Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ...ΔΕΝ ΧΑΝΟΝΤΑΙ !!!

  Χαζεύοντας στο facebook ένα απόγευμα ανακάλυψα ένα γκρουπάκι που έχει δημιουργηθεί με τον τίτλο: «ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΓΛΟΥΣ ΑΜΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ».. Και αμέσως σκέφτηκα ότι είναι μία τέλεια ευκαιρία να διεκδικίσουμε τον επαναπατρισμό των μαρμάρων έχοντας το ‘’πάνω χέρι’’...

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η Αγγλία έχει αναλάβει την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων το 2012.. Φυσικά μιλάμε για το σπουδαιότερο αθλητικό γεγονός του πλανήτη. Τα βλέματα όλης της υφηλίου θα είναι στραμμένα εκεί, πράγμα που σημαίνει ότι οι βρετανοί θα κάνουν τα πάντα ώστε να μας προβάλουν ένα υπερθέαμα, θα κάνουν τα πάντα ώστε όλα να είναι τέλεια. Όμως οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν ένα συγκεκριμένο τελετουργικό πέρα του καθαρά αθλητικού της υπόθεσης. Λίγους μήνες πριν τους αγώνες γίνεται η αφή της Ολυμπιακης φλόγας, αυτής που θα ‘’καίει’’ κατά την διάρκεια των αγώνων σε όλα τα γήπεδα, στην αρχαία Ολυμπία, εδώ στην Ελλάδα, στην πατρίδα των Ολυμπιακών Αγώνων.
Οι Αγώνες αυτοί αποτελούν μία τέλεια ευκαιρία για την κάθε χώρα που τους διοργανώνει να προβάλει σε όλο τον κόσμο στοιχεία της ιστορίας και του πολιτισμού της. Έτσι οι εκατομύρια επισκέπτες που θα μεταβούν στο Λονδίνο και θα επισκεφτούν τα μουσεία του θα γνωρίσουν εκτός των άλλων και τα μάρμαρα του Παρθενώνα, τα μάρμαρα που κάποιος Έλγιν αφαίρεσε από την Ακρόπολη, τα μάρμαρα τα οποία αποτελούν κομμάτι του πολιτισμού της Ελλάδας..
Πολλές δικαιολογίες έχουμε ακούσει όλα αυτά τα χρόνια από τους Βρετανούς για το πώς βρέθηκαν τα μάρμαρα εκεί και άλλες τόσες για να μην τα επιστρέψουν πάλι πίσω. Οι δύο σημαντικότεροι λόγοι που οι Άγγλοι τόσο χρόνια αρνούνταν να τα επιστρέψουν ήταν πρώτον το ότι στην Αθήνα δεν υπήρχε μουσείο να τοποθετηθούν (λειτουργεί πλέον το νέο μουσείο της Ακρόπολης, ένα από τα πιο σύγχρονα μουσεία της Ευρώπης ) και δεύτερον ότι ο ουρανός της Αθήνας είναι γεμάτος καυσαέρια, πράγμα που θα προκαλούσε διάβρωση στα μάρμαρα (ξεχνούν ότι ο ουρανός του Λονδίνου είναι σε χειρότερη κατάσταση). Άρα καταλαβαίνουμε ότι πλέον απλά αρνούνται να τα επιστρέψουν.
Από την πλευρά της Ελλάδας, η Μελίνα Μερκούρη ήταν αυτή που πρώτη ξεκίνησε την διαδικασία επαναπατρισμού των μαρμάρων και ουσιαστικά η μοναδική Υπουργός Πολιτισμού που «έτρεξε» τόσο πολύ για αυτό το θέμα. Μέχρι και σε συμβούλιο των υπουργών Πολιτισμου κατάφερε και πέρασε ψήφισμα υπέρ του επαναπατρισμού των μαρμάρων αλλά αυτό δεν πτώησε τους Άγγλους.  Κατάφερε βέβαια κάποια πράγματα αλλά δεν πρόλαβε να επιτύχει το όνειρό της, να δει πάλι τα μάρμαρα του Παρθενώνα στην θέση τους. Από τότε κανένας άλλος Υπουργός δεν έχει τολμήσει να κάνει την παραμικρή κίνηση, σοβαρή κίνηση-συζήτηση με τους Βρετανούς διεκδικώντας τα ‘’ελγίνια μάρμαρα’’.
Πλέον βρισκόμαστε σε μία εποχή που η οικονομία της χώρας καταρρέει, οι μισθοί συρρικνώνονται επικύνδυνα και η κοινωνία ‘βράζει’. Όμως ακόμα και σε τέτοιες περιόδους κρίσης είναι σημαντικό να διατηρήσουμε την εθνική μας ταυτότητα. Η χώρα μας είναι παγκοσμίως γνωστή για τον πολιτισμό της και αυτόν θα πρέπει να διατηρήσουμε στο ακέραιο. Και τώρα μας παρουσιάζεται μία απίστευτη ευκαιρία να διεκδικήσουμε τα μάρματα πίσω, αυτο το κομμάτι του ‘’παζλ’’ του πολιτισμού μας που λείπει από την χώρα.
Το θέμα τελικά είναι να βρούν επιτέλους οι έλληνες βουλευτές και δη οι υπεύθυνοι πολιτισμού σήμερα το θάρρος να διεκδικήσουν στα ίσια τα μάρμαρα σε αντάλαγμα με την Ολυμπιακή φλόγα. Φυσικά οι Άγγλοι δεν θα ρισκάρουν ένα διεθνή διασυρμό μην παίρνοντας την φλόγα. Αλλά το ξαναλέω το θέμα είνα να υπάρχει θέληση και κότσια από τον υπουργό πολιτισμού και τον Πρωθυπουργό. Σίγουρα αυτό που μας «καίει» όλους πλέον είναι να μην κοπούν και άλλοι μισθοί και συντάξεις, όμως άμα σε αυτήν την μοναδική ευκαιρία επιτευχθεί μία τέτοια νίκη θα είναι πολύ σημαντικό.

                                                                      ένας...σαρδελάς