Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Μπανανία η Ελλάδα σύμφωνα με τους Financial Times!

Μπανανία η Ελλάδα σύμφωνα με τους Financial Times!  Η Ελλάδα σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των F.T. θα εξαναγκαστεί να δεχτεί ξένους αξιωματούχους που θα παρεμβαίνουν στην οικονομία και στο ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας…
Διαβάστε το δημοσίευμα:
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες διαπραγματεύονται μια συμφωνία που θα οδηγήσει σε άνευ προηγουμένου εξωτερική παρέμβαση στην ελληνική οικονομία , συμπεριλαμβανόμενης εξωτερικής συμμετοχής στην είσπραξη των φόρων και την ιδιωτικοποίηση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων, ως αντάλλαγμα για νέα δάνεια για την Αθήνα.
Οι αναμεμιγμένοι στην υπό διαπραγμάτευση συμφωνία δηλώνουν πως το πακέτο περιλαμβάνει επίσης κίνητρα για τους ιδιώτες κατόχους του ελληνικού χρέους ώστε να επεκτείνουν τα δάνεια, καθώς και ένα νέο γύρο μέτρων λιτότητας.
Αξιωματούχοι ελπίζουν ότι όσο το ήμισυ των 60 δις – € 70 δισ. της νέας χρηματοδότησης που χρειάζεται η Αθήνα μέχρι το τέλος του 2013, θα μπορούσε να βρεθεί χωρίς νέα δάνεια. Σύμφωνα με το σχέδιο που εξετάζεται, ένα μεγάλο μέρος του ποσού θα μπορούσε να καλυφθεί από την πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων και την αλλαγή στους όρους αποπληρωμής των ιδιωτών που κατέχουν ελληνικό χρέος.
Οι χώρες της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει στη συνέχεια να δανείσουν επιπλέον €30 δισ. €35 δις.  από τα € 110 δισ. που έχουν ήδη υποσχεθεί ως μέρος του προγράμματος «διάσωσης» που συμφωνήθηκε το περασμένο έτος.
Αξιωματούχοι ωστόσο,προειδοποιούν,  ότι σχεδόν κάθε επί μέρους στοιχείο της νέας δέσμης μέτρων αντιμετωπίζει την σημαντική αντίθεση από τουλάχιστον μία από τις κυβερνήσεις και τα θεσμικά όργανα που συμμετέχουν στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις.
Σαν τελευταίο πλήγμα, γράφει η εφημερίδα, η ελληνική κυβέρνηση απέτυχε την Παρασκευή να κερδίσει διακομματική συμφωνία για τα νέα μέτρα λιτότητας, για τα οποία επέμειναν οι δανειστές της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θέτοντας τη συναίνεση ως προϋπόθεση για περαιτέρω δανεισμό της χώρας.
Επίσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξακολουθεί να αντιτίθεται σε οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως «πιστωτικό γεγονός» – μια διαφορετική διατύπωση για αυτό που τεχνικά σημαίνει χρεοκοπία.
Ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρική Τράπεζας που συμμετέχει στις συνομιλίες, ωστόσο, δήλωσε ότι οι αντιρρήσεις της ΕΚΤ θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν αν η αναδιάρθρωση ήταν δομημένη σωστά.
Παρά τα εμπόδια, η πίεση αυξάνεται προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία, με το ΔΝΤ να απειλεί να παρακρατήσει μέρος τη δόση των 12 δισ. ευρώ του Ιουνίου εάν η Αθήνα δεν μπορέσει να αποδείξει ότι θα αντεπεξέλθει στην κάλυψη των αναγκών της χρηματοδότησης που έχει να λαμβάνει για τους επόμενους 12 μήνες.
Οι Αξιωματούχοι πιστεύουν πως η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να επιστρέψει στις χρηματαγορές το Μάρτιο – όπως είχε σχεδιαστεί αρχικά με το μνημόνιο – που σημαίνει ότι το ΔΝΤ δεν θα διανείμει επιπλέον μετρητά. Χωρίς τα κεφάλαια του ΔΝΤ, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα πρέπει είτε να αναγκαστούν να καλύψουν το κενό ή η Ελλάδα να κηρύξει πτώχευση.
Για να συμφωνήσει το ΔΝΤ σε νέα δανειοδότηση θα πρέπει να υπάρξει νέα συμφωνία στις 20 Ιουνίου στην προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών οικονομικών της Ε.Ε.

Μετάφραση από τους F.T.: Κωστής Αποστολόπουλος
tsantiri.gr