Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Εκτέλεση θανατοποινίτη με νοητική στέρηση στις ΗΠΑ

Εκτέλεση θανατοποινίτη με νοητική στέρηση στις ΗΠΑ   Το 1998 είχε δολοφονήσει 3 ανθρώπους. Μετά από 12 χρόνια στην πτέρυγα των μελλοθάνατων ο 32χρονος Μίλτον Μάθις, που είχε νοητική στέρηση, εκτελέστηκε χθες στη φυλακή Χάντσφιλ των ΗΠΑ. Ο Μάθις είχε φυλακιστεί το 1998 μετά τη δολοφονία τριών ανθρώπων σε ένα σπίτι που γινόταν χρήση ναρκωτικών και καταδικάστηκε σε θάνατο ένα χρόνο μετά....


Η καταδίκη του είχε έρθει τρία χρόνια αφού το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ είχε αποφασίσει ότι η εκτέλεση ενός ατόμου με νοητική στέρηση παραβιάζει τη συνταγματική απαγόρευση για απάνθρωπη και ασυνήθιστη τιμωρία.

Οι συνήγοροί του προσέφυγαν κατά της εκτέλεσης της ποινής του επικαλούμενοι τα αποτελέσματα των τεστ που  έδειχναν ότι είχε Δείκτη Ευφυίας χαμηλότερο του 60, του ελάχιστου ορίου που απαιτείται για να εκτελεστεί μία θανατική ποινή. Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή και επέτρεψε την εκτέλεση της ποινής λίγα λεπτά πριν από την προγραμματισμένη ώρα.

Ο Μίλτον Μάθις είναι ο έκτος θανατοποινίτης που εκτελείται φέτος στο Τέξας, πολιτεία των ΗΠΑ που εφαρμόζει με ζήλο τη θανατική ποινή.


newsbeast.gr