Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Τσάμπιονς Λιγκ: Ο τελικός των ονείρων στο Γουέμπλεϊ

  Τα γιορτινά του φοράει το Λονδίνο που θα φιλοξενήσει τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ (Σάββατο 21:45, ΝΕΤ), ανάμεσα στις δύο ομάδες με τους περισσότερους οπαδούς ανά την υφήλιο: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Μπαρτσελόνα...
Οι αντίπαλοι δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Από τη μία οι Μέσι, Ινιέστα, Τσάβι, Πουγιόλ και τα υπόλοιπα παιδιά που ξεπήδησαν από τη θρυλική «Μασία», τα φυτώρια της «Μπάρτσα» και από την άλλη οι Ρούνεϊ, Νάνι, Γκιγκς και ο γερόλυκος φαν ντερ Σαρ, στο τελευταίο ματς της καριέρας του. Σίγουρος εμφανίστηκε στη συνέντευξη Τύπου ο Πεπ Γκουαρντιόλα, ενώ ο Άλεξ Φέργκιουσον τάραξε τα ήσυχα νερά, αποκαλύπτοντας την τηλεφωνική του συνομιλία με τον Ζοζέ Μουρίνιο!
Άγγλοι και Ισπανοί (που τελικά δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα με την ηφαιστιακή τέφρα και ταξίδεψαν κανονικά) έχουν κατακλύσει τους δρόμους, πανηγυρίζουν μαζί και ετοιμάζονται να τραβήξουν το δρόμο για τα βορειοδυτικά της πόλης, ώστε να δουν τις ομάδες τους στο θρυλικό γήπεδο Γουέμπλεϊ, να δίνουν τα πάντα για να κατακτήσουν το "Κύπελλο με τα μεγάλα αυτιά". Η "μάχη" πάντως έχει ξεκινήσει ήδη, με τους απανταχού φίλους των δύο ποδοσφαιρικών γιγάντων να πλημμυρίζουν το διαδίκτυο με μηνύματα.

Στον 55ο τελικό στην ιστορία της διοργάνωσης οι δύο αντίπαλοι διεκδικούν το τέταρτο Τσάμπιονς Λιγκ στην ιστορία τους, ενώ αμφότεροι ξεκίνησαν τη... συλλογή τους στο Γουέμπλεϊ, όταν ακόμα την είσοδο του σταδίου κοσμούσαν οι "δίδυμοι πύργοι". Η μεν Μάντσεστερ νίκησε το 1968 την Μπενφίκα 4-1, ενώ η Μπαρτσελόνα το 1992 με 1-0 τη Σαμπντόρια, στην τελευταία σεζόν του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Στο γήπεδο θα βρεθούν οι πρωθυπουργοί της Αγγλίας και της Ισπανίας, Γκόρντον Μπράουν και Χοσέ Λουίς Θαπατέρο (δηλωμένος οπαδός της Μπαρτσελόνα). Ακόμα, στη βασιλική σουίτα θα είναι οι πρίγκιπες Κάρολος και Ουίλιαμ, ενώ ο φακός των φωτογράφων βρήκε μέσα σε μία παμπ και τον μικρό αδερφό του Ίκερ Κασίγιας. Ο 20χρονος Σάντι είναι φίλος και μέλος της "Μπάρτσα", παρότι ο αδερφός του είναι αρχηγός της μισητής αντιπάλου!

Στον λαμπερό αυτό τελικό, το αντικείμενο του πόθου δεν είναι μόνο το βάρους 8 κιλών τρόπαιο. Στο χορτάρι πέφτουν εκατοντάδες εκατομμύρια τα οποία περιμένουν τόσο τον νικητή, όσο και τον ηττημένο.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Φυσικά, Μπαρτσελόνα και Γιουνάιτεντ γνωρίζονται πολύ καλά. Πριν από δύο χρόνια ήρθαν αντιμέτωπες στον τελικό της Ρώμης, όταν οι "μπλαουγκράνα" έδωσαν μαθήματα ποδοσφαίρου στους Άγγλους. Ωστόσο, ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον δεν θεωρεί πως τίθεται θέμα εκδίκησης, όπως σημείωσε στη συνέντευξη Τύπου: "Είμαστε πανέτοιμοι. Έχουμε κάνει μία καταπληκτική σεζόν και οι παίκτες μου έχουν αυτοπεποίθηση και πίστη στις ικανότητές τους. Δεν σκεφτόμαστε την εκδίκηση. Πριν από δύο χρόνια στον τελικό κάναμε λάθη που μας στοίχισαν, αλλά φέτος είμαστε καλύτερο σύνολο".
Ο Σκοτσέζος είχε κέφια να παίξει με τα... νεύρα των Καταλανών. Ο Φέργκιουσον αποκάλυψε ότι τον πήρε τηλέφωνο ο προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης, Ζοζέ Μουρίνιο και του ευχήθηκε τα καλύτερα για τον τελικό!

Τους παίκτες εκπροσώπησε ο Νεμάνια Βίντιτς, ο οποίος φέτος σήκωσε το πρώτο του πρωτάθλημα ως αρχηγός της Γιουνάιτεντ: "Είναι τιμή μου να οδηγώ ως αρχηγός σε ένα τέτοιο παιχνίδι μία τόσο μεγάλη ομάδα. Είμαι αισιόδοξος. Είχαμε αρκετές μέρες να προετοιμαστούμε σωματικά και ψυχολογικά και είμαστε έτοιμοι να τα δώσουμε όλα στο γήπεδο".

Αγωνιστικά, η Γιουνάιτεντ δεν έχει ουσιαστικά προβλήματα, ενώ ο Φέργκιουσον δεν σκοπεύει να αλλάξει το σύστημά του (4-4-1-1 με τον Ρούνεϊ πίσω από τον Τσιτσαρίτο) κόντρα στους πρωταθλητές Ισπανίας, οι οποίοι θα ψάξουν να βρουν κενά για να περάσουν τις γνωστές κάθετες μπαλιές τους. Ο 40χρονος Έντβιν φαν ντερ Σαρ, στο τελευταίο παιχνίδι της λαμπρής του καριέρας, θα συγκεντρώσει όλα τα βλέμματα. Μάλιστα, ο Βίντιτς έχει εκμυστηρευτεί στους συμπαίκτες του ότι αν η ομάδα πάρει το τρόπαιο, είναι έτοιμος να κάνει πίσω, αφήνοντας τον Ολλανδό να σηκώσει την κούπα, όπως έκανε το 2000 ο Φερνάντο Ρεδόνδο (ως κάπτεν της Ρεάλ), όταν άφησε τον Μανουέλ Σαντσίς να πάρει το Κύπελλο πρώτος στα χέρια του.

Η πιθανή ενδεκάδα: φαν ντερ Σαρ, Φάμπιο, Εβρά, Φέρντιναντ, Βίντιτς, Κάρικ, Βαλένσια, Παρκ, Νάνι, Ρούνεϊ, Τσιτσαρίτο.

Μπαρτσελόνα

Προαίσθημα νίκης έχει ο κόουτς των Καταλανών, Πεπ Γκουαρντιολα: "Αύριο έχουμε την ευκαιρία να δείξουμε σε όλον τον πλανήτη ποιοι είμαστε. Έχω πολύ καλό προαίσθημα και νομίζω ότι θα γυρίσουμε στη Βαρκελώνη με το τρόπαιο".
Ο αρχηγός των "μπλαουγκράνα", Κάρλες Πουγιόλ σημείωσε: "Αισθάνομαι υπέροχα. Εάν ο προπονητής μου το κρίνει, εγώ μπορώ να παίξω. Η ομάδα είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που βρισκόμαστε εδώ".

Όταν μάλιστα ρωτήθηκε αν πιστεύει πως ο Μέσι θα κάνει καλό παιχνίδι, αρκέστηκε να απαντήσει: "Ο Λιονέλ περιμένει με ανυπομονησία το ματς, όπως άλλωστε και όλοι μου οι συμπαίκτες. Είναι υγιές να είσαι αγχωμένος πριν από τέτοια παιχνίδια, αλλά αυτό πρέπει να εξαφανιστεί μόλις αρχίσει ο αγώνας".
Με μοναδικό απόντα τον Αντριάνο θα παραταχθεί η Μπαρτσελόνα. Ο Γκουαρντιόλα τόνισε ότι καταλήξει σε ενδεκάδα. Εκπλήξεις δεν αναμένονται, εκτός αν έχει στο μυαλό του να μην ρισκάρει με τη χρησιμοποίηση δύο παικτών που προέρχονται από μεγάλους τραυματισμούς. Σε αυτήν την περίπτωση είτε ο Πουγιόλ, είτε ο Αμπιντάλ θα καθίσει στον πάγκο, με τον Μασκεράνο να μπαίνει στο παιχνίδι και τον Μπούσκετς να παίρνει θέση στόπερ.

Η πιθανή ενδεκάδα: Βίκτορ Βαλντές, Ντάνι Άλβες, Αμπιντάλ, Πικέ, Πουγιόλ, Μπούσκετς, Τσάβι, Ινιέστα, Πέδρο, Βίγια, Μέσι


enet.gr