία και στην Αίγυπτο".
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον είπε πως ο Καντάφι πρέπει να σταματήσει τον πόλεμο άνευ όρων, κάλεσε τους εξεγερμένους να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και να μην προβούν σε πράξεις αντεκδίκησης, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα το Λονδίνο θα μπορέσει να αποδεσμεύσει τους λιβυκούς πόρους που είχαν "παγώσει", και πρόσθεσε ότι θα ήθελε να δει τον Καντάφι να δικάζεται, αλλά αυτό είναι ζήτημα για τους ίδιους τους λίβυους.

Κοινό ανακοινωθέν Μπαρόζο -Ρομπάι

Αργότερα σήμερα ο πρόεδρος της Κομισιόν Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση για την κατάσταση στη Λιβύη:
«Η αναζήτηση της ελευθερίας από το λαό της Λιβύης φτάνει σε μια ιστορική στιγμή, καθώς οι συνεχείς προσπάθειες των δυνάμεων της νέας Λιβύης, με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ και μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γειτονικών κρατών οδηγούν  το καθεστώς Καντάφι στο τέλος του.
Παροτρύνουμε τον συνταγματάρχη Καντάφι να δεχτεί τη θέληση του λαού και να αποχωρήσει άμεσα από την εξουσία ώστε να αποτραπεί περαιτέρω αιματοχυσία.
Ο δρόμος της αυτοδιάθεσης είναι τώρα ανοικτός για τη Λιβύη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να υποστηρίζει την χώρα στην δημοκρατική της μετάβαση και την οικονομική της ανοικοδόμηση, βασισμένη στην κοινωνική δικαιοσύνη και την εδαφική ακεραιότητα μαζί με την διεθνή κοινότητα.
Οι εξελίξεις στη Λιβύη δίνουν νέα δυναμική στην Αραβική Άνοιξη. Η αναζήτηση των λαών της περιοχής για ελευθερία και αξιοπρέπεια θα συνεχιστεί. Η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται πλάι τους και υποστηρίζει τις δημοκρατικές τους φιλοδοξίες και επιλογές».

Διεθνείς αντιδράσεις

Σε δηλώσεις του ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα τόνισε πως "ο πιο σίγουρος τρόπος για τον τερματισμό της αιματοχυσίας στη Λιβύη είναι απλός: Ο Μουαμάρ Καντάφι και το καθεστώς του πρέπει να αναγνωρίσουν πως η κυριαρχία τους έφτασε στο τέλος της. Ο Καντάφι πρέπει να αναγνωρίσει την πραγματικότητα ότι δεν ελέγχει πλέον τη Λιβύη..." Πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν, με τη συνδρομή "των συμμάχων και των συνεργατών μας στη διεθνή κοινότητα να προστατεύουμε το λαό της Λιβύης και να υποστηρίζουμε μια ειρηνική μετάβαση στη δημοκρατία".
Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον που σημείωσε πως "το τέλος είναι κοντά για τον Καντάφι", που όπως είπε "διέπραξε ειδεχθή εγκλήματα εναντίον του λαού της Λιβύης..."
Από την πλευρά της Ρωσίας, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Ρωσία αναμένει άμεση αλλαγή του καθεστώτος στη Λιβύη, αλλά προειδοποίησε πως δεν θα πρέπει να επικρατήσει "ευφορία", αφού εκτίμησε ότι το τέλος του Καντάφι δε θα σημάνει και το τέλος της πολιτικής κρίσης στη χώρα.
"Η εμπειρία από τις επαναστάσεις διδάσκει ότι είναι δύσκολο για αυτούς που κατακτούν να διατηρήσουν την εξουσία", σχολίασε ο Μιχαήλ Μαργκέλοφ, ειδικός επιτετραμμένος του ρώσου προέδρου στη Λιβύη, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφάξ. Επίσης είπε πως οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών πιστεύουν πως ο Καντάφι παραμένει ελεύθερος και θα αποπειραθεί να εγκαταλείψει τη Λιβύη και τόνισε πως η Μόσχα δεν πρόκειται, "υπό οιεσδήποτε συνθήκες" να του προσφέρει καταφύγιο.
Σε δήλωση του στο τηλεοπτικό Sky TG24, ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι, υποστήριξε ότι το καθεστώς του Καντάφι δεν ελέγχει "περισσότερο από 10 ως 15% της Τρίπολης". Επισήμανε ακόμα ότι ο Καντάφι πρέπει να παραδοθεί για να αποφευχθεί ένα ενδεχόμενο λουτρό αίματος στην λιβυκή πρωτεύουσα και ότι "δεν υπάρχει χρόνος" για διαπραγματεύσεις για πιθανή εξορία του Καντάφι και πως πρέπει να δικαστεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.
Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο αναγνώρισε σήμερα ως νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, η Αίγυπτος, δια του  υπουργού Εξωτερικών Μοχάμεντ Αμρ. "Η Αίγυπτος αναγνωρίζει το νέο καθεστώς στη Λιβύη και το CNT που το εκπροσωπεί", δήλωσε ο Αμρ.
Την ίδια ώρα, ο λίβυος πρεσβευτής στην Τυνησία Γιούσεφ ελ Αγιέμπ αναγνώρισε τη "σαφή και αναμφισβήτητη νίκη" των εξεγερμένων και υποσχέθηκε να διευκολύνει την επιστροφή δεκάδων χιλιάδων λίβυων προσφύγων στην πατρίδα τους.
Στο μεταξύ η κυβέρνηση της Ιορδανίας κάλεσε σήμερα να υπάρξει μια "ειρηνική και ταχεία" μεταβίβαση της εξουσίας στη Λιβύη μετά την πτώση του καθεστώτος του Καντάφι. Όπως αναφέρει το κρατικό ιορδανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Petra, ο ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Νάσερ Τζούντεχ κάλεσε να υπάρξει "μια συμβιβαστική συμφωνία ανάμεσα σε όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις σε έναν οδικό χάρτη ο οποίος θα επιτρέψει την εγκαθίδρυση ενός δημοκρατικού συστήματος διακυβέρνησης το οποίο θα επιτρέψει στη Λιβύη να διαδραματίσει τον διττό ρόλο της στον αραβικό κόσμο και θα προασπίσει την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας".
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες επέκρινε έντονα σήμερα τη θέση των ΗΠΑ και της ΕΕ σε ό,τι αφορά τη σύρραξη στη Λιβύη, λέγοντας ότι έψαχναν απλά δικαιολογία να επέμβουν. "Οι υποτίθεται ‘δημοκρατικές’ Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις --όχι όλες, αλλά όλοι ξέρουν ποιες- καταστρέφουν όλη την Τρίπολη με βόμβες, διότι κερδίζουν από αυτό", είπε ο Τσάβες. Οι δυτικές κυβερνήσεις, "χωρίς να λογοδοτούν" συμβάλλουν σε μια σφαγή και καταστρέφουν σχολεία, σπίτια και νοσοκομεία, πρόσθεσε. "Λένε ότι βομβαρδίζουν για να σώσουν αμάχους. Είναι απλά μια δικαιολογία για να επέμβουν" στη Λιβύη, ανέφερε ο Τσάβες.
Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Νάμπιλ αλ Αράμπι, δήλωσε σήμερα ότι οι χώρες-μέλη του συνδέσμου βρίσκονται στο πλευρό των εξεγερμένων και "ευχήθηκε να επιτύχουν να φέρουν μια νέα εποχή" στη Λιβύη.
Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, στην Αλγερία, η οποία δεν έχει αναγνωρίσει επίσημα το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο ούτε έχει καλέσει τον Καντάφι να εγκαταλείψει την εξουσία, η επίσημη λιβυκή σημαία υπεστάλη στη λιβυκή πρεσβεία και στη θέση της υψώθηκε η σημαία της εξέγερσης.
Όπως αναφέρει δημοσιογράφος του πρακτορείου στην πρεσβεία δεν βρισκόταν κανείς από τους διπλωμάτες παρά μόνο οι υπάλληλοι ενώ ο λίβυος πρεσβευτής στο Αλγέρι αρνήθηκε να προβεί σε κάποια δήλωση.
Συνεδριάζει εκτάκτως η Αφρικανική Ένωση
Κατεπείγουσα σύνοδο για την κατάσταση στη Λιβύη έχει συγκαλέσει για σήμερα το απόγευμα η Αφρικανική Ένωση, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι της Ένωσης. Η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας Αντίς Αμπέμπα.

enet.gr