Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Δεν τους λύγισαν ΜΑΤ, φόροι και κουκουλοφόροι - ΝΕΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΧΗΜΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ.

   «Είμαστε εδώ... Ο φόβος έχει αλλάξει στρατόπεδο. Είμαστε εδώ για να τους σταματήσουμε...». Το έλεγαν από τα μικρόφωνα, το έλεγε και η καρδιά τους... Παρ' ότι ήταν λιγότεροι από τις 15 Ιουνίου, οι διαδηλωτές ήταν και χθες αποφασισμένοι. Και το δήλωσαν εμπράκτως, από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή, εν μέσω τετράωρων συγκρούσεων περίπου 400 διαδηλωτών με τις αστυνομικές δυνάμεις, τσουνάμι χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, κομματιών από μάρμαρα, αλλά και μολότοφ. Με όπλα τους την αλληλεγγύη, την αποφασιστικότητα και τα όνειρα για ένα διαφορετικό αύριο από αυτό που «επιβάλλουν» τρόικα και κυβερνώντες, οι διαδηλωτές έμειναν στην πλατεία Συντάγματος και στους δρόμους γύρω απ' αυτή. Και τη στιγμή που η παρουσία των ΜΑΤ πυροδότησε την ένταση, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν τα επεισόδια και οι συγκρούσεις, και την ώρα που οι διμοιρίες των ΜΑΤ προσπάθησαν να εκκενώσουν την πλατεία, περιμένοντας τους διαδηλωτές να «πέσουν» σαν ποντίκια στη... φάκα που οι ίδιες είχαν στήσει. Αρχικά, δημιούργησαν ανθρώπινη αλυσίδα στην κεντρική σκάλα, μοιράζοντας στη συνέχεια απλόχερα χημικά, προς πάσα κατεύθυνση, ακόμη και στην είσοδο του μετρό (δεύτερη φορά μετά τις 15 Ιουνίου), και περιμένοντας μετά να ξυλοκοπήσουν και να συλλάβουν όσους διαδηλωτές την ανέβαιναν, στην προσπάθειά τους να αναπνεύσουν. Ακόμη και γυναίκες ηλικίας 40-50 ετών.
Κι όλα αυτά, σε μια μέρα που όλα έδειχναν ήσυχα, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα, τις πορείες να ολοκληρώνονται (και στη συνέχεια κάποιες να διαλύονται) και μετανάστες να χορεύουν μπροστά από τη Βουλή.
Ακροδεξιοί
Γύρω στη 1.30 το μεσημέρι, τα πράγματα άλλαξαν και η προσωρινή ένταση που δημιουργήθηκε, όταν αντιεξουσιαστές εντόπισαν σε στοά επί της οδού Οθωνος ακροδεξιούς (ένας από τους οποίους τράβηξε μαχαίρι), οδήγησε στο να ανάψουν τα αίματα. Κάποιοι τους επιτέθηκαν και τους χτύπησαν, τραυματίζοντας, ελαφρά, σύμφωνα με την Αστυνομία, δύο από αυτούς, τον έναν μάλιστα με κατσαβίδι, ενώ δεκάδες διαδηλωτές παρέμεναν έξω από τη στοά φωνάζοντας αντιφασιστικά συνθήματα.
Τότε, διμοιρίες των ΜΑΤ έκαναν την εμφάνισή τους, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν τα επεισόδια. Συγκρούσεις σώμα με σώμα διαδηλωτών με τις αστυνομικές δυνάμεις, χημικά και κρότου-λάμψης από τη μια, μάρμαρα, πέτρες και μολότοφ από την άλλη, ξεκίνησαν από την οδό Οθωνος και μέσα σε λίγα λεπτά επεκτάθηκαν σε Ερμού, Καραγεώργη Σερβίας και Σταδίου.
Με φωτιές σε σκουπίδια και κάδους απορριμμάτων, για να «καθαρίσει» η ατμόσφαιρα από τα χημικά, πυροσβεστήρες στα χέρια, τους οποίους άδειαζαν στις αστυνομικές δυνάμεις, οι διαδηλωτές, που ήταν αποφασισμένοι να συγκρουστούν με τα ΜΑΤ, «επιστράτευσαν» ακόμη και τις ομπρέλες από κατάστημα αλυσίδας πρόχειρου φαγητού, τις οποίες ξάπλωσαν προς την πλευρά των αστυνομικών, προκειμένου να προστατευτούν από τα χημικά.
Λάδι στη φωτιά
Κι ενώ κάποια στιγμή όλα έδειχναν ότι η κατάσταση είχε εκτονωθεί, τα επεισόδια άρχισαν ξανά από το σημείο που είχαν ξεκινήσει, στη στοά, όπου παρέμεναν εγκλωβισμένοι ακροδεξιοί. Η παρουσία διμοιρίας των ΜΑΤ, που εμφανίστηκε για να τους απεγκλωβίσει, έριξε λάδι στη φωτιά.
Ωθώντας τους διαδηλωτές με χημικά και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης προς δύο διαφορετικές κατευθύνσεις (άλλους προς την πλατεία και άλλους προς τα Προπύλαια), οι διμοιρίες της ΕΛ.ΑΣ., σε μια κίνηση ΜΑΤ, έπνιξαν με χημικά τους δρόμους γύρω από την πλατεία, αλλά και την «καρδιά» της, ακόμη και την είσοδο του μετρό, όπου βρίσκονταν και διαδηλωτές μεγαλύτερης ηλικίας με έντονα αναπνευστικά προβλήματα. Τότε πραγματοποίησαν και τις περισσότερες προσαγωγές. Οι άνδρες των ΜΑΤ επιτέθηκαν εκτοξεύοντας χημικά σε δημοσιογράφους, προφανώς ενοχλημένοι από την παρουσία τους, μπροστά από τα «λουλουδάδικα», ενώ λίγο έλειψε να συλλάβουν φωτορεπόρτερ στα Προπύλαια επειδή φωτογράφιζε.
Από την Αστυνομία ανακοινώθηκαν 14 συλλήψεις, 17 προσαγωγές και 37 τραυματίες αστυνομικοί, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο «401» Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκεται και ο άνδρας των ΜΑΤ που πέταξε το κράνος του και την ασπίδα του, στην προσπάθειά του να αναπνεύσει -όπως ανέφεραν οι πληροφορίες από την Αστυνομία-, όταν του κόπηκε η ανάσα από πέτρα στα πλευρά, ο οποίος θα παραμείνει για νοσηλεία.
Με εγκαύματα
Παρ' ότι η ΕΛ.ΑΣ. δεν έδωσε στοιχεία για τραυματισμένους πολίτες, από το ΕΚΑΒ έγινε γνωστό ότι είναι συνολικά 9 και μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία ΚΑΤ, «Αλεξάνδρα» και «Σωτηρία». Στο πρώτο, τρεις άνδρες, οι δύο με χτυπήματα στο κεφάλι και ένας με εγκαύματα, ο οποίος διακομίστηκε στη συνέχεια σε άλλο νοσοκομείο, στο δεύτερο, μια γυναίκα με λιποθυμικό επεισόδιο και στο τρίτο, τρεις διαδηλωτές -ο ένας 65 χρόνων- με αναπνευστικά προβλήματα.
Οσον αφορά τις ζημιές, προκλήθηκαν στις τζαμαρίες καταστήματος γρήγορου φαγητού και σε τέντες παρακείμενου καταστήματος, αλλά και σε βαν κινητής τηλεφωνίας (Οθωνος και Αμαλίας), το οποίο διαδηλωτές έκαψαν πιστεύοντας, από το σύνθημα που έγραψαν σε αυτό, ότι ανήκε σε τηλεοπτικό σταθμό.*

enet.gr