Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Επίθεση διαρκείας της ΕΛΑΣ κατά των διαδηλώσεων

   Πεδίο μάχης το Σύνταγμα, πνιγμένο στα δακρυγόνα το κέντρο της Αθήνας, δεκάδες οι τραυματίες. Το σχέδιο της ΕΛΑΣ (κατ’ επέκταση και της κυβέρνησης) είχε γίνει σαφές από χθες: Να χτυπηθούν οι διαδηλώσεις. Με τόνους χημικών, με εκατοντάδες χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, με επιθέσεις κατά «δικαίων και αδίκων», με κάθε πρόσφορο τρόπο....

Το κέντρο της Αθήνας έπρεπε να μεταβληθεί σε απέραντο πεδίο μάχης. Όπερ και εγένετο. Το σχέδιο στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Ακόμη και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές (με καθυστέρηση, είναι αλήθεια, εξαιτίας της 4ώρης στάσης εργασίας) η πλατεία Συντάγματος και οι γύρω δρόμοι ήταν πνιγμένοι στα δακρυγόνα. Οι οδομαχίες συχνότατες. Οι διαδηλωτές σκορπισμένοι, τρομοκρατημένοι, (πολλοί) χτυπημένοι, αλλά παρόντες.
Στον Ευαγγελισμό και το Καλλιμάρμαρο
Τα επεισόδια ξεκίνησαν από το πρωί. Τα ξεκίνησε η ΕΛΑΣ, όταν επιχείρησε να διαλύσει εν τη γενέσει τους τα μπλόκα που είχαν αποφασιστεί να στηθούν στον Ευαγγελισμό και το Καλλιμάρμαρο.
Στο Καλλιμάρμαρο ομάδα "αγανακτισμένων" που πραγματοποιούσε εκεί προσυγκέντρωση επιχείρησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό επί της Βασ. Κωνσταντίνου και τότε οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών ενώ κάποιοι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων.
Την ίδια ώρα, στην Βασ. Σοφίας στο ύψος του Ευαγγελισμού αστυνομικοί επιχείρησαν να απομακρύνουν άλλη ομάδα "αγανακτισμένων" που πραγματοποιούσε καθιστική διαμαρτυρία στο οδόστρωμα.
Η πορεία του ΠΑΜΕ
Λίγο μετά τις 10 π.μ άρχισε η πορεία του ΠΑΜΕ, από την Ομόνοια προς το Σύνταγμα, μέσω της Πανεπιστημίου. Ογκώδης, όπως και οι χθεσινές, η πορεία σταμάτησε στο πάνω μέρος του ξενοδοχείου "Μ.Βρετανία".
Μερικά μέτρα πιο πέρα, στην πλατεία, τα επεισόδια έιχαν αρχίσει να παίρνουν έκταση. Η συνταγή γνωστή: Ομάδες νεαρών πλησίασαν το φράγμα της Β.Σοφίας, κάποιοι "αντιεξουσιαστές" πέταξαν και πέτρες. Τα ΜΑΤ, από το προαύλιο της Βουλής άρχισαν να ρίχνουν δακρυγόνα και "κρότου-λάμψης".
Μερικοί κουκουλοφόροι πέταξαν πέτρες και μπουκάλια με νερό, εναντίον του ΠΑΜΕ! Οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι δεν αντέδρασαν. Έκαναν μεταβολή και άρχισαν να αποχωρούν. Ανάλογα περιστατικά καταγράφηκαν και στα Προπύλαια. Με την ίδια κατάληξη. Αν κάποιοι ήθελαν να εμπλέξουν και τις μαζικές οργανώσεις του ΚΚΕ στα επεισόδια, απέτυχαν.
Η πορεία του ΠΑΜΕ επέστρεψε στην Ομόνοια, ανασυντάχθηκαν και παρέμειναν στην πλατεία μέχρι τις 4.30 π.μ. Αμέσως μετά την ψηφοφορία στη Βουλή έφτασε στην Ομόνοια η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα η οποία μίλησε στους συγκεντρωμένους.
Κόλαση στο Σύνταγμα
Την ίδια ώρα οι "μάχες" στο Σύνταγμα έδιναν και έπαιρναν. Δακρυγόνα, χειροβομβίδες "κρότου-λάμψης" και επιθέσεις με γκλομπ από τη μιά, φωτιές και πετροπόλεμος από την άλλη. Ώρες ολόκληρες. Με το σκηνικό να μεταφέρεται από την Αμαλίας, στο κέντρο της πλατείας και από κει στη Φιλελλήνων. Ο κόσμος να στριμώχνεται πότε στη Φιλελλήνων, πότε στην Αμαλίας, πότε στους γύρω δρόμους.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες επειδή ο άνεμος ήταν ευνοϊκός με τον κόσμο καθώς φυσούσε προς τη Βουλή και όχι προς την πλατεία η αστυνομία έκανε ρίψη δακρυγόνων από την πλευρά του Εθνικού Κήπου στοχεύοντας απευθείας στον κόσμο.
Γύρω στις 2 μ.μ διμοιρίες των ΜΑΤ εγκλώβισαν στο ύψος της Καρ.Σερβίας με τη Βουλής δεκάδες διαδηλωτές και τους ξυλοκόπησαν άγρια.
Ως το απόγευμα η εικόνα παρέμενε αυτή. Σύμφωνα με καταγγελία αυτόπτη μάρτυρα στο enet αστυνομικοί με μηχανάκια επιτίθενται στον κόσμο σε όλο το μήκος της Ερμού φωνάζοντας "Πάμε-ντου" και τους έχουν απωθήσει μέχρι το Θησείο ρίχνοντας ξύλο και δακρυγόνα.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός μεταφέρθηκαν σήμερα 16 άτομα εκ των οποίων μόνο ένας παραμένει για εξετάσεις.
Η αστυνομία προχώρησε σε 30 προσαγωγές και 11 συλλήψεις ενώ όπως ανακοίνωσε έχουν τραυματιστεί 31 αστυνομικοί.
Επίσης το ξενοδοχείο King George Palace, ανακοίνωσε την εκκένωσή του λόγω των επεισοδίων "με γνώμονα την ασφάλεια των ενοίκων και των εργαζομένων", όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ξενοδοχείου.

enet.gr